Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πού να ‘σαι τώρα-Ιρανίλντο

Η στήλη παίρνει το μέρος του Ρομάριο στην μάχη για τα 1.000 γκολ και βρήκε και… στήριγμα σε έναν συμπατριώτη του και… γνωστό σας. Σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης ο Ιρανίλδο (ή Ιρανίλντο, όπως λανθασμένα γραφόταν), ένας βιρτουόζος Βραζιλιάνος επιτελικός μέσος που πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Σε συνέντευξή του στο site της βραζιλιάνικης «Globoesporte» ως ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στον Ρομάριο όταν οι δύο τους αγωνίζονταν στην Φλαμένγκο, ευχήθηκε να του έβγαζε την πάσα για το 1.000ό τέρμα μετά τον Μάιο, όταν και θα επιστρέψει στην Βραζιλία από την Μέση Ανατολή. Μάλλον δεν προλαβαίνει. Πάντως ανέκαθεν ήταν καλός στις τελικές πάσες.
«Πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα;». Λέμε τώρα! Ο Ιρανίλδο δεν έπαιξε ποτέ σε επίσημο αγώνα με τη φανέλα του Αρη! Ο υπογράφων τον θυμάται να εντυπωσιάζει σε ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, ντάλα καλοκαίρι, όμως πέραν τούτου ουδέν. Ο Βραζιλιάνος ήρθε στην χώρα μας μέσω Γιάννη Κόντη όμως έπεσε σε εποχές δύσκολες διοικητικά για τους «κιτρινόμαυρους».
Κόστισε 1,2 εκ ευρώ (σημερινά ποσά) και δεν αγωνίστηκε ποτέ: αυτό θα πει επένδυση! Ο τότε τεχνικός του Αρη, Ανρί Μισέλ, πίστευε πολύ στην αξία του Ιρανίλδο. Λίγους μήνες αργότερα, ο Τσαρούχας δήλωνε «αυτά τα λεφτά που δώσαμε στον Ιρανίλδο, πραγματικά τα έχω κλάψει». Α, έπαιξε και σε ένα φιλικό τον Οκτώβριο με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στου Χαριλάου, 2-0 με τέρματα των Ιλια Ιβιτς και Ναγκόλι Κένεντι, στην επανεμφάνισή του μετά από 101 ημέρες καθώς ήταν τραυματίας. Αποχώρησε μια για πάντα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους…
Σε ρεπορτάζ της εποχής (καλοκαίρι 2001) διαβάζουμε: «…Σήμερα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο Βραζιλιάνος Ιρανίλντο ενώ ο Αρης ανακάλυψε στη Νότιο Αφρική φλέβα χρυσού καθώς έφερε στην Ελλάδα για δοκιμή τον 21χρονο αμυντικό Νασίφ Μορίς. Οι συστάσεις του είναι εξαιρετικές, αλλά ο Ανρί Μισέλ δεν έχει ιδία άποψη και θέλει να τον δει, μιας και είναι ακριβός και δεν υπάρχει ελεύθερη θέση ξένου. Ο Γκουλιάμ Αλιέ, πρόεδρος της νοτιοαφρικανικής Σάντος, τον κοστολόγησε 500 εκατ. δρχ.!».
Γεννημένος στις 17 Οκτωβρίου 1976 στην πόλη Ιγκαράσου της επαρχίας Περναμπούκο, ο Ιρανίλδο Ερμίνιο Φερέιρα ξεκίνησε την καριέρα του το ’94 από τον Μαδουρέιρα. Ένα χρόνο μετά μεταπήδησε στην Μποταφόγκο κι ακολούθησαν οκτώ σεζόν με τη φανέλα της Φλαμένγκο αλλά με δύο… διαλείμματα: αυτό του Αρη κι άλλο ένα εξάμηνο που είχε δοθεί ως δανεικός στην Βιτόρια Μπαΐα. Το 2003 πήγε στην Μπραζιλιένσε, κατόπιν στη Σάντα Κρουζ και επέστρεψε στην Μπραζιλιένσε τον Δεκέμβριο του 2004.
Παρέμεινε στην Μπραζίλια ως το 2007, οπότε και συμφώνησε με την Αλ Χαζάν της Σαουδικής Αραβίας. Εμεινε εκεί για λίγους μήνες, επέστρεψε στην Μπραζιλιένσε το 2008 και ο 34χρονος σήμερα Ιρανίλδο (που χρίστηκε επτά φορές διεθνής με την εθνική Ελπίδων της Βραζιλίας) εξακολουθεί να… κλωτσάει το τόπι!  Επιμελεια Kubanezos

Δεν υπάρχουν σχόλια: