Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Mε Porsche Cayenne ζητά λεφτά για βενζίνη…

Την εποχή που ο μέσος Ελληνας χάνει τον ύπνο του σκεπτόμενος το αύριο, μοιάζει μάταιο και λίγο «φτηνό» να τον προβληματίζει ή να τον αγχώνει το αύριο της αγαπημένης του ομάδας.
Mε Porsche Cayenne ζητά λεφτά για βενζίνη…
Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος...
Κι όμως, τούτη την ώρα που η Ελλάδα βγαίνει στους δρόμους για να φωνάξει τη λαχτάρα της να ζήσει δίχως τον τρόμο που της επιβάλλει η εικονική οικονομική πραγματικότητα, τα λεφτά που λείπουν δίχως κανείς να ξέρει ποιος τα έφαγε και γιατί τώρα τα χρωστάμε όλοι μαζί και δεν μας αφήνουν σε ησυχία για να ζήσουμε, οι ομάδες επιμένουν, σαν να ζουν σε γυάλα, να φωνάζουν προς τον κόσμο «ελεήστε την ομάδα σας». Και επιμένουν την ίδια ώρα να τον κοροϊδεύουν, τον κόσμο, κατάμουτρα.
«Κόψε το τσιγάρο, φίλε ΑΕΚτσή, και δώσε 1 ευρώ τη μέρα στην αγαπημένη σου ομάδα για να ζήσει», επικοινώνησαν παρέα οι Supporters A.E. με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Για στάσου, βρε ΑΕΚ. Τι του λες του κοσμάκη, που αν δεν έχει μείνει άνεργος έχει ήδη δει το εισόδημά του να συρρικνώνεται όσο ποτέ του δεν φανταζόταν; Να κόψει το τσιγάρο για να πληρώνει τα περίπου 1,8 εκατ. ευρώ που κοστίζει το συμβόλαιο του Μανόλο Χιμένεθ και των συνεργατών του; Τι του λες δηλαδή του μέσου ΑΕΚτσή; Πλήρωσε εσύ για να συνεχίσει η αγαπημένη σου ομάδα την ακριβή ζωή της; Για να πληρώνει τα περίπου 800 χιλιάδες ευρώ που κοστίζει ετησίως ο Νάτσο Σκόκο;
Την ίδια στάση κρατούν οι διοικήσεις και άλλων ομάδων. Φωνάζουν στον κόσμο να βάλει πλάτη, δίχως να φροντίσουν να του αποδείξουν ότι αλλάζουν αντίληψη και νοοτροπία, ότι έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ότι έχουν επιτέλους αποφασίσει να ασχοληθούν με τη δημιουργία των υποδομών που θα φτιάξουν προοπτική να ζουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι από τα έσοδά τους.
Στο παράδειγμα της ΑΕΚ είμαι πολύ βέβαιος ότι αν εμφανιζόταν κάποιος σήμερα με σχέδιο και άδειες ανέγερσης ανά χείρας και έλεγε προς τους οπαδούς «βάλτε πλάτη να το χτίσουμε» θα συγκεντρώνονταν, σε χρόνο dt, εκατομμύρια ευρώ. Ζεστά. Μετρητά. Διότι ο ΑΕΚτσής, αν ένιωθε εμπιστοσύνη, θα ήταν έτοιμος να βάλει το 200άρι, αλλά και παραπάνω από αυτό, για να βοηθήσει στην ανέγερση του νέου σπιτιού της ΑΕΚ. Αυτό ναι, θα έβρισκε νόημα να το κάνει ακόμη και σήμερα, στην εποχή της κρίσης. Δεν είναι όμως δυνατόν να βρει νόημα να το κάνει προκειμένου να χρηματοδοτήσει το συμβόλαιο του Χιμένεθ ή του κάθε Χιμένεθ. Ούτε για το συμβόλαιο του Μουρίνιο και των συνεργατών του δεν θα ήταν διατεθειμένος να το κάνει.
Μόλις προχθές η Μπαρτσελόνα ξανάδειξε στα μάτια όλου του πλανήτη πώς γίνεται να παίξει κανείς το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχει εμφανιστεί ποτέ στον πλανήτη με παιδιά που έχει δημιουργήσει από το μηδέν. Επτά στους έντεκα που ξεκίνησαν ήταν προϊόντα της ακαδημίας ποδοσφαίρου της Μπάρτσα. Οι Ελληνες παράγοντες όμως είχαν και χθες κλειστά τα μάτια του μυαλού, έβλεπαν μόνο το θέαμα και αγχώνονταν που δεν βρήκαν μια πρόσκληση για χαϊλίκια στο «Wembley». Μέχρι εκεί φτάνουν οι ανησυχίες ανθρώπων που βρήκαν το ποδόσφαιρο για να πάρουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που ανέκαθεν κυνηγούσαν ή τα λεφτά του «1 ημίχρονο, 2 τελικό» στοιχηματισμού.
Αν δεις στον δρόμο έναν τύπο με ένα Porsche Cayenne να σου ζητά 10 ευρώ για να βάλει βενζίνη, θα βάλεις τα γέλια και θα προσπεράσεις. Η ΑΕΚ και οι άλλες ΑΕΚ του ποδοσφαίρου δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι αυτό κάνουν σήμερα. Κι αύριο θα φταίει ο κόσμος, που γύρισε την πλάτη και δεν βοήθησε την αγαπημένη του ομάδα. Οπως η υπόλοιπη Ελλάδα, η ποδοσφαιρική Ελλάδα στερείται οράματος. Μέχρι να βγουν στην πλατεία Συντάγματος του ποδοσφαίρου οι αγανακτισμένοι ποδοσφαιρόφιλοι και να απαιτήσουν να πάρουν πίσω στα χέρια το άθλημα που λατρεύουν, ένα άθλημα που δημιουργεί συναισθήματα σαν αυτά που βάλαμε στο πετσί μας το βράδυ του Σαββάτου και όχι σαν αυτά που νιώσαμε το βράδυ του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας.
Πηγή: Εξέδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: