Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ένας ένας και μη σπρώχνεστε!!

O Nίκος Παπαδογιάννης επιστρατεύει το παλιοκαιρισμένο του κομπιουτεράκι και μία θαμπή κρυστάλλινη σφαίρα.
Το αγκομαχητό και οι εφιάλτες έδωσαν τη θέση τους σε ζητωκραυγές, επαίνους και αναστεναγμούς ανακούφισης. Μολονότι ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε σοβαρά με αποκλεισμό, αποδείχθηκε ικανός ισορροπιστής και ανταποκρίθηκε άψογα στα δύο «πρέπει» που βρήκε στον δρόμο του (Καρσίγιακα εκτός, Ζιέλονα Γκόρα εντός).
Το ειδικό του βάρος και η ποιότητά του δεν ήταν για τα δόντια των Τούρκων και των Πολωνών. Ο θρίαμβος επί της Μπαρτσελόνα, την εβδομάδα που μεσολάβησε, υπενθύμισε τις φιλοδοξίες των «πρασίνων» και ταυτόχρονα απέδειξε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στους μνηστήρες του τίτλου και στα μαύρα άλογα είναι μικρές.
Στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληξαν όσοι παρακολούθησαν το διπλό της Ζαλγκίρις στη Βαρκελώνη το βράδυ της Πέμπτης. Εκτός του Ολυμπιακού, της Φενέρμπαχτσε, της ΤΣΣΚΑ και της απρόσκλητης στη γιορτή Μάλαγα (για την οποία σας προειδοποίησα έγκαιρα), δεν εντυπωσίασε άλλη ομάδα στον α’ γύρο της Ευρωλίγκας.
Η πρωταθλήτρια του 2015 Ρεάλ έπαιξε την πρόκρισή της κορώνα γράμματα στο Μόναχο, ενώ η εστεμμένη του 2014 Μακάμπι θα μετακομίσει στο Eurocup, εάν ηττηθεί από τη Νταρουσάφακα στην Τουρκία ή νικήσει με λιγότερους από 10 πόντους.
Ποιος μπορεί σήμερα να προβλέψει την τετράδα του Βερολίνου; Η κρυστάλλινη σφαίρα είναι θαμπή όσο ποτέ άλλοτε.
Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την 1η θέση του Ομίλου του, ενώ ο Παναθηναϊκός θα τερματίσει 3ος ή 4ος στον δικό του, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης με τη Ζαλγκίρις στη Λιθουανία: τρίτος αν νικήσει, τέταρτος αν χάσει.
Τι είναι προτιμότερο;
Αφήνω στην άκρη τα φληναφήματα («μία ομάδα του μεγέθους του Παναθηναϊκού παίζει πάντοτε για τη νίκη» κ.ο.κ.) και βγάζω από το συρτάρι το παλαιό κομπιουτεράκι για τους απαραίτητους υπολογισμούς. Άλλος στη θέση μου θα έφτιαχνε excelάκι, αλλά εγώ εμπιστεύομαι περισσότερο το χαρτί, το μολύβι και το μυαλό. Ασχετα αν αυτό φυραίνει σιγά σιγά.
Πέρυσι τέτοιες μέρες, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αντιμετώπισε το μέλλον με ρεαλισμό και επέλεξε τον Όμιλο που παρείχε ευκολότερη πρόσβαση προς τα πλέι-οφ, χωρίς να σκέπτεται το πλεονέκτημα έδρας. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, αφού η πρόκριση στην 8άδα θα ήταν σχεδόν αδύνατη αν το «τριφύλλι» έμπλεκε με τα αγκάθια του απέναντι Ομίλου.
Ωστόσο, το τελευταίο εμπόδιο πριν το φάιναλ-φορ (η ΤΣΣΚΑ) αποδείχθηκε αξεπέραστο. Ο Παναθηναϊκός έγινε μεζές για τα δόντια της αρκούδας, πριν την κατασπαράξει στη Μαδρίτη ο Σπανούλης.
Φέτος, η κατάσταση είναι περίπλοκη. Μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρώτου γύρου, είναι περίπου αδύνατο να μαντέψει κανείς τη σύνθεση των νέων Ομίλων.
Το μοναδικό όφελος που μπορεί να έχει ο Παναθηναϊκός εάν μπει στη λογική της επιλογής είναι να διαλέξει μεταξύ Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακού!
Αυτό και άλλο ουδέν. Εάν νικήσει τη Ζαλγκίρις, πέφτει στη ζεστή αγκαλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ειδάλλως, θα έχουμε δύο πρασινοκόκκινους «εμφυλίους» στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Κάτι μου λέει, ότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός προτιμούν το δεύτερο σενάριο. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη και Λούντζη στη «Ζαλγκίριο Αρένα».
Η κατάσταση έχει ως εξής – και συμπαθάτε με που δεν μπορώ να ξεδιαλύνω περισσότερο το κουβάρι των αστερίσκων:
* H μοναδική ομάδα που έχει πιάσει θέση στον Ομιλο Ε, όπου θα προσγειωθεί ο Παναθηναϊκός με νίκη στο Κάουνας, είναι η Φενέρμπαχτσε. Σίγουρα θα βρεθεί εκεί η ηττημένη του αγώνα Μάλαγα-ΤΣΣΚΑ και η νικήτρια του Λοκομοτίβ-Μπαρτσελόνα. Επίσης η "νικήτρια" του Νταρουσάφακα-Μακάμπι, αλλά και η Ρεάλ, εάν νικήσει τη Στρασμπούρ στη Μαδρίτη. Και η 2η του Ομίλου του Ολυμπιακού, δηλαδή μία από τις Λαμποράλ (το πιθανότερο) ή Εφές. Και η Τσεντεβίτα, εάν ηττηθεί στη Βιτόρια.
* Οι μοναδικές ομάδες που έχουν πιάσει στασίδι στον Ομιλο F, όπου θα προσγειωθεί ο Παναθηναϊκός εάν ηττηθεί στο Κάουνας, είναι ο Ολυμπιακός και η Μπρόζε. Οι "ερυθρόλευκοι" μάλλον θα πάρουν μαζί τους την Εφές, εφ’όσον τη νικήσουν στο Φάληρο. Εδώ θα παίξει η νικήτρια του Μάλαγα-ΤΣΣΚΑ, ενώ αρκετές πιθανότητες έχει και η Χίμκι. Η 2η του Ομίλου του ΠΑΟ μπορεί να είναι η Λοκομοτίβ ή η Μπαρτσελόνα ή και η Ζαλγκίρις.
Για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να περιμένουμε τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής, με το βλέμμα στραμμένο στο Κράσνονταρ, στο Βελιγράδι, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού.
Οι μοναδικοί αγώνες στους οποίους δεν διακυβεύεται το παραμικρό (ούτε πρόκριση ούτε πλασάρισμα) είναι οι Ζιέλονα Γκόρα-Καρσίγιακα και Αρμάνι-Λιμόζ.
Τα 3 τελευταία εισιτήρια για το Top-16 διεκδικούνται από 6 ομάδες (Ρεάλ, Μπάγερν, Ερ.Αστέρας, Στρασμπούρ και Νταρουσάφακα, Μακάμπι) και θα διανεμηθούν στην πόρτα της εξόδου. Ενας ένας και μη σπρώχνεστε.
Ανήμπορη να διδαχθεί από τα παθήματά της και παντελώς αδιάφορη για το fair play, η διοίκηση Μπερτομέου όρισε και φέτος να διεξαχθούν οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής σε σκόρπιες ώρες και μέρες (και όχι ταυτόχρονα, όπως γίνεται σε όλα τα πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου).
Για παράδειγμα, το Ερ.Αστέρας-Μπάγερν θα γίνει Παρασκευή, ενώ τα άλλα δύο παιχνίδια του ίδιου Ομίλου γίνονται Πέμπτη. Το Μάλαγα-ΤΣΣΚΑ θα διεξαχθεί βράδυ Παρασκευής, οπότε οι δύο αντίπαλοι θα μπορούν να χαράξουν πορεία με την άνεσή τους!
Όσες φορές ερωτήθηκε σχετικά ο Καταλανός, ισχυρίστηκε ότι οι ομάδες παίζουν πάντοτε για τη νίκη και δεν ενδιαφέρονται για μικροπολιτικά τεχνάσματα της τελευταίας στιγμής.
Επίσης, ο άγιος Βασίλης είναι υπαρκτό πρόσωπο και τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός. Nα θυμηθώ να καθαρίσω την καμινάδα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: