Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πρόεδρος... συλλεκτικός!!

Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει», έλεγαν οι παλαιότεροι, και στην περίπτωση της ΕΠΟ δεν χρειάζεται να προσπαθήσει κάποιος... ιδιαίτερα μέχρι να διαπιστώσει την ανυπαρξία της, αλλά και τον ψυχρό τρόπο που υποβαθμίζει τον ρόλο της στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πρόεδρος... συλλεκτικός!
Γράφει ο Κώστας Αλεξόπουλος...
Η περίπτωση του ΟΦΗ, ανεξάρτητα από την ομάδα –θα μπορούσε στη θέση της να βρίσκεται οποιαδήποτε άλλη ελληνική– δείχνει ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν ο Πιλάβιος και οι συνεργάτες του σημαντικά ζητήματα που –μοιραίο είναι– μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή με τις αδειοδοτήσεις.
Σε καιρούς χαλεπούς οικονομικά όπως οι σημερινοί, αρκετοί σύλλογοι βασανίζονται από οξύτατα οικονομικά προβλήματα.
Αρα μοιραία κάποιος απ' όσους μετέχουν στη Super League ή οι υποψήφιοι να προβιβαστούν σ' αυτήν θα βρεθεί στη θέση του ΟΦΗ.
Ο τρόπος λοιπόν, που αντιμετώπισε η «κυρα-ΕΠΟ» του Σοφοκλή Πιλάβιου την περίπτωση του ΟΦΗ –άρα και οιασδήποτε άλλης ομάδας της ελληνικής επικράτειας– είναι χαρακτηριστική.
Και αναδεικνύεται μια τεράστια ανάποδη κωλοτούμπα, η οποία ως τακτική αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κρίσης προκαλεί σαρκαστικά γέλια.
Μέχρι τελικής πτώσης.
Το τι έγινε με την περίπτωση του ΟΦΗ είναι λίγο πολύ γνωστό.
Στις 30 Μαΐου η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας συνεδρίασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος –τηλεφωνικώς διά περιφοράς– και αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση της διοίκησης της κρητικής ΠΑΕ για ανάκληση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης Ομάδων και της Επιτροπής Εφέσεων, με τις οποίες δεν εγκρίθηκε ο φάκελος της εν λόγω ΠΑΕ.
Τότε η ΕΠΟ είχε απορρίψει τον φάκελο του ΟΦΗ, εφαρμόζοντας –ως όφειλε– τον Κανονισμό Αδειοδότησης Ομάδων, διαδικασία που ακολουθείται, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της ΕΠΟ, και στις 53 ομοσπονδίες-μέλη της ΟΥΕΦΑ.
Χωρίς μάλιστα να προβλέπεται διαδικασία επανεξέτασης σε τρίτο βαθμό.
Από τότε, παρόλο που κύλησε σχετικά... λίγο νερό στ' αυλάκι, και ενώ ο ΟΦΗ υποστήριξε τα συμφέροντά του –έτσι όφειλε– εξαντλώντας ό,τι περιθώριο του παρείχαν οι νόμοι, η ΕΠΟ... ξέχασε.
Και δεν εφάρμοσε ποτέ την απόφαση αυτή και δεν τιμώρησε τον ΟΦΗ, επειδή προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια, κάτι το οποίο ασφαλώς απαγορεύεται ρητά από την αθλητική νομοθεσία.
Προφανώς επειδή ο Πιλάβιος και οι στενοί του συνεργάτες στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας σκέφτηκαν ότι κάποια στιγμή, φέτος, του χρόνου, δεν έχει σημασία, μπορεί να ταξιδέψουν στο Ηράκλειο για κάποια κοινωνική τους υποχρέωση, άρα υπήρχε κίνδυνος να γίνουν στόχος επίθεσης –έστω λεκτικής– φιλάθλου ή φιλάθλων του ΟΦΗ.
Ετσι νομιμοποίησαν τις αντιδράσεις της διοίκησης της συγκεκριμένης ομάδας και... καθάρισαν.
«Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», που θα έλεγαν ξανά οι παλιότεροι.
Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι ο ΟΦΗ στη σημερινή αναφορά (είπαμε ότι στη θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα), αλλά η συνολική συμπεριφορά της ΕΠΟ, η οποία έχει τη μορφή θεαματικής «κωλοτούμπας».
Στην Ελλάδα, που χρωστάει σε ολόκληρο το σύμπαν, τέτοιες υποθέσεις χαρακτηρίζονται «πολύ ψιλά γράμματα» για να τους δίνουμε σημασία.
Δεδομένου λοιπόν ότι έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε, η Ομοσπονδία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφάσισε μόλις χθες να καταργήσει –μέχρι νεωτέρας– τον κανονισμό αδειοδότησης των ομάδων.
Ετσι, Τρίκαλα και ΟΦΗ, που αντιμετώπιζαν προβλήματα και δεν είχαν εξασφαλίσει την απαιτούμενη αδειοδότηση –σε πρώτη φάση– θα συμετάσχουν κανονικά στα πλέι οφ.
Σαν να μην συνέβη το παραμικρό.
Θα διεκδικήσουν την επιστροφή τους στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεν αποκλείεται και οι δυο ομάδες να τα καταφέρουν.
Θα τους δώσουμε συγχαρητήρια για την επιτυχία.
Ειδικά όμως στον ΟΦΗ, πολύ περισσότερα.
Επειδή πάλεψε μια υπόθεση που έδειχνε χαμένη από χέρι –σε άλλη χώρα δεν θα είχε ελπίδα–, επειδή επίσης κατάφερε να ξεγυμνώσει την ΕΠΟ, να αποκαλύψει την αδυναμία της να χειριστεί ζητήματα ρουτίνας, αλλά και να την εκθέσει στα μάτια του φίλαθλου κόσμου.
Ξέρουμε πλέον πολύ περισσότερα για την ΕΠΟ, μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Πιλάβιου, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ξέρουμε ήδη πάρα πολλά για τον πρόεδρο !
Ειδικά ότι δεν νοιάζεται και δεν καταλαβαίνει.
Για όλα αυτά, ο Πιλάβιος είναι ένας... πολύ σπάνιος τύπος.Ενας πρόεδρος... συλλεκτικός !
Πηγή: Εξέδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: