Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ένα ραντεβού «αιωνίων» που δεν (πρέπει να) θέλει κανένας!!

Το Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός θα κρίνει αν θα υπάρξει στο Top 16 ένας «εμφύλιος» που μάλλον κανείς δεν θέλει. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Ένα ραντεβού «αιωνίων» που δεν (πρέπει να) θέλει κανένας!Η πανεύκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζιέλονα Γκόρα δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Οι «πράσινοι» παίζοντας στην έδρα τους και εμφανώς βελτιωμένοι σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου δεν ήταν δυνατό να την πατήσουν όπως στην Πολωνία. Σε κάθε περίπτωση η πρόοδός τους δεν θα κριθεί σε παιχνίδια απέναντι σε αντιπάλους που απλώς συμπληρώνουν τον όμιλο, αλλά στα πιο δύσκολα που έπονται.

Το ενδιαφέρον στην τελευταία αγωνιστική εστιάζεται στο αποτέλεσμα του αγώνα του «τριφυλλιού» με τη Ζαλγκίρις, που θα κρίνει αν θα υπάρξει συνάντηση «αιωνίων» στο Top 16. Μια ήττα του Παναθηναϊκού θα καταστήσει αναπόφευκτο ένα συναπάντημα που μάλλον δεν βολεύει κανέναν και δεν θέλει κανένας.

Μην ακούτε τις άναρθρες κραυγές εκείνων που διψούν για το αντίπαλο «αίμα» και που θα πάνε στο γήπεδο για να βρίσουν το Διαμαντίδη ή τον Σπανούλη και δεν θα ασχοληθούν με όσα γίνονται στο παρκέ. Η ψυχρή λογική λέει πως ένα διπλό ραντεβού στο Top 16 δεν θα είναι προς όφελος κανενός. Κι όχι μόνον επειδή ο Ολυμπιακός είναι από τους ισχυρότερους πρώτους και ο Παναθηναϊκός από τους ισχυρότερους τέταρτους που θα μπορούσαν να διασταυρώσουν τα μονοπάτια τους…

Ένα διπλό ντέρμπι αιωνίων θα αναγκάσει τις δύο ομάδες να σπαταλήσουν πολύ περισσότερη «φαιά ουσία» για τις μονομαχίες τους από όση θα κατανάλωναν κόντρα σε οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο. Τα παιχνίδια αυτά είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν ως απλώς δύο από τα 14 που θα κληθούν να δώσουν έκαστος στο Top 16. Οπαδοί, Τύπος και… οπαδικός Τύπος θα τους δώσουν πολύ περισσότερη σημασία από την πραγματική τους, με κίνδυνο οι δύο ομάδες να αποπροσανατολιστούν από το στόχο, που δεν είναι να «σκοτώσει» ο ένας τον άλλο αλλά να περάσουν στα play offs, ει δυνατόν και με πλεονέκτημα έδρας.

Ο μεν νικητής του ή των ντέρμπι κινδυνεύει να παρασυρθεί από τη θριαμβολογία, ο δε ηττημένος να αναστατωθεί από τον προβληματισμό και τη μουρμούρα που συνεπάγεται ένας χαμένος «πόλεμος». Επί της ουσίας τα δύο παιχνίδια δεν θα προσφέρουν τίποτα περισσότερο από τους προβλεπόμενους βαθμούς, ωστόσο στην Ελλάδα της υπερβολής οι συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, των αποτελεσμάτων αυτών θα γιγαντωθούν με κίνδυνο να χαθεί η ουσία και ο… προορισμός.

Θα προσθέταμε στους κινδύνους κι αυτόν της τιμωρίας από επεισόδια, ωστόσο οι «άγριοι» εκατέρωθεν έχουν αποδειχτεί… αρνάκια όταν πρόκειται για διεθνή παιχνίδια, έστω και επί ελληνικού εδάφους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ας αναβάλουν το ραντεβού. Ας τα πουν μια και καλή στους τελικούς. Ή-γιατί όχι;-στα play offs, ακόμη και μια και καλή στο Βερολίνο, όπως το 2009… *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: