Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

«Αυτό το κύπελλο το θέλω πολύ»

«Αυτό το κύπελλο το θέλω πολύ»

Μπορεί ο Μιχάλης Σηφάκης να έχει κατακτήσει με τον Ολυμπιακό το «ντάμπλ» το 2008, ωστόσο ο αυριανός τελικός είναι εντελώς διαφορετικός για τον 25χρονο τερματοφύλακα του Άρη. Όπως τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Metrosport», αυτό το κύπελλο το θέλει πιο πολύ και είναι πιο σημαντικό για τον ίδιο. Το γιατί, το εξηγεί ο ίδιος παρακάτω, όπως και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Ο Κρητικός «πορτίερο» απάντησε με ψυχή και λογική στα ερωτήματα που του τέθηκαν, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει φαβορί στον αυριανό τελικό και ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα παρουσιαστεί η ομάδα του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το έχει ξαναπεί άλλωστε, ότι ο χειρότερος αντίπαλος του Άρη δεν είναι κανένας άλλος, παρά μόνο ο κακός του εαυτός.

-Σαράντα χρόνια χωρίς τίτλο είναι πολλά…

«Για κάθε ομάδα είναι πολλά. Φυσικά και για τον Άρη είναι πάρα πολλά. Παρόλο που η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί σε αρκετούς τελικούς, δυστυχώς δεν τα έχει καταφέρει. Ας ελπίσουμε να μην γίνουν σαραντάενα τα χρόνια…»

-Τι σημαίνει αυτός ο τελικός για εσένα;

«Αν το δούμε από την ψυχρή πλευρά, κάθε τίτλος για έναν ποδοσφαιριστή είναι σημαντικός. Θα τον ακολουθεί για χρόνια και ξέρουμε ότι το παρελθόν κάθε ποδοσφαιριστή είναι σημαντικό για το άμεσο μέλλον του. Από την άλλη, για όλα τα παιδιά αλλά και για εμένα είναι ένα παρά πάρα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Γνωρίζουμε καλά πόσο πολύ θέλει το κύπελλο ο κόσμος, πόσο πολύ το χρειάζεται η ομάδα. Εμείς οι παίκτες έχουμε παραπάνω κίνητρο σε αυτό το παιχνίδι, γιατί θέλουμε το κύπελλο για τους εαυτούς μας, για τον Άρη και φυσικά για να δώσουμε χαρά σε αυτόν τον κόσμο».

-Στην καριέρα σου έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα ήσουν στον τελικό του 2008 στο Καυταντζόγλειο. Ωστόσο θεωρείς , ότι ο αυριανός τελικός έχει μεγαλύτερη σημασία για εσένα;

«Την χρονιά εκείνη, είχα αγωνιστεί στα τέσσερα από τα επτά παιχνίδια του κυπέλλου. Αριθμός όχι ικανοποιητικός, αλλά όχι και μικρός. Από εκεί και πέρα θεωρώ, ότι ο αυριανός τελικός είναι πιο σημαντικός για εμένα. Έχω πιο ενεργητικό ρόλο στην ομάδα, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζομαι βασικός στα περισσότερα παιχνίδια. Σίγουρα θέλω πιο πολύ αυτό το κύπελλο και σαφώς θα είναι πιο σημαντικό για εμένα».

-Είσαι της άποψης, ότι το γκολ του Νέτο στα «Πηγάδια», ήταν η «μισή» πρόκριση του Άρη στον τελικό;

«Ήταν ένα σημαντικό γκολ. Δεν θα το χαρακτήριζα όμως μισή πρόκριση. Σίγουρα ήταν πάρα πολύ κρίσιμο γιατί μας κράτησε «ζωντανούς» στο κύπελλο. Παρόλο αυτά όμως αυτή η ομάδα είχε κάτι σε όλα τα παιχνίδια. Δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να χάσουμε την «μάχη» στα «Πηγάδια». Μέχρι και εγώ είχα ανέβει μπροστά στα τελευταία λεπτά για να βάλω γκολ. Όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στην περιοχή πίστευαν ότι θα σκοράρουν. Δεν το χωρούσε ο νους μας ότι μπορούμε να αποκλειστούμε στη Ξάνθη. Δεν το πίστευε κανείς. Σημαντικό ρόλο λοιπόν, στη παρουσία της ομάδας στον αυριανό τελικό, έπαιξε η θέληση και η πίστη όλων μας».

-Τα συναισθήματα σου, όταν είδες την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα στο τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων;

«Πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα εκείνη την στιγμή. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο».

-Στην επιστροφή σας από την Καβάλα και έχοντας στις αποσκευές σας την πρόκριση για τον τελικό , τύχατε μιας θερμής υποδοχής στο «Κλέανθης Βικελίδης» από χιλιάδες φίλους της ομάδας. Φανταζόσουν ποτέ σου ότι θα ζήσει τέτοιες στιγμές;

«Αυτή η υποδοχή ήταν λιγάκι υπερβολική, αλλά και παράλληλα λογική. Υπερβολική για εμάς τους παίκτες γιατί μετά από δύο μέρες είχαμε παιχνίδι. Αντιθέτως, ο κόσμος δικαιολογημένα το χάρηκε και είχε αυτόν τον ενθουσιασμό. Είχε προηγηθεί η πίεση του αγώνα, τα όσα πέρασε στη Καβάλα με τα επεισόδια και το γεγονός ότι κινδύνευσε, οπότε αντέδρασε απολύτως φυσιολογικά. Ήταν φυσικό επόμενο να υπάρχει ενθουσιασμός και χαλάρωση. Ζήσαμε κάτι το πρωτοφανές. Σαν να κερδίσαμε το κύπελλο. Κάτι που δεν είναι καλό. Από την άλλη όμως, αυτό που με χαροποιεί είναι ότι την επόμενη μέρα το ξεχάσαμε όλοι. Επανήλθαμε στη πραγματικότητα. Πράγμα πολύ σημαντικό γιατί είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις τις ισορροπίες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Εμείς το καταφέραμε».

- Περίμενες, όταν πήρες την απόφαση να ανηφορίσεις στη Θεσσαλονίκη, ότι θα ζήσεις τέτοιες στιγμές;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τόση αγάπη από τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε ποδοσφαιριστή να χρήζει τέτοιας αντιμετώπισης. Ο κόσμος του Άρη είναι κάτι το ανεπανάληπτο, κάτι το μοναδικό. Μας δίνει πάρα πολύ δύναμη. Προσωπικά, δεν φανταζόμουν τέτοια αντιμετώπιση προς το πρόσωπο μου. Το γεγονός αυτό με γεμίζει χαρά και παράλληλα πολλές ευθύνες. Γιατί αυτό που θέλω είναι ο κόσμος να φεύγει χαρούμενος κάθε Κυριακή από το γήπεδο».

-Ποσό επηρεάζουν την ψυχολογία σου, τα κολακευτικά λόγια του Έκτορ Κούπερ προς το πρόσωπο σου, μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό;

«Αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό ο προπονητής σου να αναφέρεται με τόσο καλά λόγια προς το πρόσωπο σου. Πόσο μάλιστα όταν δεν συνηθίζει να το κάνει αυτό συχνά. Για μένα είναι μεγάλη τιμή και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω την σκληρή δουλειά, ενώ παράλληλα με γεμίζει ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες».

-Τελικά η θέση του τερματοφύλακα στον Άρη είναι ευλογημένη;

«Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για την καλή παράδοση που έχει ο Άρης στους τερματοφύλακες. Είναι κάτι που το ξέρουν όλοι. Μιλώντας για τον εαυτό μου, αυτό που έχω να πω είναι ότι «κούμπωσα» από την πρώτη στιγμή στην ομάδα και το αντίθετο. Ταιριάξαμε αμέσως και αυτό με κάνει να νιώθω σιγουριά, διάθεση, αυτοπεποίθηση και σαν στο «σπίτι» μου, όταν βρίσκομαι στον αγωνιστικό χώρο».

-Σε ποια σημεία θεωρείς ότι θα κριθεί ο τελικός;

«Είναι ένας τελικός, ένα παιχνίδι. Οι πιθανότητες είναι 50-50. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να πήρε το πρωτάθλημα, αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και για εμάς και για τον αντίπαλο. Δεν μιλάω για θέληση και άλλα παρόμοια, γιατί και οι δύο ομάδες θέλουν το κύπελλο. Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα παρουσιαστεί η δική μου ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, ότι ο χειρότερος μας αντίπαλος, είναι ο κακός μας εαυτός. Αν παρουσιαστούμε όπως στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και την Καβάλα, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα».

-Ένας τελικός σε γεμίζει με παραπάνω άγχος;

«Προς το παρών δεν υπάρχει άγχος. Άγχος Θα υπάρξει , λίγο πριν μπούμε στον αγωνιστικό χώρο. Στην απόσταση δηλαδή που θα διανύσουμε από τα αποδυτήρια ως την σέντρα του αγώνα. Σε αυτό το κομμάτι. Όταν ξεκινήσει το παιχνίδι θα υπάρχει ένα κενό. Και πρέπει να υπάρχει αυτό, γιατί είμαστε επαγγελματίες. Ξέρουμε να ζούμε υπό πίεση. Δουλειά μας είναι παλεύουμε στον αγωνιστικό χώρο και να κερδίζουμε τα παιχνίδια».

-Έχεις φανταστεί καθόλου την εικόνα με τους 25.000 φίλους του Άρη στις κερκίδες του ΟΑΚΑ;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό που θα παίξουμε σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τόσο κόσμο στο πλευρό μας. Το είπα και πριν λίγες μέρες, ότι την ατμόσφαιρα των οπαδών μας την ζούμε κάθε Κυριακή στο γήπεδο. Σίγουρα θα είναι διαφορετικά αύριο, μιας και το γήπεδο είναι μεγαλύτερο. Αυτό που πραγματικά δεν χωρά ο νους μου είναι πως θα ξεκινήσει όλος αυτός ο κόσμος από την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Θα ήθελα να δω ένα πανοραμικό βίντεο ή μια φωτογραφία με τα πούλμαν των οπαδών μας στην εθνική οδό. Συχνά-πυκνά βλέπουμε γεμάτα γήπεδα, είτε όταν αγωνιζόμαστε, είτε από την τηλεόραση. Μια φορά όμως μπορείς να δεις την αυριανή εικόνα που θα παρουσιάζει η εθνική».

-Ολοκληρώνοντας, θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα στον κόσμο του Άρη;

«Θέλουμε να μας βοηθήσει με την φωνή του και με την παρουσία του στο γήπεδο. Ο κόσμος του Άρη παίζει σημαντικό ρόλο και έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτή την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα πρέπει να δείξει υπομονή, γιατί είναι βέβαιο ότι θα ταλαιπωρηθεί από το ταξίδι. Δεν πρέπει να συμβεί το παραμικρό επεισόδιο, μέχρι την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη. Είναι μεγάλη ευκαιρία, εμείς οι ποδοσφαιριστές, τα ΜΜΕ και ο κόσμος να περάσουμε ένα μήνυμα προς τα έξω, με αφορμή το αυριανό παιχνίδι. Να δείξουμε όλοι μαζί, ότι μπορούν να γίνονται εκδρομές και μάλιστα τόσο μεγάλες. Να καταφέρουμε ο αυριανός τελικός, να δώσει το έναυσμα για μια νέα αρχή, αναφορικά με τις μετακινήσεις των οπαδών. Ώστε να μπορέσουμε την νέα χρονιά, να αγωνιζόμαστε σε γεμάτα γήπεδα και με οπαδούς και των δύο ομάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: