Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Απαγόρευση στοιχήματος σε παράγοντες


Το σήμα της ΕΠΟ Κανείς παράγοντας ομάδας δεν θα μπορεί πλέον να στοιχηματίζει, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, μετά από σχετική οδηγία της UEFA. Οπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, θα πρέπει να αλλάξει και ο κανονισμός της ΕΠΟ, κάτι που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ενημέρωση: "Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ έγινε εκτενής συζήτηση επί των τροποποιήσεων που θα καταθέσει το δ.σ. στην τακτική γενική συνέλευση των ΕΠΣ-μελών της Ομοσπονδίας στις αρχές Ιουνίου. Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν τον πειθαρχικό κώδικα, το καταστατικό της ΕΠΟ, τον κανονισμό διαιτησίας, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα Β' και Γ' εθνικής κατηγορίας, το περιφερειακό πρωτάθλημα, στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου.

Οσον αφορά τις τροποποιήσεις του πειθαρχικού κώδικα, δεν ελήφθη καμία οριστική απόφαση, καθώς εκκρεμεί συνάντηση του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου και του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας Θεόδωρου Κουρίδη, του προέδρου της Super League Νικόλα Πατέρα, αλλά και των κ. Γεώργιου Μποροβήλου, Κωνσταντίνου Πηλαδάκη, Γεώργιου Λούβαρη, Αντώνη Αντωνιάδη και Πατρίκ Κομνηνού, με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή. Η συνάντηση θα γίνει αύριο Τρίτη 18/5/2010 και ώρα 17:30 στη γγΑ. Οι τροποποιήσεις του πειθαρχικού κώδικα θα συζητηθούν εκ νέου στην προσεχή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΠΟ την Τρίτη 25/5/2010.

Σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις του καταστατικού η σημαντικότερη αφορά το άρθρο 50, που αναφέρεται στο θέμα του στοιχήματος. Βάσει των προβλεπόμενων από την UEFA, θα εισαχθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 50 που θα απαγορεύει στους αξιωματούχους των ομάδων να εμπλέκονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, σε στοιχηματισμούς, προγνωστικά αγώνων και κληρώσεις που συνδέονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες ενώ θα καταρτιστεί και ειδικός κανονισμός στον πειθαρχικό κώδικα με τον οποίο θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι απαγορεύσεις, οι κυρώσεις, οι διαδικασίες και ο τρόπος ελέγχου των φυσικών ή νομικών προσώπων.

Οσον αφορά τον κανονισμό διαιτησίας και τις τροποποιήσεις που θα γίνουν σε αυτόν (δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση και θα συνεχιστεί στην προσεχή συνεδρίαση του δ.σ. την Τρίτη 25/5/2010), μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι:

-Σε ΕΠΣ με δύναμη αριθμού σωματείων μικρότερου των τριάντα (30) και εφόσον δεν υφίσταται ικανός αριθμός διορισμένων παρατηρητών ή εκπαιδευτών, η οικεία ένωση δύνανται μετά από έγκριση του δ.σ. της ΕΠΟ να ορίζει οποιονδήποτε πρώην διαιτητή της ΕΠΣ ως τοπικό όργανο διαιτησίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κανονισμού ως τοπικό όργανο διαιτησίας στις ΕΠΣ διορίζεται πρώην διαιτητής που πέτυχε στις αντίστοιχες εξετάσεις.

-Διπλώματος διαιτητού δικαιούνται οι υποψήφιοι νέοι διαιτητές, ηλικίας από 16 έως 35 ετών, εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις και έχουν αγωνιστεί σε τουλάχιστον τρεις (3) αγώνες και σε έναν (1) από αυτούς υπάρχει και έκθεση παρατηρητή.

-Οι υποψήφιοι διαιτητές θα πρέπει να είναι απόφοιτοι γυμνασίου τουλάχιστον, να προσκομίζουν ποινικό μητρώο και πιστοποιητικό γέννησης. Σε περίπτωση αλλοδαπών επιπρόσθετα απαιτείται άδεια παραμονής και φωτοτυπία διαβατηρίου.

-Θα μειωθούν τα όρια ηλικίας για την επιλογή διαιτητών σε όλες τις κατηγορίες βάσει των προβλεπόμενων στη σύμβαση διαιτησίας με την UEFA:
1.Για την προαγωγή από την 5η στην 4η κατηγορία ο προς επιλογή διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 33ο έτος της ηλικίας του.
2.Για την επιλογή του στην 1η κατηγορία ο διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 37ο έτος της ηλικίας του.
3.Για την επιλογή του στη 2η κατηγορία ο διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας του.
4.Για την επιλογή του στην 3η κατηγορία ο διαιτητής δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το 34ο έτος της ηλικίας του.

-Η ΚΕΔ/ΕΠΟ θα μπορεί να χρησιμοποιεί σε αγώνες Α' Εθνικής Κατηγορίας ή Κυπέλλου Ελλάδος με συμμετοχή ομάδας Α' Εθνικής Κατηγορίας και διαιτητές 2ης κατηγορίας που είναι υποψήφιοι για άνοδο και σε αγώνες Β' Εθνικής Κατηγορίας ή Κυπέλλου Ελλάδος με συμμετοχή ομάδας Β' Εθνικής Κατηγορίας και διαιτητές 3ης κατηγορίας που είναι υποψήφιοι για άνοδο. Η χρησιμοποίηση των προαναφερθέντων διαιτητών θα γίνεται από ειδικό πίνακα υποψηφίων για άνοδο που θα καταρτίζεται πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Για τον καταρτισμό του πίνακα θα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες τους από τους παρατηρητές, αλλά και οι εισηγήσεις των μελών της ΚΕΔ/ΕΠΟ και του Υπεύθυνου Ανάπτυξης Διαιτησίας. Οι διαιτητές του πίνακα αυτού θα μπορούν να αλλάζουν πριν από την έναρξη του β' γύρου, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδόσεις και βαθμολογίες τους.

-Ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διαιτησίας έχει ισχυρό ρόλο στους ορισμούς και την αξιολόγηση των διαιτητών και παρατηρητών, αποτελεί δε τον κυριότερο σύμβουλο της ΚΕΔ/ΕΠΟ με τον εφοδιασμό της ΚΕΔ/ΕΠΟ για κάθε αγωνιστική ημέρα με τις βαθμολογίες και τις παρατηρήσεις για την απόδοση των διαιτητών και βοηθών. Ωστόσο, την τελική ευθύνη για όλες τις αποφάσεις έχει ο πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: