Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Γκέκας: "Ανοίγω την πόρτα στους ελληνικούς συλλόγους"

http://www.contra.gr/images/m/gekas_m.jpgΟρθάνοιχτη αφήνει την πόρτα στους ελληνικούς συλλόγους που θα θελήσουν να «σπάσουν» τη ρήτρα του συμβολαίου του και να τον αποκτήσουν, ο Φάνης Γκέκας, σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». Αναλυτικά η συνέντευξη του Έλληνα διεθνή:

Ποια είναι τα στοιχεία που σε γοητεύουν στο γερμανικό πρωτάθλημα;

«Με γοητεύει το καθετί. Τα γήπεδα, ο κόσμος, οι ομάδες. Πιστεύω ότι για έναν ποδοσφαιριστή είναι ό,τι καλύτερο να είναι ελεύθερος και να μην έχει άγχος για τίποτα».

Είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες που διαθέτει αυτή τη στιγμή η εθνική Ελλάδας. Πόσο δύσκολο είναι για σένα να σκοράρεις για μία ομάδα σαν τη Χέρτα, που κινδυνεύει με υποβιβασμό;

«Είναι για μένα οπωσδήποτε σημαντικό, γιατί χρειαζόμαστε τους βαθμούς. Προσωπικά χαίρομαι με το κάθε γκολ που βάζω γιατί βοηθάω να σωθεί μία μεγάλη και ιστορική ομάδα».

Παρόλα αυτά έχεις σκεφτεί ότι σε κάποιον άλλο σύλλογο το σκοράρισμά σου θα συνοδευόταν με δάφνες και γιατί όχι με διακρίσεις πρωταθλητισμού;

«Δεν το πιστεύω. Για μένα αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή στην καριέρα μου. Δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο γιατί θα μπορούσα να είχα μείνει στη Λεβερκούζεν και να μην έκανα καθόλου παιχνίδια».

Μιας και ανέφερες τη Λεβερκούζεν, εξήγησέ μας σε παρακαλώ, γιατί σε αυτή την ομάδα δεν σου δόθηκε η ευκαιρία να εξαργυρώσεις τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του γερμανικού πρωταθλήματος;

«Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στους υπεύθυνους της Λεβερκούζεν και όχι σε εμένα, πιστεύω».

Αλήθεια γιατί -κατά τη γνώμη σου- οι Έλληνες παίκτες που αγωνίζεστε στο γερμανικό πρωτάθλημα δεν έχετε αντιμετώπιση πρωταθλητών Ευρώπης από προπονητές και διοικούντες;

«Δεν ξέρω τι να πω. Δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους τους ποδοσφαιριστές. Δεν ξέρω τι φταίει. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται με κάποιους ποδοσφαιριστές -ειδικά στο εξωτερικό- και νομίζω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί έχουμε δείξει ότι αν μας δοθεί η ευκαιρία την αρπάζουμε για τα καλά».

Σε πρόσφατη συνέντευξή σου ομολόγησες ότι θα επέστρεφες στον Παναθηναϊκό, γιατί ο άνθρωπος με τον οποίο δεν τα πήγαινες καλά έχει φύγει. Αυτό σημαίνει ότι έχει σπάσει ο πάγος με τον Παναθηναϊκό; Υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε το καλοκαίρι πίσω στα πάτρια εδάφη, θα επιδιώξεις κάτι τέτοιο;

«Δεν επιδιώκω τίποτα. Δεν θα παρακαλέσω καμία ομάδα να με κυνηγήσει. Είμαι ελεύθερος ποδοσφαιριστής. Όχι ελεύθερος -για να ακριβολογούμε-, υπάρχει μία ρήτρα στο συμβόλαιό μου που λέει ότι δεν είμαι καθόλου ακριβός σε σχέση με τα λεφτά που δίνονται για την αγορά ξένων ποδοσφαιριστών. Εκτός αν θεωρούν ότι επειδή είμαι Έλληνας, είμαι ακριβός. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι δύο εκατομμύρια είναι πολλά για να με αγοράσει μία ομάδα. Απλά ανοίγω την πόρτα για να έρθει όποια ομάδα θέλει και να με αγοράσει».

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έγινε η αιτία να φύγεις από τον Παναθηναϊκό;

«Αυτό δεν μπορώ να το πω. Το ξέρετε όλοι, δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα. Ξέρετε ποιος είναι, ξέρετε σε ποιον αναφέρομαι. Ένας έφυγε από τον Παναθηναϊκό. Δεν θέλω να πω ονόματα».

Ήταν στο προπονητικό τιμ ή στη διοίκηση;

«Στη διοίκηση».

Πριν δύο χρόνια είχες δηλώσει ότι αν είχες πρόταση θα πήγαινες και στον Ολυμπιακό. Εξακολουθείς να το λες;

«Ισχύει για οποιαδήποτε ομάδα, αρκεί να γίνει μία επίσημη και σοβαρή πρόταση που να καλύπτει όλες τις παραμέτρους που έχω θέσει για να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Με βάση και αυτά που έχεις προσφέρει, νομίζω ότι δικαιούσαι να ζητάς κάτι τέτοιο. Είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξει και η νοοτροπία, έτσι δεν είναι;

«Αυτό πρέπει να το πούμε στους διοικούντες -και δεν το λέω μόνο για μένα, αλλά και για όλους τους Ελληνες ποδοσφαιριστές-, που σκέφτονται να αγοράσουν Βραζιλιάνους και Αργεντινούς παρά να δώσουν τα λεφτά για έναν Ελληνα, που ξέρουν ότι θα παίξει για τη φανέλα και θα ματώσει γι΄ αυτήν».

Τι μπορούμε να πετύχουμε στο Μουντιάλ μετά την φυγή των Δέλλα και Μπασινά; Μπορεί -κατά τη γνώμη σου- η νέα γενιά να σηκώσει το βάρος μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης;

«Για μένα αυτά τα δύο ονόματα που ανέφερες είναι πολύ σημαντικά. Πιστεύω ότι έφυγαν άδικα από την εθνική αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και όχι μόνο παικτικά, γιατί η ομάδα χρειαζόταν δύο ηγέτες που να ανεβάζουν την ψυχολογία. Σε μια εθνική χρειάζεται μεγάλη εμπειρία, χρειάζονται παίκτες που στις δύσκολες στιγμές να μπορούν να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να πουν “όπα παιδιά, εδώ είμαστε” και ειδικά το βάρος αυτής της φανέλας που έχει πάρει το ευρωπαϊκό, έτσι; Όσον αφορά στη νέα γενιά, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που μπορούν να προσφέρουν στην εθνική και μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Αναφορικά με το τι μπορούμε να πετύχουμε, πιστεύω ότι αν είμαστε όπως στα προκριματικά, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πάρα πολλά. Εμένα με ενδιαφέρει να είμαστε καλά, να παίξουμε ποδόσφαιρο και να χαρούμε τη συμμετοχή μας σε μια τέτοια διοργάνωση. Ο στόχος που θέλαμε, επετεύχθη».

Είναι όντως αναντικατάστατος ο Οτο Ρεχάγκελ;

«Για μένα, ναι. Το έχω δηλώσει πολλές φορές. Ο προπονητής που θα βρεθεί θα πρέπει να κάνει πολλά χρόνια για να αναπληρώσει το κενό, αν κάποια στιγμή φύγει ο Ρεχάγκελ».

Ποια είναι -κατά τη γνώμη σου- τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο αντικαταστάτης του;

«Πιστεύω ότι ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να είναι σοβαρός, να επιβάλει την πειθαρχία μέσα στα αποδυτήρια και ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να μας έχει ενωμένους σαν μία γροθιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: