Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Κόβης: «Βαρόμετρο της Φενέρ ο Άλεξ»

Κόβης: «Βαρόμετρο της Φενέρ ο Άλεξ»

Για τους αγώνες του ΠΑΟΚ με την Φενέρμπαχτσε μίλησε σήμερα στο «Αθλητικό Metropolis» και στον Κυριάκο Κύρτσο, ο γνωστός έλληνας προποηντής Νίκος Κόβης, που γεννήθηκε βεβαίως στην Κωνσταντινούπολη και έπαιξε για πολλά χρόνια τόσο στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, όσο και στις εθνικές ομάδες της γειτονικής χώρας. Ο κ. Κόβης που ασκεί καθήκοντα σκάουτερ στην ομάδα του Παναθηναϊκού, επέστρεψε χθες από την Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου παρακολούθησε μάλιστα και τα δύο επίσημα παιχνίδια της αντιπάλου του ΠΑΟΚ. «Είδα τα δύο παιχνίδια της Φενέρμπαχτσε και γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες της ομάδας αυτής. Είναι μία έμπειρη ομάδα πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες της Τουρκίας. Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιπαραθέσει τον ενθουσιασμό του σε ότι έχει να κάνει με την είσοδο στους ομίλους του Europa League και πιστεύω ότι έχει τις δικές του πιθανότητες».

Για την οικονομική κατάσταση της Φενέρμπαχτσε και γενικότερα των μεγάλων Τουρκικών ομάδων, ο κ. Κόβης εξήγησε: «Είναι αλήθεια ότι μιλάμε για ένα κράτος 70εκ. κατοίκων. Η ουσιαστική πρωτεύουσα είναι η Κωνσταντινούπολη και υπάρχει μεγάλη βοήθεια και από το κράτος και από την τηλεόραση που δαπανά εκατομμύρια δολλάρια για το ποδόσφαιρο. Έτσι ομάδες όπως η Φενέρμπαχτσε σπαταλούν πολλά χρήματα. Εμείς για παράδειγμα στην Ελλάδα θεωρούμε τα 2,5εκ. Ευρώ που προσφέρονται στον Σισέ ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο. Οι Τούρκοι δεν το θεωρούν μεγάλο. Άλλωστε πρόσφατη είναι η μεταγραφή του Νιάνγκ στην Φενέρ. Μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ του Γαλλικού πρωταθλήματος. Γι΄ αυτό έχουν φέρει και άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές φυσικά».

Για το πώς αντιμετωπίζουν στην Τουρκία τον ΠΑΟΚ, ο κ. Κόβης επισήμανε: «Οπωσδήποτε ο ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, επειδή δεν έχει παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως είναι αλήθεια ότι στην Φενέρ ήθελαν να τον αποφύγουν ως αντίπαλο. Δεν είναι πως δεν πιστεύουν ότι θα προκριθούν. Όμως ξέρουν ότι πρόκειται για μία σκληρή ομάδα με δυνατή έδρα. Είναι πολύ διαβασμένοι. Όσο γνωρίζουν στην Θεσσαλονίκη για την Φενέρμπαχτσε, έτσι και οι άνθρωποι της Φενέρ γνωρίζουν πολύ καλά τον ΠΑΟΚ. Πιστεύουν στην πρόκριση όμως ξέρουν ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα σε καμία περίπτωση. Υπολογίζουν πολύ τον ΠΑΟΚ και γενικότερα τις ελληνικές ομάδες. Όμως πλέον, επειδή ασχολήθηκαν περισσότερο με τον ΠΑΟΚ, παρακολούθησαν παιχνίδια και της περσινής χρονιάς και ξέρουν ότι ο ΠΑΟΚ είναι δυνατή ομάδα και κινείται σε καλά επίπεδα».

Για τον τρόπο παιχνιδιού της Τουρκικής ομάδας, ο έλληνας τεχνικός υπογράμμισε: «Παίζει σχεδόν πάντα ένα 4-2-3-1 όμως το βαρόμετρο της ομάδας είναι ο Άλεξ. Είναι ο ιθύνων νους αφού από τα πόδια του περνάει σχεδόν πάντα η μπάλα. Παίζει πίσω από τον επιθετικό, έχει την ικανότητα να πασάρει αλλά και να σκοράρει. Όμως έχει και ένα μειονέκτημα. Δεν τρέχει πολύ και δεν μαρκάρει. Ο Λουγκάνο και ο Μπιλίκα είναι πολύ καλοί στις στημένες μπάλες και γενικότερα ψηλά, όμως κάτω έχουν πρόβλημα, ειδικά έχοντας αντιπάλους γρήγορους επιθετικούς, ενώ θεωρώ ότι γενικότερα η Φενέρ στον άξονα είναι αργή ομάδα, καθώς και ο Εμρέ με τον Κριστιάν δεν είναι γρήγοροι ποδοσφαιριστές. Έχουν εμπειρία, σίγουρα διαθέτουν ποιότητα, όμως δεν είναι τόσο γρήγορη ομάδα η Φενέρ για να πεις ότι δεν παίζεται».

Για το «Σουκρού Σαράτσογλου» ο κ. Κόβης είπε: «Πρόκειται για μία φανταστική έδρα. Έχει 55.000 θέσεις και φανταστείτε τι ατμόσφαιρα δημιουργείται. Η έδρα μπορεί να βοηθήσει όμως για μένα δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον αντίπαλο. Οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε για παράδειγμα είναι συνηθισμένοι να παίζουν σε μεγάλα γήπεδα με πολύ κόσμο και μερικές φορές σε «καυτή» ατμόσφαιρα. Στην Τούμπα λοιπόν δεν θα επηρεαστούν. Ξέρουν τι τους περιμένει. Έχουν μελετήσει τον ΠΑΟΚ και ξέρουν ότι έχει «καυτή» έδρα. Το ίδιο και οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Γνωρίζουν ότι θα πάνε σε μία δυνατή έδρα και δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστούν».

Για την «κόντρα» της Φενέρμπαχτσε με την Μπεσίκτας (την οποία έχει υπηρετήσει για έξι χρόνια ως ποδοσφαιριστής) και την Γαλατάσαραι, ο κ. Κόβης είπε: «Στην Τουρκία οι φίλαθλοι απαιτούν από την ομάδα τους να κερδίζει. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει. Περίπου όπως στην Ελλάδα. Η αντιπαλότητα είναι πολύ μεγάλη. Οι φίλαθλοι της Μπεσίκτας αλλά και της Γαλατά να είστε σίγουροι ότι δεν υπολογίζουν την ενδεχόμενη «κόντρα» Ελλάδας – Τουρκίας κ.τ.λ. Θα είναι απόλυτα στο πλευρό του ΠΑΟΚ. Υπάρχει φοβερό μίσος. Ειδικά η Μπεσίκτας έχει και τα ίδια χρώματα με τον ΠΑΟΚ και έχουν έναν λόγο παραπάνω να τον υποστηρίζουν».

Για την ατμόσφαιρα που μπορεί να συναντήσουν στην Κωνσταντινούπολη οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αλλά και η αποστολή του δικεφάλου, ο κ. Κόβης τόνισε: «Πρέπει να προσεχτούν τα άκρα. Σίγουρα υπάρχουν και στην Τουρκία οι φανατικοί όπως και στην Ελλάδα. Εγώ ήμουν παρών και στο παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε με τον Παναθηναϊκό που είχαν ρίξει γιαούρτι στον Γιώργο Παπανδρέου και είχαν σηκώσει τα πανό για το 1453. Η παρεξήγηση μπορεί να έρθει πολύ εύκολα. Είναι πολύ λεπτές οι σχέσεις. Γι΄ αυτό οφείλουν οι οπαδοί των δύο ομάδων να στηρίξουν τις ομάδες τους και ειδικά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να προσέξουν πολύ καλά την συμπεριφορά τους γιατί είναι κρίμα για ένα παιχνίδι να υπάρχουν τιμωρίες από την ΟΥΕΦΑ που είναι πολύ αυστηρή. Το ποδόσφαιρο άλλωστε ενώνει, όσο σημαντικό κι αν είναι ένα ματς».

Για το πόσο επηρεάστηκαν στην Φενέρμπαχτσε από τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και από το γεγονός ότι η ομάδα έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική είπε: «Ήταν ένα φοβερό σοκ για όλους στην Φενέρ. Μία ομάδα όπως οι Γιουνκ Μπόις με το 1/6 του μπάτζετ της Φενέρμπαχτσε, τους απέκλεισε και μάλιστα μέσα στην Τουρκία. Αυτοί έχουν συνηθίσει να παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και τώρα τους κακοφαίνεται. Τώρα μάλιστα δεν έχουν στόχο απλά να περάσουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αλλά θέλουν να φθάσουν μέχρι τον τελικό. Όμως στην Φενέρ θεωρώ πως πραγματικά δεν έχουν ακόμη συνέρθει και από τον τρόπο που έχασαν το πρωτάθλημα. Είναι απανωτά τα σοκ και ψυχολογικά δεν είναι καλά. Στο παιχνίδι με την Ατάλιασπορ όμως έδειξαν καλύτερη εικόνα και σίγουρα αυτό θα τους βοηθήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: