Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Περιμένει την κλήρωση για τα μπαράζ


Ενα τρίλεπτο ουσίας (30'-33') ήταν αρκετό για την Εθνική Ελλάδος να κάνει το χρέος της και να επικρατήσει με 2-1 του Λουξεμβούργο και να πάει στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ. Τοροσίδης και Γκέκας τα γκολ με τον διεθνή επιθετικό να είναι και πρώτος σκόρερ των προκριματικών. Αυτογκόλ ο Αβρααμ Παπαδόπουλος (90') και δοκάρι ο Σαλπιγγίδης στο 76'. Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία και Σλοβενία οι πιθανοί αντίπαλοί μας.

Στα μπαράζ θα διεκδικήσει τελικά το εισιτήριο της πρόκρισης σε τελική φάση Μουντιάλ για 2η φορά στην ιστορία της η Εθνική Ελλάδος. Μετά την νίκη κόντρα στο Λουξεμβούργο στην «άκρως» μέτρια εμφάνισή της παρουσία περίπου 7000 φίλων της στο «αχανές» ΟΑΚΑ, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας περιμένει την κλήρωση της Δευτέρας (19/10, 15:00) στην Ζυρίχη για τις διπλές αναμετρήσεις με μια εκ των Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία και Σλοβενία που θα διεξαχθούν στις 14 και 18 Νοεμβρίου.

Αλλαγές και εκπλήξεις Οτο

Για άλλο ένα παιχνίδι της Ελλάδος, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας δεν απέφυγε τις εκπλήξεις αναφορικά με τις επιλογές του στο αρχικό σχήμα. Ο Οτο Ρεχάγκελ είχε στην ενδεκάδα τους Σηφάκη και Φωτάκη με τον πορτιέρο του Αρη να αντικαθιστά τον Τζόρβα και τον μέσο του ΠΑΟΚ να παίρνει την θέση του Τζιόλη στην πρεμιέρα τους σε επίσημο ματς.

Ο Γερμανός προπονητής ωστόσο είχε και άλλα νέα πρόσωπα στο αρχικό σχήμα αφού σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στην Λετονία εκτός έμειναν επίσης οι Αμανατίδης (τραυματίας), Μόρας, Παπασταθόπουλος και Κατσουράνης (στον πάγκο αφού δήλωσε αδιαθεσία).

Ετσι εκτός από τον Κρητικό τερματοφύλακα στην άμυνα ήταν οι Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος και Αβραάμ Παπαδόπουλος στην μεσαία γραμμή Πατσατσόγλου, Τοροσίδης και Φωτάκης ενώ στην επίθεση τον Γκέκα βοηθούσαν από τα άκρα οι Σαλπιγγίδης και Καραγκούνης.

«Καμπανάκι» από φιλοξενούμενους...

Οι παίκτες του Γκι Χέλερς ήταν αυτοί που πρώτοι κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη ευκαιρία στο παιχνίδι εκμεταλλευόμενοι πιθανή αδράνεια από τήν ελληνική ομάδα. Μόλις στο 4', ο Μπετμέρ επιχείρησε το σουτ από μακρινή απόσταση χωρίς ωστόσο να απειληθεί ο τερματοφύλακας Σηφάκης που έλεγχε την φάση.

Αυτό "ξύπνησε" από νωρίς τους Ελληνες που μετά από κάποιες οδηγίες του Οτο Ρεχάγκελ ανέβασαν ρυθμούς και πήραν την εδαφική υπεροχή. Ωστόσο και αυτή η κίνηση μάταια, αφού παρά την όποια πίεση των γηπεδούχων δεν υπήρχαν οι λύσεις για να απειλήσουν οι διεθνείς μας τον Ζουμπέρ.

Ετσι, ολοκληρώθηκε και το πρώτο 20λεπτο με τους περίπου 7.000 οπαδούς να βλέπουν μια ομάδα που έδειχνε διάθεση αλλά όχι "καθαρό μυαλό" προκειμένου να φτάσει σ' ένα γκολ που θα άλλαζε την εικόνα του ματς.

Λίγο πριν το ημίωρο οι δύο ομάδες απείλησαν με μακρινά σουτ αλλά μάταια. Αριχκά στο 20' με σουτ του Φωτάκη λίγο έξω από την περιοχή η μπάλα πέρασε άουτ. Οι φιλοξενούμενοι πήραν την "σκυτάλη" και πέντε λεπτά αργότερα (25') ένα καλό σουτ του Κιτένγκε από την γωνία της μεγάλης περιοχής, ανάγκασε τον Σηφάκη να απομακρύνει σε κόρνερ. Η απάντηση ήρθε από τον Τοροσίδη, όταν στο 29' με σουτ εν κινήση είδε την μπάλα να περνάει άουτ.

Λύση από στημένα... και γκολ από άερα

Τελικά ότι δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι παίκτες του Ρεχάγκελ με όποιους συνδιασμούς τα κατάφεραν από στημένες φάσεις. Πρώτα στο 30' μετά το "συστημένο" κόρνερ του Καραγκούνη, ο αμαρκάριστος Τοροσίδης με κεφαλιά από την μικρή περιοχή άνοιξε το σκορ για την Ελλάδα μέσα σε πανηγυρισμούς παίκτών, πάγκου και οπαδών.

Πριν κωπάσουν οι πανηγυρισμοί για το 1-0 και πριν προλάβουν οι παίκτες του Χέλερς να σκεφτούν, ο Καραγκούνης στο 33', εκτέλεσε το φάουλ έξω από την περιοχή και με γυριστή κεφαλιά στην αντίθετη γωνία του Γκέκα, το εθνικό μας συγκρότημα έκανε πολύ απλά το 2-0.

Φάνη-κε ο πρώτος σκόρερ... και ο άτυχος Σωτήρης

Μετά τα τέσσερα γκολ κόντρα στην Λετονία, ο Φάνης Γκέκας με το γκολ που σημείωσε και κόντρα στο Λουξεμβούργο έφτασε τα 10 γκολ στα προκριματικά, γεγονός που τον καθιστά πρώτο σκόρερ στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Λίγα λεπτά πριν το φινάλε του πρώτο μέρους και μετά τα πανηγύρια για το 2-0, οι άνθρωποι του πάγκου της Εθνικής "πάγωσαν" όταν σ' ένα μαρκάρισμα του Κυργιάκου, ο Ελληνας αμυντικός, έπεσε κάτω και αμέσως έδειξε να γίνει αλλαγή.

Ετσι στο 44' την θέση του αμυντικού της Λίβερπουλ που έκατσε στον πάγκο και έβαλε πάγο στο γόνατο, πήρε ο έτερος αμυντικός του εξωτερικού, ο άσος της Μπολόνια, Βαγγέλης Μόρας.

Αλλαγές με την επανάληψη...

Οι δύο τεχνικοί είχαν από μια αλλάγή στα πλάνα τους με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο γηπεδούχος Οτο Ρεχάγκελ απέσυρε τον Φωτάκη και πέρασε τον μέσο της Σάλκε, Πλιάτσικα στην θέση του. Στην αντίπερα όχθη, ο Γκι Χέλερς απέσυρε τον Γένις και έβαλε στην θέση του τον Λέβεκ.

Σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο, αν και με μικρή καθυστέρηση η Εθνική ήταν αυτή που έχασε την πρώτη ευκαιρία στην επανάληψη. Συγκεκριμένα στο 54' , ο Σαλπιγγίδης μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και από δύσκολη γωνία δοκίμασε να πλασάρει τον Ζούμπερ, χωρίς ωστόσο να τον νικήσει.

Με δέκα οι φιλοξενούμενοι... δοκάρι ο "Σάλπι"

Λίγα λεπτά μετά την ευκαιρία του "Σάλπι", οι παίκτες του Λουξεμβούργου έμειναν με αριθμητικό μειονέκτημα, όταν σ' ένα μαρκάρισμα του Παγιάλ στο επιθετικό του Παναθηναϊκού, ο Τσέφεριν του έδειξε την δεύτερη κίτρινη κάρτα και συνεπώς την κόκκινη.

Το παιχνίδι κυλούσε μονότονα και με τον Καραγκούνη δύο φορές να απειλεί με σουτ, ωστόσο ο αρχηγός της Εθνικής δεν βρήκε τον στόχο.

Στο 76' ο Σαλπιγγίδης βγήκε σε θέση τετ α τετ και αφού πέρασε και τον αντίπαλο γκολκίπερ στάθηκε άτυχος αφού είδε το πλασέ του προς την κενή εστία να χτυπάει στο αριστερό κάθετο δοκάρι και να απομακρύνεται παράλληλα με την εστία, προς απογοήτευση όλων.

Ευκαιρία Γκέκα... αυτογκολ Αβραάμ

Με το μυαλό όλων (και το αυτί) στο ματς της Ελβετίας με το Ισραήλ και ενώ ο Οτο Ρεχάγκελ έβαλε στο ματς και τον Σωτήρη Νίνη, η τελευταία καλή φάση ήταν και πάλι από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Στο 88', σε μια ανάλογη φάση με το δεύτερο γκολ, ο Καραγκούνης έκανε το φάουλ και ο Γκέκας με κεφαλιά ανάγκασε τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε εξαιρετική απόκρουση.

Στο 90' η τύχη έπαιξε μοιραίο παιχνίδι στον Αβρααμ Παπαδόπουλο που στην προσπάθεια να απομακρύνει άθελά του την έστειλε στα δίχτυα του Σηφάκη για το τελικό 2-1.

Διαιτητής: Ντάρκο Τσέφεριν (Σλοβακία)

Κίτρινες: Πλιάτσικας (Ελλάδα) / Παγιάλ-2-, Μαρτίνο, Μουτς (Λουξεμβούργο)
Κόκκινες: Παγιάλ (Λουξεμβούργο)

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ελλάδα
(Ότο Ρεχάγκελ): Σηφάκης, Πατσατζόγλου, Σπυρόπουλος, Βύντρα (82' Νίνης), Τοροσίδης, Κυργιάκος (44' λ.τρ. Μόρας), Αβραάμ Παπαδόπουλος, Φωτάκης (46' Πλιάτσικας), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας.

Λουξεμβούργο (Γκι Χέλερς): Ζουμπέρ, Μπλεζ, Κίτζινγκερ (80' Μαρτίνο), Χόφμαν, Στράσερ, Γενίς (46' Λέβεκ), Παγιάλ, Πέτερς, Μπετμέρ, Κιτένγκε (74' Πούποβατς), Μουτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: