Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Για δύο θέσεις στον ήλιο !

swiss_gre.jpgΔύο εισιτήρια για τα τελικά του Μουντιάλ θα έχουν από το βράδυ της Τετάρτης τον κάτοχο τους καθώς τότε θα ολοκληρωθεί η τελευταία αγωνιστική στην ζώνη της Ευρώπης. Στον δεύτερο και στον τρίτο όμιλο συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με την Ελβετία και την Σλοβακία να έχουν την τύχη στα χέρια τους, ωστόσο τόσο η Ελλάδα όσο και η Σλοβενία ελπίζουν. Την ίδια ώρα, Πορτογάλοι και Ουκρανοί έχουν εύκολο έργο και αναμένεται να σφραγίσουν την συμμετοχή τους στα μπαράζ.


1ος όμιλος

Η νίκη της Δανίας επί της Σουηδίας με 1-0 το Σάββατο έδωσε το απευθείας εισιτήριο στην παρέα των «Βίκινγκς», ενώ την ίδια ώρα η Πορτογαλία έπαιρνε το προβάδισμα για την δεύτερη θέση έπειτα από το 2-0 επί των Ούγγρων. Πλέον, οι Ίβηρες θέλουν απλά τη νίκη κόντρα στην αδύναμη και δίχως γκολ ακόμα, Μάλτα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στα μπαράζ. Απών από τον αγώνα ο Ρονάλντο, ο οποίος τραυματίστηκε το Σάββατο και όπως έδειξαν οι εξετάσεις θα μείνει εκτός για ένα μήνα.

Μόνο σε θαύμα ελπίζει η Σουηδία καθώς θέλει τη νίκη επί της Αλβανίας και παράλληλα η Πορτογαλία να γκελάρει με την Μάλτα. Πάντως, ούτε οι ίδιοι οι Σκανδιναβοί δεν πιστεύουν σε αυτό το σενάριο καθώς έχουν ξεκινήσει από τώρα να σκέφτονται τα προκριματικά για το Euro του 2012, με τον Λάγκερμπακ να δηλώνει πως δεν θα είναι στον πάγκο, ενώ δηλώσεις αποχώρησης έκανε και ο Μέλμπεργκ.

Και αν η Σουηδία ελπίζει σε θαύμα, η Ουγγαρία ελπίζει σε… δέκα θαύματα, καθώς μόνο μαθηματικές είναι οι ελπίδες της για την δεύτερη θέση. Οι Μαγυάροι θέλουν διπλό μέσα στην Δανία και παράλληλα να χάσει η Πορτογαλία και να γκελάρει η Σουηδία. Και εκτός αυτών των… αδύνατων ενδεχομένων, να καλύψει και ένα χάντικαπ οκτώ τερμάτων! Με λίγα λόγια, η Ουγγαρία έχει στρέψει το βλέμμα της στα προκριματικά του Euro, ελπίζοντας πως η καλή της παρουσία στον όμιλο αλλά και η εντυπωσιακή πορεία της U20 θα αποτελέσουν εχέγγυα για να δώσει το παρών σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Η τελευταία αγωνιστική
Δανία-Ουγγαρία
Πορτογαλία-Μάλτα
Σουηδία-Αλβανία

Βαθμολογία (9 αγώνες)
Δανία 21 (+12) *
Πορτογαλία 16 (+8)
Σουηδία 15 (+5)
Ουγγαρία 13 (+1)
Αλβανία 7 (-4)
Μάλτα 1 (-22)


2ος όμιλος
Η Ελβετία θέλει απλά έναν βαθμό προκειμένου να σφραγίσει την δεύτερη σερί παρουσία της σε Μουντιάλ. Βέβαια, το έργο της δεν θα είναι και τόσο εύκολο καθώς αντιμετωπίζει το Ισραήλ που θα παίξει τα ρέστα του για την δεύτερη θέση. Οι Ισραηλινοί θέλουν μόνο νίκη και την ίδια ώρα γκέλα της Εθνικής Ελλάδος με το Λουξεμβούργο, καθώς θα έχουν το πάνω χέρι ακόμα και στην περίπτωση ισοπαλίας των παικτών του Ρεχάγκελ λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Από την μεριά της, η Ελλάδα κρατά την δεύτερη θέση στα χέρια της καθώς με νίκη επί του αδύναμου Λουξεμβούργου φτάνει τους 20 βαθμούς και δίνει το παρών στα μπαράζ. Πάντως, ουδείς πρέπει να ξεχνάει πως το μικρό κρατίδιο είχε κάνει την ζημιά στην Ελβετία κερδίζοντας την με 2-1 εκτός έδρας, ενώ έχει πάρει και έναν ακόμα βαθμό μακριά από το γήπεδο του, κόντρα στην Ελβετία. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 ελπίζουν ακόμα και στην πρωτιά, την οποία καταλαμβάνουν αν πάρει διπλό το Ισραήλ στην Βασιλεία. Μη ρεαλιστικές οι πιθανότητες των Λετονών, καθώς θέλουν ήττα της Ελλάδας, να μην κερδίσει το Ισραήλ και οι ίδιοι να επικρατήσουν με μεγάλη διαφορά της Μολδαβίας.

Η τελευταία αγωνιστική:
Ελβετία-Ισραήλ
Ελλάδα-Λουξεμβούργο
Λετονία-Μολδαβία

Η βαθμολογία (9 αγώνες)
Ελβετία 20 (+10)
Ελλάδα 17 (+9)
Ισραήλ 15 (+10)
Λετονία 14 (+2)
Λουξεμβούργο 5 (-20)
Μολδαβία 3 (-11)


3ος όμιλος
Όπως και στον δεύτερο όμιλο, έτσι και εδώ δεν έχει κριθεί η πρώτη θέση. Το προβάδισμα έχει η Σλοβακία που βρίσκεται δύο βαθμούς μπροστά, όμως τώρα πηγαίνει για το διπλό στην Πολωνία. Οι Σλοβάκοι έχασαν την ευκαιρία το Σάββατο έπειτα από την εντός έδρας ήττα τους από την Σλοβενία και έτσι πάνε στο Χορζόφ με μόνο στόχο τη νίκη αλλά και με σημαντικές απουσίες καθώς λείπουν οι Σκρτελ, Ντούριτσα, Στοχ και Ζαμπάβνικ. Οι Πολωνοί, από την μεριά τους, έχουν αποκλειστεί και το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό μιας και υπάρχει δυσπιστία από τον κόσμο.

Το colpo grosso έκανε το Σάββατο η Σλοβενία, κερδίζοντας με 2-0 μέσα στην Μπρατισλάβα και θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα για την απευθείας πρόκριση. Οι Βαλκάνιοι λογικά δεν θα δυσκολευτούν να κερδίσουν το Σαν Μαρίνο, κάτι που αν συμβεί τους εξασφαλίζει σίγουρα την δεύτερη θέση. Από κει και πέρα, θέλουν να μην κερδίσει η Σλοβακία στο Χορζόφ για να βγουν πρώτοι.

Η νίκη των Σλοβένων αχρήστευσε ουσιαστικά την επικράτηση των Τσέχων με 2-0 επί της Πολωνίας. Πλέον, η ομάδα του Χάσεκ θέλει νίκη επί των Βορειοιρλανδών και παράλληλα να μην κερδίσει η Σλοβενία το Σαν Μαρίνο προκειμένου να βγει δεύτερη. Από την μεριά της, η Βόρειος Ιρλανδία δεν ελπίζει βάσιμα, μιας και κυνηγά νίκη με μεγάλη διαφορά και ήττα της Σλοβενίας προκειμένου να πάρει την δεύτερη θέση.

Η τελευταία αγωνιστική:

Τσεχία-Βόρειος Ιρλανδία
Πολωνία-Σλοβακία
Σαν Μαρίνο-Σλοβενία

Βαθμολογία (9 αγώνες)
Σλοβακία 19 (+11)
Σλοβενία 17 (+11)
Τσεχία 15 (+11)
Βόρειος Ιρλανδία 14 (+4)
Πολωνία 11 (+6)
Σαν Μαρίνο 0 (-43)


4ος όμιλος
Παντελώς αδιάφορη η τελευταία αγωνιστική καθώς η Γερμανία έχει εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση, ενώ η ομάδα που θα συμμετάσχει στα μπαράζ θα είναι η Ρωσία. Η «Νάτιοναλμανσαφτ» πήρε το διπλό στην Μόσχα και έτσι το τελευταίο της παιχνίδι με την Φινλανδία στο Αμβούργο θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Οι Ρώσοι πηγαίνουν στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Λιχτενστάιν φιλοξενεί την Ουαλία, παιχνίδια που όλα τους δεν έχουν βαθμολογικό κίνητρο.

Η τελευταία αγωνιστική
Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία
Γερμανία-Φινλανδία
Λιχτενστάιν-Ουαλία

Βαθμολογία (9 αγώνες)
Γερμανία 25 (+21) *
Ρωσία 21 (+13) **
Φινλανδία 17 (+0)
Ουαλία 9 (-5)
Αζερμπαϊτζάν 4 (-10)
Λιχτενστάιν 2 (-19)

5ος όμιλος
Και εδώ η κατάσταση ξεκαθάρισε μετά την νίκη της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης επί της Εσθονίας. Η ομάδα του Μπλάζεβιτς θα συμμετάσχει στα μπαράζ, αφήνοντας έξω την Τουρκία. Πρώτη είναι εδώ και καιρό η Ισπανία που θα πάει στην Ζένιτσα με στόχο την δέκατη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια, την ώρα που στο στρατόπεδο των γηπεδούχων θα υπάρχει πανηγυρικό κλίμα λόγω της δεύτερης θέσης.

Στην Προύσα, η Τουρκία φιλοξενεί την Αρμενία, με τον Τερίμ να υποβάλλει την παραίτηση του και να κάθεται για τελευταία φορά στον πάγκο της Εθνικής. Πάντως, η αναμέτρηση έχει εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον λόγω των κακών σχέσεων που έχουν τα δύο κράτη, κάτι που αναγκάζει την αστυνομία της Τουρκίας να λάβει δρακόντεια μέτρα. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν κάνει έκκληση προς τον κόσμο που θα πάει στο γήπεδο να αφήσει την πολιτική εκτός αυτού. Αδιάφορο παιχνίδι και στο Ταλίν, με την Εσθονία να φιλοξενεί το Βέλγιο το οποίο θέλει να δώσει συνέχεια στην καλή αρχή που έκανε με τον Άντβοκαατ στον πάγκο.

Η τελευταία αγωνιστική:

Εσθονία-Βέλγιο
Τουρκία-Αρμενία
Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ισπανία

Βαθμολογία (9 αγώνες)
Ισπανία 27 (+20) *
Βοσνία/Ερζεγοβίνη 19 (+15) **
Τουρκία 12 (+1)
Βέλγιο 10 (-5)
Εσθονία 5 (-17)
Αρμενία 4 (-14)


6ος όμιλος

Το πάνω χέρι για την συμμετοχή στα μπαράζ απέκτησε η Ουκρανία, έπειτα από την νίκη με 1-0 επί της αδιάφορης Αγγλίας. Η ομάδα του Μιχαϊλιτσένκο θέλει πλέον μία νίκη στην Ανδόρα για να καταλάβει την δεύτερη θέση και να πετάξει εκτός τους Κροάτες. Οι τελευταίοι πηγαίνουν στο μακρινό Καζακστάν και ελπίζουν σε νίκη δική τους και γκέλα των Ουκρανών.

Η Αγγλία φιλοξενεί την Λευκορωσία, χωρίς τους τραυματίες Ρούνει και Τζέραρντ, ενώ ο Καπέλο σκοπεύει να δοκιμάσει αρκετούς παίκτες που δεν έχουν συμμετοχές στην Εθνική.

Η τελευταία αγωνιστική
Αγγλία-Λευκορωσία
Ανδόρα-Ουκρανία
Καζακστάν-Κροατία

Βαθμολογία (9 αγώνες)
Αγγλία 24 (+25) *
Ουκρανία 18 (+9)
Κροατία 17 (+5)
Λευκορωσία 13 (+8)
Καζακστάν 6 (-17)
Ανδόρα 0 (-30)


7ος όμιλος

Δεν είχαν καμία διάθεση να κάνουν ντέρμπι τον όμιλο οι Σέρβοι, οι οποίοι το Σάββατο διέσυραν με 5-0 την Ρουμανία και πήραν την πρόκριση για το Μουντιάλ. Η ομάδα του Άντιτς πηγαίνει στην Λιθουανία για… ταξίδι αναψυχής, ενώ οι δεύτεροι Γάλλοι φιλοξενούν την Αυστρία. Επίσης βαθμολογικά αδιάφορο είναι και το παιχνίδι των Ρουμάνων με τα Νησιά Φερόε.

Η τελευταία αγωνιστική
Ρουμανία-Νησιά Φερόε
Λιθουανία-Σερβία
Γαλλία-Αυστρία

Βαθμολογία (8 αγώνες)
Σερβία 22 (+15) *
Γαλλία 18 (+7) **
Αυστρία 14 (+1)
Λιθουανία 9 (-2)
Ρουμανία 9 (-8)
Νησιά Φερόε 4 (-13)


8ος όμιλος

Το γκολ του Τζιλαρντίνο στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ιρλανδία έβαλε τέλος στα όποια σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής καθώς πλέον οι Ιταλοί εξασφάλισαν την πρωτιά, ενώ το συγκρότημα του Τραπατόνι θα παίξει στα μπαράζ. Διαδικαστικού χαρακτήρα το τελευταίο ματς των παγκόσμιων πρωταθλητών με την Κύπρο, όπου ο Μαρτσέλο Λίπι θα ξεκουράσει αρκετούς βασικούς, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ο Μπουφόν. Από την άλλη, οι Κύπριοι θέλουν να κάνουν μία αξιοπρεπή παρουσία και να κλείσουν με θετικό τρόπο τον όμιλο καθώς είχε προηγηθεί και το εντυπωσιακό 4-1 επί της Βουλγαρίας.

Αδιάφορα είναι και τα παιχνίδια της Ιρλανδίας με το Μαυροβούνιο και της Βουλγαρίας με την Γεωργία.

Η τελευταία αγωνιστική:
Ιρλανδία-Μαυροβούνιο
Ιταλία-Κύπρος
Βουλγαρία-Γεωργία

Βαθμολογία (9 αγώνες)
Ιταλία 21 (+10) *
Ιρλανδία 17 (+4) **
Βουλγαρία 11 (+0)
Κύπρος 9 (-1)
Μαυροβούνιο 8 (-5)
Γεωργία 3 (-8)Σε παρένθεση η διαφορά τερμάτων
* Έχει εξασφαλίσει την πρόκριση
** Έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή στα μπαράζ

Δεν υπάρχουν σχόλια: