Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Κομπανί απόντος...!!

Η Μάντσεστερ Σίτι απέτυχε ξανά να κρατήσει ανέπαφη την εστία της και ο Θάνος Σαρρής γράφει για το παθητικό των «Πολιτών» χωρίς τον αρχηγό τους.  
Αυτή τη φορά ήταν οι Τουρέ-Ιεανάτσο που με την κλάση και την... τύχη κατάφεραν να γλιτώσουν την Μάντσεστερ Σίτι από τη «γκέλα» απέναντι στη Σουόνσι των πολλών προβλημάτων. Για άλλη μια φορά όμως, εν τη απουσία του Βινσέντ Κομπανί, δεν κατάφερε να κρατήσει την εστία της ανέπαφη. Η περίοδος του τραυματισμού του φτάνει στο τέλος της και στο έβδομο σερί ματς που το κέντρο της άμυνας παρατάχθηκε χωρίς αυτόν, δέχθηκε ξανά γκολ. Απολογισμός: 12 γκολ σε επτά αναμετρήσεις, κανένα clean sheet, πτώση (προσωρινή;) από την κορυφή.
Την περασμένη σεζόν ο Βινσέντ Κομπανί αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Το βασικό, φάνηκε να είναι η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Έβγαινε από τη θέση του χωρίς να υπάρχει λόγος, έχανε τους αντιπάλους του,  ξέμενε μπροστά. Σαν να είχε χάσει την αίσθηση του χώρου, να μην έβρισκε ισορροπία με τους συμπαίκτες του. Υπέπεσε σε αρκετά ατομικά λάθη, δεν έβρισκε χημεία με τους παρτενέρ και το περιβραχιόνιο του αρχηγού φαινόταν να του δημιουργεί περισσότερο άγχος.
Η Σίτι έριξε ξανά χρήματα το καλοκαίρι στο μεταγραφικό παζάρι για την ενίσχυση του κέντρου της άμυνας. Δαπάνησε 34 εκατομμύρια λίρες, για να φέρει τον ποδοσφαιριστή που ο Πελεγρίνι χαρακτήρισε ως «καλύτερο αμυντικό της Πριμέρα», τον Νικολάς Οταμέντι. Σε συνδυασμό με τα 32 εκατομμύρια για τον Μανγκαλά το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι, η άμυνα της Σίτι έβγαζε λάμψη παγκόσμιας κλάσης. Μόνο που ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός.
Η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος βρήκε τον Μανγκαλά στο πλάι του Κομπανί και το σχήμα συνεχίστηκε για τα σερί clean sheets των Πολιτών, που έδειχναν να μη σταματούν πουθενά. Όταν όμως έλειψε ο Βινσέντ Κομπανί, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στις ήττες από Γουέστ Χαμ και Τότεναμ ήταν εκτός, λόγω τραυματισμού. Στα μέσα Οκτωβρίου δεν άκουσε την εντολή του προπονητή του, που του είπε να μην παίξει στο ματς του Βελγίου με το Ισραήλ για να δουλέψει αναπόσπαστος στο τελικό στάδιο πριν την επιστροφή του δεν άκουσε, με αποτέλεσμα ο Χιλιανός να τον αφήσει στον πάγκο για τα παιχνίδια με Μπόρνμουθ και Σεβίλλη.

Η επιστροφή του επανέφερε την ηρεμία στην άμυνα, μέχρι να τραυματιστεί ξανά και να αρχίσουν τα προβλήματα. Η βαριά ήττα από τη Λίβερπουλ ήταν η αρχή και στα ματς που ακολούθησαν οι «Σίτιζενς» δεν κατάφεραν να κρατήσουν ούτε μια φορά την εστία τους ανέπαφη, με αποκορύφωμα το παιχνίδι με τη Στόουκ και την ήττα με 2-0.  Πήγαν να αφήσουν βαθμούς και απέναντι στη Σουόνσι, όταν ο Γκομίς ισοφάρισε με κάθετη από το κέντρο και νίκη κατά κράτος της μάχης με τον Μαγκαλά. Ο Μανουέλ Πελεγρίνι, όπως είναι λογικό, αρνήθηκε να ρίξει ευθύνες για την αμυντική αστάθεια στην απουσία ενός παίκτη.
«Όλη τη σεζόν υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θα παίξουμε χωρίς σημαντικούς παίκτες. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία. Πέρυσι, άλλωστε, παίξαμε τα έξι τελευταία ματς χωρίς τον Βινσέντ Κομπανί, νικήσαμε και τα έξι και κρατήσαμε τέσσερις φορές ανέπαφη την εστία». Λογική η τοποθέτηση του προπονητή, ωστόσο φέτος η ανέπαφη εστία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Βέλγο! Σε 11 παιχνίδια που αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα η ομάδα του δέχθηκε μόλις 3 γκολ ενώ δεν υπήρξε ούτε μια αναμέτρηση σε όλες τις διοργανώσεις που να κράτησε το μηδέν και να μην αγωνιζόταν ο Κομπανί! Όλες οι ήττες έχουν έρθει επίσης σε παιχνίδια που ήταν εκτός. «Πάντα η ομάδα είναι καλύτερη με τον Κομπανί», παραδέχθηκε τελικά ο Χιλιανός. Στα ματς που αγωνίζεται, η ομάδα του δέχεται κατά μέσο όρο 0.12 γκολ. Σε αυτά που λείπει, ο μ.ο ξεπερνάει τα 2 γκολ/ματς.
Παρότι οι τραυματισμοί συνεχίζουν να τον ταλαιπωρούν είναι δεδομένο ότι ο Κομπανί φέτος έχει εξελιχθεί ξανά στον ηγέτη της άμυνας. Έχει επωμιστεί πλήρως το ρόλο του leader που του αναλογεί, συντονίζει την άμυνα, έχει περιορίσει τα λάθη και έχει ξαναβρεί την αυτοσυγκέντρωσή του. Ο Τζο Χαρτ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στους υπόλοιπους κεντρικούς αμυντικούς για την επαναφορά της σταθερότητα. Είναι πιθανόν. Ο Οταμέντι ανεβαίνει και δείχνει τα στοιχεία που οδήγησαν την ομάδα του Μάντσεστερ στην απόκτησή του. Εξάλλου, η αμυντική λειτουργία δεν είναι ποτέ ζήτημα ενός παίκτη, ούτε μιας ζώνης. Ωστόσο, οι πιθανότητες κατάκτησης τίτλου και ηρεμίας στο ανασταλτικό κομμάτι, είναι δεδομένα υψηλότερες με τον captain σε δράση...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: