Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ζήκος: "Ο Σάντος είναι ο καλύτερος προπονητής"


Ο Ακης Ζήκος που ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αθηναίων στο 5ο διαμέρισμα, χαρακτήρισε τον Φερνάντο Σάντος ως τον καλύτερο προπονητή με τον οποίο συνεργάστηκε ποτέ και υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της διαιτησίας είναι η προκατάληψη.

-Υπάρχει η σκέψη να κατέβεις υποψήφιος με τον Νικήτα Κακλαμάνη;
"Δέχθηκα μια πρόταση-πρόκληση από τον κ. Κακλαμάνη να πάρω μέρος με το ψηφοδέλτιό του. Ήταν από τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου. Με πολύ σκέψη αποδέχθηκα, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για ένα γεγονός ότι θα κατέβω υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αθηναίων στο 5ο διαμέρισμα.

-Και μετά εάν εκλεγείς -που πιστεύω ότι θα εκλεγείς- θα ασχοληθείς με το κομμάτι του αθλητισμού υποθέτω...
"Αυτός και μόνο είναι ο στόχος μου, εξάλλου από την προϋπηρεσία μου και η ιδιότητά μου ως ποδοσφαιριστής. Δεν θέλω να εμπλακώ σε πεδία και πράγματα που δεν γνωρίζω. Και δεν είναι και σκοπός μου".

-Δεν έχεις σκοπό να γίνεις και βουλευτής μετά;
"Χρήστο με γνωρίζεις από ποδοσφαιριστή και ξέρεις ότι δεν με ενδιέφερε να είμαι στην πρώτη γραμμή της προβολής. Με ενδιέφερε μέσα από τη δουλειά μου να υπάρχει αποτέλεσμα για την ομάδα μου. Κάτι τέτοιο θα εφαρμόσω και τώρα σε περίπτωση που εκλεγώ, έτσι ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα από μια συλλογική προσπάθεια. Αυτό με ενδιέφερε πάντα. Αυτό με ενδιαφέρει και τώρα"

-Ακούς τη βαβούρα που γίνεται με το θέμα της διαιτησίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή η πρόταση που έχει πέσει ξανά στο τραπέζι να φύγει από την ΕΠΟ είναι μια λύση ή θεωρείς ότι έτσι κι αλλιώς εμείς πάντα θα μιλάμε για τη διαιτησία;
"Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι η προκατάληψη και τα κακώς κείμενα που έχουν υπάρξει στο παρελθόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει αυτή η αρρώστια στο μυαλό του κάθε οπαδού, νομίζω ότι οποιοδήποτε μέτρο και ό,τι και να γίνει για τη διαιτησία δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει τίποτα.

Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι να κερδηθεί η αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος, η αξιοπιστία της διαιτησίας και πάνω από όλα το στοίχημα, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε τους διαιτητές σαν επαγγελματίες, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Πρέπει να καταλάβουμε όμως ότι και η θέση τους είναι πάρα πολύ δύσκολη και πως από την στιγμή που αναλαμβάνουν ένα παιχνίδι βομβαρδίζονται με πολλά σχόλια. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Όσο υπάρχει αυτή η προκατάληψη στο μυαλό του οποιουδήποτε ασχολείται με το ποδόσφαιρο δεν θα βελτιωθούν κάποια πράγματα".

-Βλέποντας την ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο θέλω να μου πεις τι φταίει. Αφήνουμε στην άκρη τη διαιτησία γιατί και στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης οι παίκτες αντέδρασαν μέσα στο γήπεδο. Αγωνιστικά τι είναι αυτό που μπορεί να φταίει;
"Η ΑΕΚ χρειάζεται χρόνο για να δέσει ως ομάδα. Έδειξε κάποια δείγματα ομαδικότητας σε κάποια παιχνίδια, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι η προσωπικότητα και η ποιότητα κάποιων ποδοσφαιριστών, κάνουν την διαφορά. Αν βρει τα πατήματα της σαν ομάδα, αν αρχίσει να λειτουργεί σαν ομάδα και δέσουν οι γραμμές μεταξύ τους, νομίζω ότι θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα".

-Πάμε στο θέμα του Μπλάνκο. Τον έζησες μέσα στο γήπεδο και μάλιστα σε πολύ καλή χρονιά. Αυτή τη στιγμή είναι αγνώριστος. Πιστεύεις ότι είναι μόνο θέμα ψυχολογίας. Τον έχει απασχολήσει τελικά τόσο πολύ το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του; Παίζει εκτός θέσης; Τι φταίει;
"Δεν νομίζω ότι όταν μπαίνει στο γήπεδο ένας ποδοσφαιριστής σκέφτεται την ανανέωση του συμβολαίου του. Το ότι δεν έχει συνέχεια ένας παίκτης που ήταν βασικός και τώρα είναι παραγκωνισμένος, παίζει μεγάλο ρόλο στον ψυχολογικό τομέα. Είναι ένας παίκτης που έχει επαφή με το γκολ, έχει το ένστικτο του σκόρερ και μόνο μέσα από τα παιχνίδια θα βρει τη φόρμα του και την χαμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Είναι δύσκολο για κάποιον που έχει μάθει να είναι βασικός και αναντικατάστατος, να βρίσκεται δεύτερος στις επιλογές και κατά κάποιο τρόπο να μην θεωρείται απαραίτητος".

-Τον Φερνάντο Σάντος τον γνωρίζεις, τον είχες και προπονητή. Υπάρχει μεγάλη συνέντευξή του στην SPOR TDAY και μιλάει για τα πάντα. Θέλω να μου πεις πως είναι σαν άνθρωπος, εάν επηρεάζει ή επηρεάζεται και για όλη αυτή την ιστορία να μην καλείται ένας παίκτης και να δηλώνει πως ''φεύγω από την Εθνική''.
"Ο Φερνάντο Σάντος είναι ο καλύτερος προπονητής που έχει περάσει από την Ελλάδα και έχω συνεργαστεί. Δουλεύει πάρα πολύ μέσα στο γήπεδο, δουλεύει στο κομμάτι της τακτικής, δείχνει στους ποδοσφαιριστές τι πρέπει να κάνουν, είναι σοβαρός, έχει πειθαρχία και αξιοπιστία και απόλυτα ειλικρινής στο τι ζητάει μέσα στο γήπεδο. Αυτό που του λείπει είναι η τύχη, την οποία δεν είχε στις ομάδες, στις οποίες έχει εργαστεί. Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη λύση για τον πάγκο της εθνικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά τις μαζικές αποχωρήσεις, θεωρώ ότι οποιοσδήποτε δεν ηλικιακά έτοιμος να προσφέρει στην εθνική, μόνο τότε νοείται να μην θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Όταν έχει κορεστεί ή τον έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις του. Από εκεί και πέρα δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί την πρόσκληση στην εθνική ομάδα για οποιοδήποτε λόγο

-Διαβάσω ότι υπάρχουν σκέψεις να καλέσει και πάλι τον Λυμπερόπουλο, το Δέλλα γιατί του χρειάζονται για κάποια παιχνίδια συγκεκριμένα. Πώς θα έβλεπες εσύ αυτή την περίπτωση, την σκέψη του Σάντος να φωνάξει τους παίκτες αυτούς -και πάλι- για δύο παιχνίδια: "Μιλάμε για δύο ποδοσφαιριστές με τεράστια ποιότητα και τεράστια προσωπικότητα. Αν ο προπονητής κρίνει ότι χρειάζονται στην ομάδα, έτσι ώστε να καταφέρει στα επόμενα παιχνίδια να πάρει τους βαθμούς που χρειάζεται, είναι στο χέρι του να το κάνει. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αποδείξουν τίποτε οι συγκεκριμένοι παίκτες και ανά πάσα στιγμή θέλει να τους καλέσει, δεν βλέπω τον λόγο να μην το κάνει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: