Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Με έναν «Μέσι» δεν... φτιάχνεις και Ινιέστα, Σουάρες, Νεϊμάρ, Πικέ!!


Με έναν «Μέσι» δεν... φτιάχνεις και Ινιέστα, Σουάρες, Νεϊμάρ, Πικέ

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος σχολιάζει στο sport-fm.gr τις δηλώσεις του Ηλία Ατματζίδη για τα περί Μέσι και που συζητήθηκαν.

Είναι πανθομολογούμενο πως ο Μέσι αποτελεί και θ' αποτελεί για πολλές δεκαετίες ακόμη, σημείο αναφοράς στο ποδόσφαιρο. Πήρε μια μορφή τέχνης όπως είναι για πολλούς η μπάλα και την εξέλιξε σε βαθμό που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Το μεγαλείο όμως του Αργεντινού δε φαίνεται μόνο απ' τις κινήσεις του εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και από την αναγνώριση που προσφέρει στους συμπαίκτες του, όπως ο Ινιέστα, ο Σουάρες, ο Νεϊμάρ, ο Πικέ ο Ντάνι Άλβες, ο Ματσεράνο. Παλιότερα ο Πουγιόλ και ο Τσάβι.

Όλοι τους μέλη μιας ομάδας, της πληρέστερης που γνώρισε μέχρι σήμερα ο πλανήτης σε επίπεδο συλλόγων. Ο Ηλίας Ατματσίδης δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή πως ακόμα και τον Μέσι ν' αποκτήσει ο ΠΑΟΚ, πρωτάθλημα δεν πρόκειται να πάρει.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του και αυτό διότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η παρουσία του Μέσι στην εντεκάδα του ΠΑΟΚ θ' ανέβαζε αυτόματα πολλά επίπεδα τον «δικέφαλο» του Βορρά. Καμιά αμφιβολία και όλοι θα του «έβγαζαν το καπέλο» ή σχεδόν όλοι γιατί στην Ελλάδα ζούμε.

Η παρουσία όμως του Μέσι στην Τούμπα, δε σημαίνει πως αυτομάτως θα «φτιάξει» ο ΠΑΟΚ κι έναν Ινιέστα, έναν Νεϊμάρ ένας Σουάρες κι έναν Ματσεράνο για να γεμίσει ο ουρανός της Τούμπας μ' αστέρια, που τώρα «φωτίζουν» τον ουρανό της Βαρκελώνης. Δείτε για παράδειγμα την Εθνική ομάδα της Αργεντινής που έχει τον Μέσι, αλλά δεν έχει τον Ινιέστα, τον Πικέ, τον Ντάνι Άλβες, τον Σουάρες, τον Μπούσκετς, προσθέστε κι όποιον άλλο θέλετε.

Τι έχει κάνει η Μπαρτσελόνα την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη; Τα σάρωσε όλα. Κατά γενική ομολογία απόλυτη επιβράβευση του ταλέντου και της ποδοσφαιρικής ευφυίας. Τι έκανε η Εθνική ομάδα της Αργεντινής; Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να μην πάμε πέντε κι έξι χρόνια πίσω που είχε αποτυχίες. Έπαιξε στον τελικό του τελευταίου Μουντιάλ όπου έχασε απ' τη Γερμανία.

Επιτυχία δεν το λες αλλά ούτε μπορείς να μιλήσεις και γι' αποτυχία. Αυτό όμως που έπαθε στο Κόπα Αμέρικα απ' τη Χιλή δεν ήταν απλά αποτυχία, ήταν κάζο. Έπαιζε ο Μέσι, δεν είχε πάει διακοπές για να ξεκουραστεί. Δίπλα του όμως δεν ήταν τα “φιλαράκια” της Μπαρτσελόνα για να είναι η ορχήστρα πλήρης. Μπορεί ένας μεγάλος μαέστρος να διευθύνει έργα μεγάλων μουσουργών, αν λείπουν από μπροστά του τα μισά...μουσικά όργανα. Κομματάκι δύσκολο αν όχι αδύνατον.

Ασφαλώς λοιπόν και με όλη την καλή διάθεση, ο Τζαβέλας δεν μπορεί να γίνει Πικέ, ο Τζιόλης δεν είναι σε θέση να «χωρέσει στα παπούτσια» του Ινιέστα και σίγουρα ο Κλάους αδυνατεί να μπει στη «ζυγαριά» με τον Σουάρες ή τον Νεϊμάρ. Για την «οικονομία» της ανάλυσης υποθέτουμε πως ο ΠΑΟΚ αποκτά τον Μέσι. Υπάρχει ποτέ περίπτωση ν' αποδώσει σε ρυθμούς... Μπαρτσελόνα; Μάλλον όχι.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τον περασμένο Γενάρη, όταν ο ΠΑΟΚ έφτασε να είναι πέντε βαθμούς μπροστά απ' τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα είχε προπονητή τον Αναστασιάδη (για τον οποίο έχουμε καλή άποψη για το κοουτσάρισμα του) και βασικά του εργαλεία ήταν ο Κλάους, ο Γλύκος, ο Τζιόλης, ο Κάτσε και άλλοι και μ' αυτούς τους παίκτες είχε πετύχει τη δίκαιη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη».

Δεν είχε Μέσι ο «δικέφαλος» του Βορρά. Και για να πάει στο φινάλε και η συζήτηση στον Ολυμπιακό και τις μεταγραφές που έχουν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» πριν πάρουν τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ονόματα. Χωρίς τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Απλά, μεταγραφές για να πάρει ένα (!) πρωτάθλημα κι εν συνεχεία τα χρήματα απ' την ΟΥΕΦΑ. Λάγιος Ντέταρι, Όλεγκ Προτάσοφ, Γκενάντι Λιτόφτσενκο, Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες (όλοι τους μεγάλα ονόματα και ο Ολυμπιακός δεν πήρε πρωτάθλημα με αυτούς στο ρόστερ του).

Ακολούθησαν Ίβιτς, Αλεξανδρής, Καραπιάλης, Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος (και άλλοι) για να παίξει πρώτη φορά η ομάδα του Πειραιά στην κορυφαία διοργάνωση. Απλά τα πράγματα, χωρίς Μέσι. Αργότερα βέβαια έπαιξε ο Ριβάλντο!
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: