Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κύπελλο Από τις «ζωγραφιές» Δεληκάρη - Κούδα στις αναμετρήσεις Ιμπαγάσα - Γκαρσία

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποφανθούν αν ο Ολυμπιακός του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη είναι καλύτερος από τον Ολυμπιακό της δεκαετίας του 1970, όπως και αν ο ΠΑΟΚ του κ. Θοδωρή Ζαγοράκη είναι ανώτερος του ΠΑΟΚ της προαναφερθείσας περιόδου. Η φετινή διπλή αναμέτρηση των δύο ομάδων (19/1 και 2/2) για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι η 17η στην ιστορία του θεσμού. Η πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Θρύλος και ο Δικέφαλος του Βορρά, ήταν στις 9 Ιουνίου 1971 και μάλιστα κατευθείαν στον τελικό. Στις προηγούμενες 28 διοργανώσεις δεν έτυχε να διασταυρωθούν. Ο αγώνας διεξήχθη στο τότε στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», προτού δηλαδή κατεδαφιστεί και κατασκευαστεί στη θέση του το 2004 στο σημερινό γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Ηταν ένας αγώνας μιας άλλης... ασπρόμαυρης εποχής με πολύ ταλέντο και περίσσιο συναίσθημα. Το κόλπο με τις ελληνοποιήσεις των λατινοαμερικάνων... αστέρων δεν είχε ακόμη εφευρεθεί και το ποδόσφαιρο αν και ημιεπαγγελματικό ανάβλυζε ακόμη ρομαντισμό.
ΤΕΛΙΚΟΣ 1971 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-1 Στον ΠΑΟΚ το 1971 αγωνιζόταν ο «Μεγαλέξανδρος του ποδοσφαίρου» Γιώργος Κούδας και στον Ολυμπιακό ο βιρτουόζος αέρινος εξτρέμ Γιώργος Δεληκάρης. Αστέρες του διαμετρήματος και των δύο μπαλαδόρων που «ζωγράφιζαν» στα γήπεδα έκτοτε δεν ξανάβγαλαν οι εγχώριες αλάνες. Δίπλα στον Κούδα, αλλά και τον... βράχο Αρίσταρχο Φουντουκίδη, ξεκινούσαν τότε μια σπουδαία καριέρα οι Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Γιάννης Γούναρης, κ.ά. Ολοι τους γέννημα-θρέμμα ΠΑΟΚκτσήδες «στρατολογημένοι» από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Μακεδονίας.
Ο Ολυμπιακός βρισκόταν τότε στη φάση της ανανέωσης. Ο Δεληκάρης δύο χρόνια πριν είχε αποκτηθεί σε ηλικία 18 ετών από τον Αργοναύτη. Από τους παλιούς συνέχισαν να αγωνίζονται οι Γιάννης Γκαϊτατζής και Νίκος Γιούτσος. Από τον Ολυμπιακό Βόλου είχε αποκτηθεί ο πολυσύνθετος χαφ-μπακ Τάκης Συνετόπουλος, ενώ ντεμπούτο στη διοργάνωση έκανε ο 19χρονος Πέτρος Καραβίτης. Οι μόνοι «ξένοι» που αγωνίστηκαν σε εκείνο τον τελικό ήταν οι Κύπριοι του Ολυμπιακού Κυριάκος Κουρέας (σέντερ μπάκ) και Πάμπος Παμπουλής (επιθετικός). Στον τελικό του 1971 νικητής αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός με 3-1 με σκόρερ τους Θανάση Αγγελή, Γιούτσο και Παμπουλή ενώ ο Σαράφης είχε μειώσει σε 2-1.
ΤΕΛΙΚΟΣ 1973 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0 Η επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης. Στις 17 Ιουνίου 1973 και πάλι στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε νικητής 1-0 με σκόρερ τον Αγγελή και διαιτητή τον Βέλγο Λορό. Ο ΠΑΟΚ παρατάχτηκε και τότε με αμιγώς ελληνική ενδεκάδα στην οποία είχαν προστεθεί ο αριστερός μπακ Κώστας Ιωσηφίδης και ο μέσος Κούλης Αποστολίδης. Με τον Ολυμπιακό αντίθετα είχαν αγωνισθεί τέσσερις ελληνοποιημένοι και ο εξ Αυστρίας αείμνηστος Δημήτρης Περσίδης. Την ερυθρόλευκη φανέλα σε εκείνον τον τελικό φόρεσαν οι διεθνείς Ουρουγουανοί Μίλτον Βιέρα (μέσος) και Χούλιο Λοσάντα (επιθετικός) _ «στην πάντα στην πάντα έρχεται ο Λοσάντα» τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού _ και οι Γάλλοι Ρομέν Αργυρούδης και Υβ Τριαντάφυλλος.
ΤΕΛΙΚΟΣ 1974 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-3 (στα πέναλτι) Ο ΠΑΟΚ πήρε ρεβάνς στον τελικό του 1974 ο οποίος διεξήχθη στις 16 Ιουνίου στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ηταν ένας συναρπαστικός τελικός, ο οποίος στην κανονική του διάρκεια και την παράταση έληξε 2-2. Στην διαδικασία των πέναλτι από τον Ολυμπιακό αστόχησε ο Λευτέρης Πουπάκης (ήταν ο πρώτος έλληνας τερματοφύλακας που εκτελούσε πέναλτι) και ο Περσίδης. Από τον ΠΑΟΚ δεν ευστόχησε μόνο ο Κούδας και η ομάδα της Θεσσαλονίκης με τέρματα 4-3 στα πέναλτι πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της.
ΔΙΠΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ 1992 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-2 και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0 Ο τέταρτος τελικός μεταξύ των δύο ομάδων ήταν διπλός. Στις 20 Μαίου 1992 στο γήπεδο της Τούμπας Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1 με γκολ των Γώργου Σκαρτάδου και Γιώτη Τσαλουχίδη. Μία εβδομάδα μετά (27/5/1992) ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο στο «Γ. Καραϊσκάκης» νικώντας 2-0 με γκολ του Σοβιετικού Γκενάντι Λιτόφτσενκο και του Τσαλουχίδη.
ΤΕΛΙΚΟΣ 2001 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-2 Για πέμπτη και τελευταία φορά ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός αγωνίστηκαν σε τελικό το 2001 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Δικέφαλος του Βορρά με προπονητή τον κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς ανώτερος σε όλα των Ερυθρολεύκων του κ. Τάκη Λεμονή κυριάρχησε κατά κράτος στον αγωνιστικό χώρο κατακτώντας το τρόπαιο με 4-2. Τα γκολ του ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Γιώτης Εγκωμίτης, Βασίλης Μπορμπόκης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Δημήτρης Ναλιτζής και για τον Ολυμπιακό οι Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Λάμπρος Χούτος.
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ 2009 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0 και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0 (στην παράταση) Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ για τελευταία φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι στο Κύπελλο, πριν από δύο χρόνια στην προημιτελική φάση, όταν προπονητής του Ολυμπιακού ήταν και τότε ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε και του ΠΑΟΚ ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Φερνάντο Σάντος. Ηταν δύο σκληρές αναμετρήσεις με κεντρικά πρόσωπα τον βραζιλιάνο φορ του Ολυμπιακού Ντιόγο και τον ουρουγουανό χαφ του Δικεφάλου Πάμπλο Γκαρσία οι οποίοι είχαν προηγούμενα από τις γροθιές που αντάλλαξαν στο παιχνίδι πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 στην Τούμπα με γκολ του Πορτογάλου Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο Ολυμπιακός απάντησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» με γκολ του Ντιόγο και στην παράταση ο Αγγλος Ματ Ντάρμπισαϊρ σημείωσε το δεύτερο γκολ που έστειλε τον Ολυμπιακό στην ημιτελική φάση.
Ο Ουρουγουανός Πάμπλο Γκαρσία θα είναι παρών και στις φετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων στις οποίες θα είναι μειοψηφία οι έλληνες ποδοσφαιριστές. Θα απουσιάζει όμως ο Ντιόγο ο οποίος κάνει... διακοπές στη Βραζιλία. Αν πάντως ο Γκαρσία θέλει προσωπικό αντίπαλο για να εκφράσει το πάθος του, υπάρχει ο Αργεντινός Αριέλ Ιμπαγάσα ο οποίος επίσης δεν «μασάει» στα δύσκολα. Μόνο που αν τύχει και παρακολουθούν τα ματς οι Κούδας και Δεληκάρης θα νοσταλγήσουν την εποχή που έπαιζαν ακόμη για τη φανέλα και στις εξέδρες είχαν να πουν μόνο καλά λόγια για τις ομάδες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: