Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Επιχείρηση υπεράσπιση τίτλου!!


Επιχείρηση υπεράσπιση τίτλου!Οι τέσσερεις ήττες και οι μόλις δύο νίκες που μετρά η Ρεάλ Μαδρίτης στις έξι πρώτες αγωνιστικές της Regular Season, αποτελούν τη χειρότερη εκκίνηση Πρωταθλήτριας Ευρώπης όταν υπερασπίζεται τον τίτλο της, από καταβολής Ευρωλίγκας τη σεζόν 2000-2001 και έπειτα.

Με αφορμή την ήττα της Ρεάλ από την Χίμκι και το κακό ξεκίνημα της εν ενεργεία Πρωταθλήτριας Ευρώπης , το sport-fm.gr παρουσιάζει τα πεπραγμένα των προκατόχων της, στην υπεράσπιση των τίτλων τους.


Το sport-fm.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα των προκατόχων της «Βασίλισσας» στις έξι πρώτες αγωνιστικές κάθε διοργάνωσης Ευρωλίγκας, αλλά και πόσο μακριά αυτοί έφτασαν στην εκάστοτε διοργάνωση.

Πρωταθλήτρια 2000-2001: Κίντερ Μπολόνια
Η πρωταθλήτρια της Ευρωλίγκας της σεζόν 2000-2001 Κίντερ Μπολόνια ξεκίνησε ιδανικά την επόμενη χρονιά στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα, τις πρώτες έξι αγωνιστικές της Regular Season (σε όμιλο οκτώ ομάδων) είχε ισάριθμες νίκες επικρατώντας στη Μπολόνια των Ζαλγκίρις, Ούλκερ, Ουνιόν Ολίμπια και Λόντον Τάουερς, ενώ πέρασε νικηφόρα και από τις έδρες της Μπαρτσελόνα και του Περιστερίου.
Εν τέλει οι Ιταλοί έφτασαν μέχρι το Final-4 που διοργάνωναν οι ίδιοι, ξεπέρασαν το εμπόδιο της Μπενετόν στον εμφύλιο του ημιτελικού, αλλά στον τελικό αυτός που πανηγύρισε ήταν ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Πρωταθλητής 2001-2002: Παναθηναϊκός
Την επόμενη σεζόν, ο θριαμβευτής της Μπολόνια Παναθηναϊκός, ξεκίνησε στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας με δυο νίκες, επί της Μπούντουτσνοστ στην Αθήνα και επί της Ζαλγκίρις στη Λιθουανία. Στη συνέχεια η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς γνώρισε δύο σερί ήττες, από Μακάμπι εντός και Σιένα εκτός έδρας, πριν πάρει άλλα δυο ροζ φύλλα, με αντιπάλους την Τάου Κεράμικα στη Βιτόρια και την Ουνικάχα στο κλειστό του Σπόρτινγκ.
Με ρεκόρ 11-3 στη Regural Season ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι το Τοp-16 εκείνης της σεζόν, στο οποίο σημείωσε 3 νίκες και ισάριθμες ήττες. Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Μπαρτσελόνα.

Πρωταθλήτρια 2002-2003: Μπαρτσελόνα
Με 5 σερί νίκες (με Τσιμπόνα και ΑΕΚ εντός και Λοτομάτικα Ρόμα, Ορτέζ και Ουνιόν Ολίμπια εκτός έδρας) και μια ήττα στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν ξεκίνησε την υπεράσπιση του τίτλου της η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2003-04.
Παρά τον καλό 1ο γύρο (ρεκόρ 12-2), οι Καταλανοί ήταν απογοητευτικοί στο Top-16 και με 2 νίκες και 4 ήττες έμειναν εκτός συνέχειας. Ο τίτλος κατέληξε στο Τελ Αβίβ και τη Μακάμπι.

Πρωταθλήτρια 2003-2004: Μακάμπι Τελ Αβίβ
Όπως ξεκίνησε η προκάτοχος της Μπαρτσελόνα, έτσι έπραξε και η Μακάμπι τη σεζόν 2004-05 με πέντε νίκες (Ζαλγκίρις, Ασβέλ, ΑΕΚ εκτός και Σιένα, Σκαβολίνι εντός έδρας) και μια ήττα (εκτός από την Ουνιόν Ολίμπια) στις πρώτες έξι αγωνιστικές.
Η «ομάδα του λαού» ολοκλήρωσε τη Regural Season με ρεκόρ 10-4, ωστόσο μέχρι το τέλος της διοργάνωσης δεν γνώρισε 5η ήττα, φτάνοντας φυσικά στο back-to-back στο Final-4 της Μόσχας. Εκεί όπου ξεπέρασε το εμπόδιο του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό, πριν επικρατήσει της Τάου στον τελικό και φτάσει στη 2η σερί κατάκτηση.

Πρωταθλήτρια 2004-2005: Μακάμπι Τελ Αβίβ
Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο δυο συνεχόμενες χρονιές, η Μακάμπι κάθε άλλο παρά κορεσμένη έδειξε τη σεζόν 2005-2006. Αν και ξεκίνησε με τρεις νίκες (Πρόκομ, Τσιμπόνα, Μιλάνο εντός) και ισάριθμες ήττες (από Ολυμπιακό και Εφές εκτός έδρας και Λιέτουβος εντός), εν τέλει έφτασε ξανά μέχρι τον τελικό του Final-4, όπου παρέδωσε ωστόσο τα σκήπτρα της στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Πρωταθλήτρια 2005-2006: ΤΣΣΚΑ Μόσχας
«Τρένο» ξεκίνησε την υπεράσπιση του τίτλου της τη σεζόν 2006-07 η ΤΣΣΚΑ. Οι Μοσχοβίτες έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης έχοντας μέχρι τότε μόλις δύο ήττες. Η μια εξ αυτών ήταν την 3η αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην έδρα της Ορτέζ. Νωρίτερα είχαν νικήσει στη Νάπολι την ομώνυμη ομάδα και εντός έδρας τον Άρη, ενώ μετά την ήττα από τους Γάλλους ανέκαμψαν νικώντας Μπενετόν, Ζαλγκίρις και Μπαρτσελόνα.
Στον μεγάλο τελικό η ΤΣΣΚΑ γνώρισε την 3η και… φαρμακερή ήττα της σε εκείνη τη διοργάνωση, από τον Παναθηναϊκό.

Πρωταθλητής 2006-2007: Παναθηναϊκός
Τη σεζόν 2007-08, ο Παναθηναϊκός πέτυχε 12 νίκες, ενώ γνώρισε μόλις δυο ήττες στη Regural Season. Έτσι τις έξι πρώτες αγωνιστικές, οι «πράσινοι» επικράτησαν των Λοτομάτικα Ρόμα, Μπάμπεργκ, Παρτιζάν, Μπαρτσελόνα, Ροάν και Φενέρμπαχτσε.
Η πορεία του Παναθηναϊκού εκείνη τη σεζόν σταμάτησε στο Top-16, με 3 νίκες και ισάριθμες ήττες. Ο τίτλος κατέληξε ξανά στα χέρια της προηγούμενης κατόχου, ΤΣΣΚΑ.

Πρωταθλήτρια 2007-2008: ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Η εναλλαγή ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκού στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου της Ευρωλίγκας συνεχίστηκε και τη σεζόν 2008-09. Ωστόσο σε αντίθεση με τους «πράσινους» της περασμένης χρονιάς, η ΤΣΣΚΑ έφτασε να υπερασπίζεται τον τίτλο της μέχρι τον τελικό. Νωρίτερα, η ομάδα της Μόσχας είχε ξεκινήσει αήττητη στον 1ο γύρο της Regular Season. Σε όμιλο έξι ομάδων πλέον νίκησε κατά σειρά Αρμάνι, Πανιώνιο, Ρεάλ, Εφές και Παρτιζάν, πριν ηττηθεί στην πρεμιέρα του 2ου γύρου στο Μιλάνο.
Όπως προαναφέραμε η ΤΣΣΚΑ έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου και ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.

Πρωταθλητής 2008-2009: Παναθηναϊκός
Πέντε νίκες (επί των Αρμάνι, Χίμκι, Πρόκομ και Όλντενμπουργκ) και μια ήττα από τη Ρεάλ, ήταν ο απολογισμός του Πρωταθλητή Παναθηναϊκού, στην αρχή της σεζόν 2009-10. Ωστόσο για ακόμα μια φορά ως εν ενεργεία πρωταθλητές οι «πράσινοι» έφτασαν μόνο μέχρι το Top-16, όπου και αποκλείστηκαν με 2 νίκες και 4 ήττες. Εν τέλει ο τίτλος κατέληξε στη Μπαρτσελόνα.

Πρωταθλήτρια 2009-2010: Μπαρτσελόνα
Με ρεκόρ 4-2 ξεκίνησε τη σεζόν 2010-2011 η Πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Συγκεκριμένα στις πρώτες έξι αγωνιστικές οι «μπλαουγκράνα» νίκησαν δυο φορές την Τσιμπόνα και από μια Λιέτουβος και Σολέ, ενώ ηττήθηκαν από Φενέρ και Σιένα. Η πορεία τους σε εκείνη ντη διοργάνωση σταμάτησε στα Play-Offs, όπου παρά το πλεονέκτημα έδρας αποκλείστηκαν με 3-1 από τον μετέπειτα Πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

Πρωταθλητής 2010-2011: Παναθηναϊκός
Σε αντίθεση με άλλες φορές όπου η πορεία του ως Πρωταθλητής σταματούσε στο Top-16, τη σεζόν 2011-12, ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι ξανά ως το Final-4. Οι «πράσινοι» στις πρώτες έξι αγωνιστικές είχαν ξεκινήσει με δυο νίκες επί της Μάλαγα και μια επί των Ζάγκρεμπ και Ζαλγκίρις, ενώ ηττήθηκε από Μπάμπεργκ και ΤΣΣΚΑ. Στο Final-4 o Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ, ενώ κατέλαβε τελικά την 4η θέση, αφού ηττήθηκε και στον μικρό τελικό από τη Μπαρτσελόνα, βλέποντας τον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό, να παίρνει τα σκήπτρα του.

Πρωταθλητής 2011-2012: Ολυμπιακός
Υπερασπιζόμενος τον τίτλο του, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 4-2 στις πρώτες έξι αγωνιστικές. Συγκεκριμένα νίκησε δύο φορές τη Λαμποράλ Κούτσα, μια την Τσεντεβίτα και μια την Αρμάνι, ενώ ηττήθηκε από Εφές και Ζαλγκίρις.
Στην πορεία οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν για 2η συνεχόμενη χρονιά μέχρι τον τελικό του Final-4, όπου και υπερασπίστηκαν τα κεκτημένα νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Πρωταθλητής 2012-2013: Ολυμπιακός
Εντυπωσιακά ξεκίνησε τη σεζόν 2013-14 ο κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες στις πρώτες έξι αγωνιστικές νίκησαν κατά σειρά Μάλαγα, Γαλατασαράι, Μπάγερν, Σιένα, Ζιέλονα Γκόρα και ξανά Μάλαγα. Μάλιστα ολοκλήρωσαν αήττητοι όλη τη Regular Season.
Η πορεία τους εκείνη τη σεζόν ανακόπηκε στα Play-Offs, όπου αγωνίστηκαν με μειονέκτημα έδρας κόντρα στη μετέπειτα φιναλίστ Ρεάλ. Τον τίτλο κατέκτησε τελικά η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Πρωταθλήτρια 2013-2014: Μακάμπι Τελ Αβίβ
Το… σύνηθες 4-2 των Πρωταθλητών εμφανίστηκε και στις πρώτες έξι αγωνιστικές της Μακάμπι Τελ Αβίβ τη σεζόν 2014-15, ως κατόχου του τίτλου. Συγκεκριμένα, η «ομάδα του λαού» νίκησε δις τη Λιμόζ και από μια Άλμπα και Μάλαγα, ενώ ηττήθηκε από ΤΣΣΚΑ και Τσεντεβίτα.
Για τη Μακάμπι, το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ στα Play-Offs αποδείχθηκε ανυπέρβλητο, με την ομάδα από το Ισραήλ να μένει εκτός Final-4. Ενός Final-4, το οποίο κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: