Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

«Ικανοποιημένοι, τα πράγματα επιτέλους προχωρούν»

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ιφαντίνο, μίλησε για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στην Ελλάδα, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη με το παράνομο στοίχημα.

«Ικανοποιημένοι, τα πράγματα επιτέλους προχωρούν»
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε: «Θα ήθελα να πω πως είμαστε ικανοποιημένοι που τα πράγματα επιτέλους προχωρούν στην ΕΛλάδα. Ικανοποιημένοι από την ποδοσφαιρική ομάδα και την ελληνικές αρχές.

Είναι περίπλοκο ζήτημα, αλλά είναι η απάντηση που οι αρχές πρέπει να δίνουν σε όσους κινούνται σε αυτές τις κατευθύνσεις. Το σύστημα των στημένων αγώνων είναι καρκίνωμα που πρέπει να επαλείψουμε. Αυτό το ζήτημα έχει προκύψει σε αρκετές χώρες. Είδαμε για παράδειγμα πως εμφανίστηκε και στην Γερμανία. Μεγάλο ζήτημα έχουμε και στην Ιταλία αυτή τη στιγμή. Θέματα έχουμε στο Ισραήλ, στο Βέλγιο και στην Φιλανδία. Δεν είναι ακόμα μεγάλο πρόβλημα, αλλά σοβαρό και πρέπει να το εξαλείψουμε».


Για τον τρόπο που καταπολεμούν τα κυκλώματα που στήνουν αγώνες: «Το κύριο στοιχείο είναι να υπάρχει συνεργασία των αθλητικών αρχών με τις εισαγγελικές αρχές. Εμείς μπορούμε να αποκλείσουμε και να αποβάλουμε ισοβίως δαιτητές και παράγοντες. Αλλά υπάρχει και το οργανωμένο έγκλημα, με το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ζητάμε την βοήθεια των αρχών για να αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό σοβαρά. Ξεκινήσαμε πριν από λίγα χρόνια και αποτελεί προτεραιότητά του Μισέλ Πλατινί να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα».

Για το παιχνίδι Πανιώνιος – Δ. Τιφλίδας και τον Αχιλλέα Μπέο:«Δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένες υποθέσεις και συγκεκριμένα άτομα. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η ευαισθητοποίηση των δημόσιων αρχών. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τέτοιες υποθέσεις. Θέλει συνεργασία και ταχύτητα».

Για το αν θα αποβάλουν κάποια ομάδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: «Φυσικά θα ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε εισαγάγει το 2009. Ο κανόνας λέει πως αν μία ομάδα έχει εμπλακεί στο στοίχημα στην χώρα της, αποβάλλεται από την Ευρώπη. Για αυτό παρακολουθούμε το ζήτημα. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στην ΕΠΟ και στις διωκτικές αρχές».

Για το εγχώριο σκάνδαλο: «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ καιρό. Μπορούμε να ενεργήσουμε πολύ γρήγορα. Αλλά τέτοιες διαδικασίες χρειάζονται χρόνο, οπότε είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα γίνει. Αν πάντως αποδειχθεί ομάδες πως έχουν σχέση με το στοίχημα, θα τους αποβάλλουμε. Θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα έχουμε.

Ό,τι έχουμε, όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις ελληνικές ομάδες, τις κοινοποιούμε αμέσως στις ποδοσφαιρικές αρχές της κάθε χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: