Η διαδρομή που ακολούθησε μοιάζει αντίθετη από εκείνη του Μπετόβεν. Ο Άρης, όμως, μπορεί να είναι η ενάτη συμφωνία του Ρόλαντ Λιντζ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Αυστριακό επιθετικό με μια ιστορία από κάθε σταθμό του.
1. Το «9» και ο θείος!

Οι άνθρωποι που έχουν λατρεία στους αριθμούς, συνηθίζουν να βρίσκουν το σημάδι του αγαπημένου τους νούμερου παντού… Το «9» για τον Ρόλαντ Λιντς συμβολίζει πολλά. Είναι η ημερομηνία που γεννήθηκε, αφού ήρθε στη ζωή στις 9 του Αυγούστου. Είναι και η χρονιά, αφού το άθροισμα του ’81 είναι ο τυχερός του αριθμός. Οι πρώτες του εικόνες από το ποδόσφαιρο – όπως ο ίδιος της θυμάται – είναι από το Euro του 1988. Θυμάται τον εαυτό του να παρακολουθεί τον ημιτελικό ανάμεσα στη Γερμανία και την Ολλανδία, να μαγεύεται από τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, τον Ρουντ Γκούλντ, τον Φρανκ Ράικανρντ, αλλά και από τον Λόταν Ματέους, τον Γιούργκεν Κλίνσμαν και τον Ρούντι Φέλερ. Ο ημιτελικός που διεξήχθη στις 21/6… Άθροισμα; 9!

Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου μπήκε στον οργανισμό του, τη στιγμή που σε προσωπικό επίπεδο τα πράγματα ήταν δύσκολα για ένα παιδί να τα καταλάβει. Ο πατέρας του αποφάσιζε να μετακομίσει μόνιμα στην Ταϊλάνδη, όπου γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του και η μητέρα του αναγκαζόταν να δουλεύει δύο και τρεις βάρδιες ως νοσοκόμα, προκειμένου να μην λείψει τίποτα από το σπίτι. Η πρώτη του ομάδα ήταν συνοικιακή. Στο Λέμπεν, όπου ο θείος του, Χανς Λιντς ήταν πρόεδρος.

Στα 15 του χρόνια, ο Ρόλαντ θα αποφάσιζε να αλλάξει ομάδα. Να αλλάξει πόλη, χώρα, να αλλάξει τα πάντα. Πήγε στο Μόναχο, όπου εντάχθηκε στις Ακαδημίες της 1860 και για αντάλλαγμα, είχε ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο και καλό πρωινό! Έφτιαξε, όμως, τα γαλόνια του και την ποδοσφαιρική του παιδεία, ώστε να γυρίσει στην Αυστρία έτοιμος παίκτης. Θα επέστρεφε στην ομάδα του… θείου, όπου μέσα σε δύο χρόνια θα γινόταν θέμα προς συζήτηση στην Αυστρία. Πέτυχε 27 γκολ σε 53 παιχνίδια και η Αούστρια Βιέννης τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2001.

2. No place like home!

Τα πρώτα χρόνια φυσιολογικά δεν θα είναι και τα πιο πετυχημένα στην καριέρα του. Ο Λιντς θα χρειαστεί να κάνει υπομονή, να δουλέψει σκληρά και να μείνει για παιχνίδια ατελείωτα στον πάγκο, μέχρι να κριθεί έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Θα κατακτήσει το 2003 το νταμπλ στην Αυστρία, όμως ακολούθως θα ξεκινήσει ο κύκλος των δανεισμών. Η Αντμίρα Μέντλινγκ, που αγωνιζόταν τότε στην πρώτη κατηγορία, θα είναι ο προορισμός του, ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Θα κάνει πολλά περισσότερα από αυτό… Θα πετύχει 15 γκολ μέσα με μια σεζόν 31 αγώνων και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Η πρόταση που θα έρθει από τη Γαλλία, θα γίνει αποδεχτή από τον 21χρονο άσο, που ουδέποτε τον τρόμαξαν οι νέες προκλήσεις και το άγνωστο. Το πρόβλημα ήταν για την Αντμίρα, που έπρεπε να βρει τρόπο να τον αντικαταστήσει. «Μακάρι να μπορούσαμε να τον κρατήσουμε άλλη μια χρονιά. Μίλησα, όμως, μαζί του και θέλει να πάει στη Γαλλία», θα πει τότε ο Μπερντ Κράους, τεχνικός του στην αυστριακή ομάδα. Κι αν το όνομα χτυπάει κάποιο καμπανάκι είναι γιατί η τελευταία δουλειά του 54χρονου τεχνικού πριν συναντηθεί με τον Λιντς στο Μέντλινγκ ήταν στον Άρη!

3. Bon viveur!

Η Γαλλία θα γινόταν η δεύτερη χώρα την οποία θα επέλεγε να εξερευνήσει ο Ρόλαντ Λιντς. «Το σπίτι μου είναι δέκα λεπτά από το γήπεδο και τρία λεπτά από την παραλία. Δεν είναι πολυτελές, αλλά υπεραρκετό για μένα», θα λέει ενθουσιασμένος, αφού το 2004 όταν επέλεξε να συνεχίσει στο γαλλικό πρωτάθλημα ήταν μόλις 23 ετών και αρκετά ολιγαρκής, όπως θα προέκυπτε. «Ο ποδοσφαιριστής έκανε τεράστια προσπάθεια για να έρθει εδώ. Στην Αυστρία θα κέρδιζε τουλάχιστον 50% παραπάνω από το συμβόλαιό του, για να μην πω και για τα πριμ που είναι πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας», έλεγε τότε ο Μορίς Κοέν, πρόεδρος του συλλόγου.

Ο Λιντζ που γνώριζε γερμανικά κι είχε μάθει αγγλικά, ξεκινούσε μαθήματα γαλλικών. Η χρονιά του, ωστόσο, στη Γαλλία θα τελείωνε σύντομα και μετά από έξι μήνες, 15 αγώνες και μηδέν γκολ, θα επέστρεφε στην Αυστρία. Μόνο που η Στουρμ Γκρατς θα ήταν ο δρόμος του και όχι η Αούστρια. Ο τελευταίος χρόνος συμβολαίου του είχε φτάσει κι αυτή τη φορά η ομάδα της καρδιάς του, θα του έδινε τη θέση και την ευκαιρία. Στη Βιέννη θα κατακτήσει εκ νέου το νταμπλ και θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, ενώ πλέον θα έχει καθιερωθεί στην Εθνική ομάδα, με την οποία είχε κάνει ντεμπούτο από το 2002.

4. Ο δάσκαλος το ‘σκασε!

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2006, όταν ο Ρόλαντ Λιντς θα έχει, πλέον, το δικαίωμα να διαπραγματευτεί για τον εαυτό του. Η αγορά της Ρωσίας και της Ολλανδίας θα ερίσει κατά κύριο λόγο για να τον αποκτήσει, ωστόσο ο 25χρονος τότε επιθετικός θα επιλέξει Πορτογαλία. «Μου φάνηκε ως μια πολύ καλή επιλογή το συγκεκριμένο πρωτάθλημα για έναν επιθετικός», θα πει και αποδεικνύεται σοφός. Στην πρώτη του σεζόν θα σκοράρει δέκα φορές σε 28 παιχνίδια με τη φανέλα της Μποαβίστα και παρά το σοκ που τον βρήκε στις αρχές της σεζόν.

«Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα, του οποίου ήμουν επιλογή, αποφάσισε να πάει στην Πόρτο δέκα μέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Ο Ζέλικο Πέτροβιτς ανέλαβε και δεν με ήξερε. Όταν έγινε, μάλιστα, η αλλαγή εγώ ήμουν με την Εθνική και επέστρεψα δύο μέρες πριν την πρεμιέρα. Αν ήταν άλλος, μπορεί να μην με έβαζε καν να παίξω. Ευτυχώς με έβαλε και σκόραρα δύο φορές».

Στην Πορτογαλία θα συνεχίσει το… χόμπι του. Θα κάνει μαθήματα της γλώσσας μετά τις προπονήσεις, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα αποδειχθούν χαμένος κόπος. Μετά τη Μποαβίστα θα έρθει η Μπράγκα και κατά τον Λιντς «ήθελα να πάω σε μια μεγάλη ομάδα της χώρας». Θα κάνει πολύ καλές εμφανίσεις, ειδικά τον πρώτο χρόνο, τόσο στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, όσο και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εκτός των άλλων, είχε σκοράρει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στις 6 Δεκεμβρίου του 2007. Η Μπράγκα, που είχε το 33% των δικαιωμάτων του θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 33% από τη Μποαβίστα σε ένα πολύ ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς!

5. Ελβετική ακρίδα!

Τα μαθήματα που είχε κάνει θα έπιαναν τόπο. Στην Ελβετία, θα μπορούσε να συνεννοηθεί τόσο στα γαλλικά, όσο και στα γερμανικά. Κυρίως, δε, θα μπορούσε να «μιλήσει» στο γήπεδο. Η Μπράγκα έκρινε τον Γενάρη του 2009 πως δεν υπήρχε πλέον θέση στην Πορτογαλία για τον Λιντς και τον παραχώρησε στην Γκρασχόπερς. Εκεί, ο 28χρονος επιθετικός ξεκίνησε, κάνοντας εκείνο που γνωρίζει καλά! Στο ντεμπούτο του και, μάλιστα, στο ντέρμπι με τη Ζυρίχη σκόραρε! «Είμαι ενθουσιασμένος που πέτυχα το πρώτο μου γκολ», θα πει. Το πρόβλημα ήταν πως λίγη ώρα μετά θα αποβαλλόταν με δύο κίτρινες κάρτες!

Στην Ελβετία θα παίξει σε 16 ματς και θα σκοράρει εφτά φορές! «Μ’ αρέσει πολύ εδώ. Η ποιότητα ζωής είναι εκπληκτική και τώρα που έχει καλύτερο καιρό κι έχω τη λίμνη μπροστά στο σπίτι μου, είναι ακόμα πιο όμορφα», θα δηλώσει τον Απρίλιο του 2009, όταν η σκέψη να παραμείνει στην Ζυρίχη υπήρχε στο μυαλό του. Αργότερα, θα άλλαζε γνώμη…

6. Το λάθος!

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί και ο Άρης αποκτήσει τον Ρόλαντ Λιντς, το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να βάλουν καλωδιακή τηλεόραση σπίτι του. Οι μνήμες του από την Τουρκία δεν είναι καλύτερες και ίσως θελήσει να αποφύγει την επαφή με τα ελληνικά κανάλια, που όλο και κάποιο σίριαλ θα προβάλλουν. Ο Αυστριακός επιθετικός θα περιμένει το καλοκαίρι του 2009 μέχρι την τελευταία στιγμή για να μην… χρειαστεί να μάθει κι άλλη ξένη γλώσσα. Τελικά, δεν θα το αποφύγει και στις 30 Αυγούστου θα υπογράψει στην Γκαζιάντερσπορ.

«Έπρεπε να αποφύγω το ταξίδι στην Τουρκία και να προφυλάξω τον εαυτό μου. Η Γκαζιάντεσπορ δεν ήταν για μένα. Είχα τραυματιστεί όταν πήγα και χρειάστηκε να περάσει καιρός για να μπω στην ομάδα. Ενσωματώθηκα στο μέσο του πρωταθλήματος, αλλά ήταν αργά για να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και να με μάθουν οι συμπαίκτες μου». Μόλις πέντε συμμετοχές στην Τουρκία και το καλοκαίρι του 2010 η μεγάλη επιστροφή.

7. Σπίτι μου, σπιτάκι μου…

Στην Αυστρία ήταν πάντα διάσημος. Άλλοτε για την ικανότητά του στο γήπεδο κι άλλοτε για τις κόντρες του, με πιο χαρακτηριστική εκείνη με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Στη Βιέννη, μπορούσε να νιώθει σαν στο σπίτι του και η επιστροφή του στο αυστριακό πρωτάθλημα συνοδεύτηκε και με την επιστροφή του στην Εθνική ομάδα. «Λείπω από το σπίτι μου από 15 χρονών και δεν με ενοχλεί. Χαίρομαι που έπαιξα στο εξωτερικό. Τώρα, γυρίζω στην Αυστρία κι εδώ βλέπω το μέλλον μου. Είχα ένα κακό διάστημα στην Τουρκία. Δε νιώθω, όμως, ότι γυρίζω ως αποτυχημένος».

Ίσως να μην είχε δίκιο για το μέλλον του, αφού ένα χρόνο μετά απασχολεί και πάλι μια ευρωπαϊκή ομάδα. Είχε δίκιο, όμως, για την επιλογή του, αφού με 27 γκολ σε 51 παιχνίδια κατάφερε εκ νέου να εκτοξεύσει την αξία του.

8. Η φήμη του!

Παράλληλα με την καριέρα του ποδοσφαιριστή, ο Ρόλαντ Λιντς βρέθηκε και με μια ακόμα φήμη. Εκείνη του καρδιοκατακτητή! Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ της Αυστρίας, τουλάχιστον ως προς την πέραση που έχει στο έτερο φύλο, κάτι που διαφορετικές σύντροφοι με τις οποίες εμφανιζόταν, το ενθάρρυναν. Υπήρξε ζευγάρι με την διάσημη Αυστριακή κολυμβήτρια Φιαμπέν Νανταράγια, ενώ για ένα διάστημα έβγαινε με την Μπρέντνα Κούτνικ, που είναι μοντέλο και… εστεμμένη στη χώρα του.

Η σύντροφός του αυτή την εποχή ονομάζεται Μπάρμπαρα Μπάνκελ, η οποία δηλώνει πως πριν τον γνωρίσει δεν ήξερε «ούτε τι είναι οφσάιντ». Όσο για τον ίδιο τον Ρόλαντ; «Δε θέλω μια από τις λεγόμενες γυναίκες ποδοσφαιριστή. Θέλω η γυναίκα μου να έχει στόχους, να ζει μια δική της ζωή και να ξέρει τι θέλει. Όχι να είμαι εγώ το κέντρο του ενδιαφέροντος».

9.  Αούστρια, Νις, Στουρμ Γκρατς, Μποαβίστα, Μπράγκα, Γκρασχόπερς, Γκαζιάντεσπορ, Αούστρια! Απομένει μια… συμφωνία! Ο Άρης μπορεί να είναι το «9» το καλό! gazzetta gr