Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Πράσινη… μπόρα!!


Πράσινη… μπόρα!

Με στιλ πέρασε στο Top-16 ο Παναθηναϊκός. Με τον Καλάθη να κάνει ξανά «παπάδες», οι πράσινοι επικράτησαν με το εμφατικό 82-51 της Ζιέλονα Γκόρα και μένει να φανεί αν θ’ ανταμώσουν με τον Ολυμπιακό.

Το… αναμενόμενο καθήκον του έκανε ο Παναθηναϊκός.

Πατώντας «γκάζι» απ’ την δεύτερη περίοδο κι έπειτα, οι πράσινοι (29 ασίστ) υπέταξαν την Ζιέλονα Γκόρα με το εμφατικό 82-51 και εξασφάλισαν μαθηματικά την πρόκρισή τους στο Top-16 της Ευρωλίγκας.

Την τελευταία αγωνιστική το τριφύλλι πάει στη Λιθουανία όπου με νίκη επί της Ζαλγκίρις τερματίζει τρίτο, ενώ σε περίπτωση ήττας τέταρτο και «ανταμώνει» στον όμιλο με τον Ολυμπιακό.

Κορυφαίος του παρκέ (για ακόμα μια φορά το τελευταίο διάστημα) ο Καλάθης με 18 πόντους (career high), 7 ασίστ και 5 ριμπάουντ, από κοντά ο Γκιστ με 14, σοβαρός ο Κούζμιτς με 8π. και 9 «σκουπίδια», ενώ μετά από καιρό έκανε πολύ καλή εμφάνιση ο Γιάνκοβιτς με 10π., 5ρ. και 4 ασίστ.

Το ματς

Με τον Πονίτκα να ξεκινά «ζεστός», η Ζιέλονα Γκόρα προηγήθηκε με 2-5, αλλά τα μακρινά σουτ από Γκιστ-Καλάθη έφεραν «τούμπα» νωρίς-νωρίς την κατάσταση κι ο Παναθηναϊκός ανέκτησε το προβάδισμα με 8-5. Ο Έλληνας γκαρντ και ο Ραντούλιτσα (που πέρασε στο παρκέ) συνεργάζονταν υποδειγματικά, αλλά ο Εξάστερος δεν μπορούσε να ξεφύγει, λόγω της κακής άμυνάς του και τις βολές που κέρδιζαν οι φιλοξενούμενοι (16-14). Και σα να μην έφτανε αυτό ήρθε ένα σερί 0-5, να γράψει το 18-19 και να προκαλέσει έναν μίνι προβληματισμό στο ΟΑΚΑ. Κάπου εκεί «ξύπνησαν» οι πράσινοι, με τον Διαμαντίδη να οργανώνει, τον Γιάνκοβιτς να δίνει λύσεις και έστω και οριακά το τριφύλλι να κλείνει την πρώτη –κακή αμυντικά- περίοδο με το υπέρ του 26-23.

Κάποια στιγμή θα έπρεπε να «ξεσπάσει» ο Παναθηναϊκός και να μην επιτρέψει στη Ζιέλονα Γκορα να… ονειρευτεί κάτι παραπάνω. Με άμυνα που τσάκιζε κόκκαλα, με τον Φελντέιν να «ξεμπουκώνει» (5 σερί πόντους) και με τους Γκιστ-Καλάθη να φεύγουν… σφαίρα στο ανοιχτό γήπεδο, το τριφύλλι «έχτισε» για πρώτη διαφορά, ξεφεύγοντας με 35-25. Προς στιγμήν ο Σέφτσικ κράτησε στο «κόλπο» τους Πολωνούς (35-29), αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω, αφού δεν είχαν επ’ ουδενί την ευστοχία του πρώτου δεκαλέπτου. Μοιραία λοιπόν η διαφορά ανέβηκε ξανά στο +13 (42-29), χάρη στην άμυνα και στο καλό τρανζίσιόν της ελληνικής ομάδας, ενώ με το τρίποντο του -εκπληκτικού κι απόψε- Καλάθη, το σκορ έφτασε στο 45-30, προτού το ημίχρονο κλείσει στο… άνετο 47-33.

Είπαμε, ο Καλάθης είναι εμφανώς ανεβασμένος. Και φτάνοντας με το… καλημέρα στο δεύτερο μέρος τους 18 πόντους (career high στην Ευρωλίγκα) και με τους Γκιστ-Ραντούλιτσα να συμβάλλουν με τη σειρά τους, η διαφορά έφτασε στο +21 (58-37) με το show να ‘χει ξεκινήσει στο ΟΑΚΑ. Ο Γιάνκοβιτς μετά από καιρό έκανε ξανά καλό παιχνίδι και δικό του τρίποντο έγραφε το 62-38. Ρέινολντς και Μποστ βρήκαν «χώρο» να επιτεθούν και κατάφεραν να «απαντήσουν» στον επιθετικό οίστρο του Παναθηναϊκού, κρατώντας –προσωρινά- την ομάδα τους στο -20 και το 67-47 στο φινάλε της τρίτης περιόδου.

Προφανώς τα πάντα είχαν κριθεί. Δεν υπήρχε επιστροφή. Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς όμως ήταν αποφασισμένοι να προσφέρουν και θέαμα στους περίπου 9.000 φίλους τους που βρέθηκαν στην εξέδρα. Με την άμυνα να μην χάνει τη συγκέντρωσή της και τον Φώτση και να παίρνει «φωτιά» από τα 6,75 (με… βοήθειες από Διαμαντίδη), το τριφύλλι έφτασε το δείκτη του σκορ στο +33, 80-47! Σιγά-σιγά ο Σάλε απέσυρε τα βαριά χαρτιά, πέρασε μέσα Χαραλαμπόπουλο-Παπαγιάννη και όλο το γήπεδο χάρισε ακόμη ένα standing ovation όταν αποχωρούσε ο Διαμαντίδης. Το τελευταίο 4λεπτο έγινε (πάρα) πολύ χαλαρό, με τις επιθέσεις να «σβήνουν» και να γράφεται δίχως κάτι άξιο αναφοράς το τελικό 82-51.

Τα δεκάλεπτα: 26-23, 47-33, 67-47, 82-51

Παναθηναϊκός (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 2, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 10 (1), Φώτσης 9 (2), Ραντούλιτσα 6, Φελντέιν 8 (1), Διαμαντίδης 6, Γκιστ 14 (1), Καλάθης 18 (3), Παπαγιάννης 1, Κούζμιτς 8

Ζιέλονα Γκόρα (Σάσο Φιλιπόφσκι): Μποστ 5, Ρέινολντς 8 (2), Σέβτσικ 6, Πόνιτκα 2, Πόνιτκα Ματ. 11 (1), Γκρουσέτσκι, Χρίτσανιουκ 5, Ζαμόισκι 3 (1), Μπορόβνιακ 3, Κόζαρεκ 8 (1)
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: