Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι!!

Με κινητοποιήσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και κλείσιμο των φούρνων, απειλεί η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, αντιδρώντας στη νομοθεσία για απελευθέρωση του επαγγέλματος στο πλαίσιο της γενικής απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.
Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι
Οι αποφάσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Μούσιος, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες σε συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των τοπικών Ενώσεων.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το θεσμικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, σημαίνει ότι το ψωμί μπορεί πλέον να πωλείται ελεύθερα από επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπως ιχθυοπωλεία, μανάβικα, κρεοπωλεία, κομμωτήρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ακόμη και από συνεργεία αυτοκινήτων.

Ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι ο κλάδος είχε διαβεβαιώσεις από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα ρύθμιζε το ζήτημα, ώστε να περιοριστεί η πώληση ψωμιού στα συναφή καταστήματα.

«Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Σ. Ξυνίδη ξαφνικά άλλαξε στάση δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί στην έκδοση ΠΔ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΕ.

«Ήδη εισάγουμε 200.000 τόνους ντομάτες το χρόνο. Δεν θα επιτρέψουμε να εισάγουμε και 200.000 τόνους ψωμί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η νομοθεσία για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν επηρεάζει το καθεστώς για το bake off (θερμές γωνιές), δηλαδή την παρασκευή ψωμιού στα καταστήματα πώλησης με ψήσιμο προψημένης ή κατεψυγμένης ζύμης.

Ακόμη και αν δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, ανέφερε ο κ. Μούσιος, με το καθεστώς που ισχύει τώρα εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προδιαγραφές της νομοθεσίας του 2007 για τις θερμές γωνιές (ελάχιστα τετραγωνικά ανάλογα με τη δυναμικότητα του φούρνου).

Για το καθεστώς του bake off εκκρεμεί πάντως διαδικασία σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς η ΕΕ έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην κυβέρνηση ζητώντας την κατάργηση των περιορισμών.

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών έχει στείλει επιστολή με τις θέσεις της προς όλους τους βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι το επάγγελμα του αρτοποιού είναι ήδη ελεύθερο και ότι οι επενδύσεις στη βιοτεχνική αρτοποιία, που περιλαμβάνει 14.400 φούρνους και 67.000 εργαζόμενους ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Πηγή:Tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: