Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Μέσα» 9,7 εκατ. ευρώ!!

Aπόκλιση 9,7 εκατ. ευρώ, δίχως να συνυπολογίζονται τα κόστη συμβολαίων των ποδοσφαιριστών ούτε όμως και το αγωνιστικό σκέλος της προσφοράς του κάθε παίκτη, παρουσιάζει το «πολυμετοχικό πάρε δώσε». Τα χρήματα δηλαδή που δόθηκαν από τον Παναθηναϊκό για παίκτες που κατόπιν αποχώρησαν από την ομάδα.
Παρουσιάζουμε συνεπώς τις περιπτώσεις των παικτών που αποκτήθηκαν από την ημέρα που άνοιξε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και εν συνεχεία πουλήθηκαν, αποδεσμεύτηκαν ή έμειναν ελεύθεροι από την ομάδα.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός δαπάνησε το ποσό των 15,1 εκατ. ευρώ και αντιστοίχως έβαλε στο ταμείο του περί τα 5,4 εκατ. ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και καταδεικνύει ότι η σχέση αγοραστικής και μεταπωλητικής αξίας δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.
Ρόλο (σημαντικό ή όχι δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς) σε αυτήν τη διαφορά έπαιξε και το γεγονός ότι βιώνουμε μία παγκόσμια κρίση που έχει επηρεάσει σαφώς και το χώρο του ποδοσφαίρου, δεν παύει ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει και σημαντικότατα λάθη απειρίας, που πηγάζουν κυρίως από την πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας, όταν ξοδεύτηκαν χρήματα αλόγιστα.
Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες ποδοσφαιριστών που έχουν δημιουργηθεί στα πολυμετοχικά χρόνια του Παναθηναϊκού, παικτών που παραμένουν στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.
Στη μία κατηγορία υπάρχουν οι παίκτες για τους οποίους δαπανήθηκαν μεν αρκετά χρήματα (π.χ. Σισέ, Λέτο κ.λπ.) και πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην ομάδα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του προπέρσινου νταμπλ. Και υπάρχει και μία δεύτερη κατηγορία (π.χ. Μελίσσης, Κλέιτον) στην οποία υπάρχουν παίκτες που δεν «ακούμπησαν» και δεν δικαιολόγησαν επ' ουδενί τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους.
1) Μαρσέλο Μάτος
Ο Μάτος ήρθε στον Παναθηναϊκό επί των ημερών του Γιάσμινκο Βέλιτς και αποκτήθηκε έναντι του ποσού του 1,3 εκατ. ευρώ για το 45% των δικαιωμάτων του.
Το πρώτο καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας αποφασίστηκε να αγοραστεί ολόκληρος και αυτό συνέβη με ένα ποσό επιπλέον της τάξεως των 3,75 εκατ. ευρώ. Το οξύμωρο, ωστόσο, δεν ήταν τόσο πολύ αυτό το γεγονός. Ηταν ότι λίγο καιρό αργότερα αποκτήθηκε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα από την Αρσεναλ για να καλύψει τη θέση του αμυντικού μέσου, με συνέπεια ο Μάτος να θεωρείται από τον Τεν Κάτε ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης και να παραχωρείται κατόπιν δανεικός. Τελικώς πωλήθηκε στην Μποταφόγκο έναντι 960.000 ευρώ.
2) Ροντρίγκο Σόουζα
Ενα από τα μεγαλύτερα «φιάσκο» στην πολυμετοχική εποχή για τον Παναθηναϊκό ήταν η απόκτηση του Βραζιλιάνου στράικερ, ο οποίος δεν είχε μεν το χρόνο να ξεδιπλώσει τις όποιες αρετές του, εντούτοις το διάστημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν για τα «πανηγύρια». Αποκτήθηκε έναντι 3,5 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε άμεσα στην Κορίνθιανς έναντι 1,85 εκατ. ευρώ.
3) Αντε Ρουκάβινα
Ο Κώστας Αντωνίου αποκάλυψε προσφάτως ότι στην επιλογή του Αντε Ρουκάβινα έπαιξε ρόλο και η εισήγηση που του έκανε ο μεγάλος Τόμισλαβ Ιβιτς.
Μεγάλο ταλέντο ο Κροάτης, ήταν γρήγορος, είχε καλή τεχνική, ψηλός με εξαιρετικό άλμα, «αέρινος» επιθετικός. Δίχως όμως «τσαγανό», διάρκεια και συγκεκριμένη θέση, ενώ από μία φάση και μετά ήταν όλη την ώρα τραυματίας. Δεν πήρε τις ευκαιρίες που προσδοκούσε και δεν δικαιολόγησε τα 2,8 εκατ. ευρώ, με τον Παναθηναϊκό να εισπράττει από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ 900.000 ευρώ και να τον παραχωρεί.
«Μέσα» 9,7 εκατ. ευρώ
4) Ζιλμπέρτο Σίλβα
Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ ήταν η πρώτη μεταγραφή «αεροδρομίου» για τον Παναθηναϊκό, που γνώριζε ασφαλώς με βάση την ηλικία του ότι δεν θα έχει μεταπωλητική αξία.
Πρόσφερε, όμως, πείρα και αποκτήθηκε με σχετικά χαμηλό κόστος, καθώς η Αρσεναλ τον αποδέσμευσε και οι ατζέντηδές του απαίτησαν απλώς το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ ως πριμ υπογραφής. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν παράδειγμα προς μίμηση και έπαιξε σημαίνοντα ρόλο τόσο στην κατάκτηση του νταμπλ όσο και στην καλή ευρωπαϊκή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ την πρώτη του χρονιά.
5) Αντρέας Ιβανσιτς
Οι χειρισμοί που έκαναν οι «πράσινοι» στην περίπτωση του Αντρέας Ιβανσιτς ήταν παρεμφερείς με αυτούς της υπόθεσης Μάτος. Και έγιναν λανθασμένα, υπό την πίεση του χρόνου και αφού προηγουμένως δεν είχε κλείσει ο προπονητής. Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να αποκτήσει τα δικαιώματα του «Ιβ», που έπαιζε δύο χρόνια στους «πράσινους» με τη μορφή του δανεισμού έναντι 400.000 ευρώ, και πλήρωσε στη Σάλτσμπουργκ 1,35 εκατ. ευρώ, ποσό ικανοποιητικό για την αξία του Αυστριακού. Ο Ιβανσιτς δεν έκανε στον Τεν Κάτε και τελικώς πωλήθηκε με 1 εκατ. ευρώ στη Μάιντς.
6) Γκάμπριελ
Ο Παναθηναϊκός έψαχνε για δεξί μπακ και κατέληξε στον Βραζιλιάνο Γκάμπριελ, που είχε εξαιρετική παρουσία στο πρωτάθλημα της χώρας του και ρήτρα για την αγορά του έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Ετσι αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, δίχως όμως να εκτιμηθεί ότι στη «χώρα του καφέ» οι πλάγιοι αμυντικοί είναι φουλ μπακ με επιθετικογενές τρόπο παιχνιδιού. Ο Γκάμπριελ «έμπαζε» αμυντικά ως δεξιός μπακ και ο Τεν Κάτε τον καθιέρωσε στη μεσαία γραμμή ως ακραίο και ως εσωτερικό χαφ, ανάλογα με την περίσταση. Φέτος πωλήθηκε στην Γκρέμιο -όπου πέρυσι είχε δοθεί δανεικός- έναντι 350.000 ευρώ.
7) Σίντνεϊ Γκοβού
Ο Γάλλος διεθνής πλάγιος επιθετικός ήταν το «μπαμ» της περσινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Γκοβού αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό της αποχώρησης του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και ο Παναθηναϊκός ξόδεψε για να τον εντάξει στο δυναμικό του το ποσό των 800.000 ευρώ ως πριμ υπογραφής, καθώς ήταν ελεύθερος από τη Λιόν.
Η «ξελογιάστρα» Αθήνα, ωστόσο, τον μάγεψε και τα αλλεπάλληλα ξενύχτια δεν του επέτρεψαν να προσφέρει ανάλογα με την ποιότητα και το πλούσιο παρελθόν του. Προσφάτως λύθηκε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Εβιάν.
8) Γιακούμπ Βαβζίνιακ
Σε μία χρονική στιγμή που ο Παναθηναϊκός έψαχνε εναγωνίως το «χάμερ» για να διορθώσει τα αμυντικά του κενά, αποφασίστηκε να αποκτηθεί ο Πολωνός «Κούμπα» Βαβζίνιακ έναντι βεβαίως πολύ χαμηλού κόστους (100.000 ευρώ) και με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν και δανεικός. Ο Βαβζίνιακ κινήθηκε σε ρηχά νερά και τελείωσε άδοξα την καριέρα του στη χώρα μας όταν πιάστηκε «ντοπέ».
9) Ντέιβιντ
Από οικονομικής πλευράς υπήρξε ασφαλώς μία επιτυχημένη κίνηση για τον Παναθηναϊκό και τον Κώστα Αντωνίου, που βρήκε ένα «παραθυράκι» για να τον αποκτήσει το «τριφύλλι» ως ελεύθερο έναντι μόλις 100.000 ευρώ. Σε πολύ καλή ηλικία, όχι όμως και έτοιμος για να παίξει στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εκτίμηση του Τεν Κάτε. Ετσι, ο νεαρός κεντρικός αμυντικός επέστρεψε στη Βραζιλία αρχικά ως δανεικός και εν συνεχεία με μεταγραφή 350.000 ευρώ για το 60% των δικαιωμάτων του.
10) Λουίς Γκαρσία
Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι κατόπιν επιλογής του Κάρλος Φρέιτας με ελάχιστο οικονομικό ρίσκο. Ο Γκαρσία ήταν ελεύθερος, πριμ υπογραφής δεν δόθηκε, παρά μόνο τα χρήματα του συμβολαίου του, που ήταν μονοετές. Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του δεν του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς ο Ζεσουάλδο Φερέιρα εκτίμησε ότι δεν έχει θέση στον Παναθηναϊκό της νέας χρονιάς. Αποχώρησε ως ελεύθερος για τη μεξικανική Πουέμπλα.
Αναλυτικά, δείτε παρακάτω (παίκτης/κόστος αγοράς-πριμ υπογραφής/ποσό πώλησης/ομάδα):
*Μαρσέλο Μάτος/3.750.000/960.000/Μποταφόγκο
Ροντρίγκο Σόουζα/3.500.000/1.850.000/Κορίνθιανς
Αντε Ρουκάβινα/2.800.000/900.000/Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Ζιλμπέρτο Σίλβα/1.500.000/ΕλεύθεροςΓκρέμιο
**Αντρέας Ιβανσιτς/1.350.000/1.000.000/Μάιντς
***Γκάμπριελ/1.200.000/350.000/Γκρέμιο
Σίντνεϊ Γκοβού/800.000/-/Εβιάν
Γιακούμπ Βαβζίνιακ/100.000/Ελεύθερος/Λέγκια
****Ντέιβιντ/100.000/350.000/Φλαμένγκο
Λουίς Γκαρσία/-/-/Πουέμπλα
ΣΥΝΟΛΟ: 15.100.000 ευρώ/5.410.000 ευρώ
* Στην περίπτωση του Μάτος ο Παναθηναϊκός προ πολυμετοχικότητας είχε δαπανήσει το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ για το 45% των δικαιωμάτων του και κατόπιν έδωσε 3,75 εκατ. ευρώ για το 100%.
**Ο Παναθηναϊκός είχε δώσει προ πολυμετοχικότητας για το δανεισμό του Ιβανσιτς 400.000 ευρώ.
***Για τον Γκάμπριελ ο Παναθηναϊκός έχει ποσοστό μεταπώλησης της τάξεως του 40%.
****Ο Παναθηναϊκός έχει πωλήσει έναντι του συγκεκριμένου ποσού στη Φλαμένγκο το 60% των δικαιωμάτων του Ντέιβιντ.
Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: