Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η απάντηση του Goal και ο αποκλεισμός Νο2

Για δεύτερη μέρα ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον απεσταλμένο του Goal, του Sentra και του SentraGoal και ο Βασίλης Βέργης μέσω του Goal θέτει επτά ερωτήματα στην ΠΑΕ.
Η απάντηση του Goal και ο αποκλεισμός Νο2
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι αναγνώστες του «Goal», όπως συνέβη και με τη συνέντευξη Μαρκάνο, θα διαβάσετε ΦΥΣΙΚΑ όσα δήλωσε ο νέος γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Το ξεκαθαρίσαμε ευθής εξαρχής: το «Goal» σέβεται το σύλλογο, σέβεται τους αναγνώστες και το δικαίωμά τους στην ενημέρωση.
Και ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ στη στάση μας, όσους «αποκλεισμούς» κι αν υποστούμε από τον κ. Μαρινάκη. Εχουμε απόλυτα ΗΣΥΧΗ και ΚΑΘΑΡΗ τη συνείδησή μας για τον ΕΝΤΙΜΟ τρόπο με τον οποίον κάνουμε τη δουλειά μας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε χθες, ο προεδρεύων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κ. Χρήστος Κυρίτσης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του ζήτησε άρση του «αποκλεισμού» των τριών μέσων. Ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος του είπε πως θα απαντήσει σήμερα και ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει άρση του «αποκλεισμού», η ΕΣΗΕΑ «επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια».
Από την πλευρά του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, ο β' αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Αντωνόπουλος επικοινώνησε με τον κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός έτσι όπως τις εξέφρασε χθες στο Ζέεφελντ. Η απάντηση δεν ικανοποίησε τον ΠΣΑΤ, που έστειλε επιστολή στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη ενέργεια «αποτελεί αποκλεισμό στην ενημέρωση». Οπως ενημερωθήκαμε επισήμως, για λόγους δεοντολογίας, η επιστολή του ΠΣΑΤ θα δημοσιοποιηθεί ταυτόχρονα με τη σημερινή απάντηση που θα στείλει στον Σύνδεσμο η ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Χθες το πρωί η ΠΑΕ Ολυμπιακός, διά του 4ου αντιπροέδρου της και διευθυντή επικοινωνίας, κ. Γιάννη Μώραλη, ως έχουσα κάθε δικαίωμα απάντησε στο «Goal» και μάλιστα με δημόσια ενημέρωση προς όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται στο Ζέεφελντ και καλύπτουν την προετοιμασία των πρωταθλητών.
Η συγκεκριμένη απάντηση, την οποία δημοσιεύουμε, αποδεικνύει, κατά την άποψή μας, περίτρανα τη ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ των τριών μέσων από την πλευρά της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και καταδεικνύει πως ο μοναδικός λόγος «τιμωρίας»-«αποκλεισμού» είναι αυτός που αναφέραμε και στο χθεσινό μας άρθρο. Οτι ο κ. Μαρινάκης «ενοχλείται» με την κριτική που ασκούμε και τον τρόπο που παρουσιάζουμε τις ειδήσεις που τον αφορούν.
Ακολουθεί η απάντησή μας σε καθένα από τα επτά επιχειρήματα του «αποκλεισμού» των τριών μέσων, έτσι όπως τα ανέπτυξε χθες ο κ. Μώραλης.
1. Το «Goal» ενημερώθηκε όντως την περασμένη Παρασκευή για την ΠΡΟΘΕΣΗ αποκλεισμού του απεσταλμένου του από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά όπως ήταν φυσικό αντέδρασε τη Δευτέρα όταν υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη ΑΠΟΦΑΣΗ.
2. Πώς γίνεται στον απεσταλμένο του «Goal» να επιτρέπεται να παρακολουθεί τις προπονήσεις ή τις δηλώσεις του προπονητή, αλλά όχι τις συνεντεύξεις των παικτών; Οταν μιλάει ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρόντος του Χριστόφορου Ευαγγελάτου δεν υπάρχει... «διάσταση απόψεων για το ποδόσφαιρο» της ΠΑΕ Ολυμπιακός με την εφημερίδα;
3. Τελικά οι συνεντεύξεις Τύπου των παικτών του Ολυμπιακού θεωρούνται παρουσιάσεις ή συνεντεύξεις; Διότι το επιχείρημα Νο 3 και το επιχείρημα Νο 7, έτσι όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον κ. Μώραλη, παίζουν «μπουνιές» μεταξύ τους.
4. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως και κάθε άλλη ελληνική ΠΑΕ, που δεν... μας έχεις απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο. Ελπίζουμε, μάλιστα, στο άμεσο μέλλον να μην αποφασιστεί από καμία εταιρεία το «μέτρο» του face control των δημοσιογράφων στις εισόδους!
5. Το «Goal» ενημερώθηκε, επίσης, την περασμένη Παρασκευή πως ο κ. Μαρινάκης «εκτιμάει ότι η αντιμετώπιση των τριών μέσων απέναντί του από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι απαράδεκτη, ψευδής και συκοφαντική» και ότι «τον παρουσιάζουμε ως βασικό φταίχτη και παράδειγμα προς αποφυγή, παρότι τη γενική δομή του ποδοσφαίρου μας δεν τη διαμόρφωσε ο ίδιος καθώς ήρθε τελευταίος».
Στη χθεσινή ενημέρωση του κ. Μώραλη δεν κατατέθηκαν αυτά τα επιχειρήματα παρά μόνο ότι υπάρχει διάσταση απόψεων της εφημερίδας και της ΠΑΕ Ολυμπιακός στα θέματα που άπτονται της προόδου του ποδοσφαίρου. Με επιχειρηματολογία ότι το «Goal» θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει «διακοπή της δραστηριότητας στην Ελλάδα για ένα χρόνο και εν συνεχεία επανεκκίνηση».
Ουδέποτε το «Goal» παρουσίασε ως πρώτο θέμα -και θέση του- ότι πρέπει να διακοπούν τα πρωταθλήματα για ένα χρόνο. Η συγκεκριμένη ήταν η άποψη του συμβούλου έκδοσης Βαγγέλη Μπραουδάκη, η οποία μπορεί να συγκρούεται με τις απόψεις άλλων αρθρογράφων της εφημερίδας, αλλά φυσικά δημοσιεύθηκε, όπως συμβαίνει με ΟΛΕΣ τις (αντικρουόμενες πολλές φορές) απόψεις των αρθρογράφων της εφημερίδας, ακόμη και με τη διεύθυνση.
Γιατί αυτό θεωρούμε εμείς ΕΚΦΡΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Εκτός όλων αυτών, την ίδια άποψη, περί ενδεχόμενης ανάγκης για διακοπή του πρωταθλήματος, έχει εκφράσει πρόσφατα και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα τον... αποκλείσει αν θελήσει να πάει σε κάποια συνέντευξη-παρουσίαση ποδοσφαιριστή της;
Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού Τύπου έχει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα μνημόνια, την έξοδο από την κρίση και την πρόοδο του τόπου. Θα πρέπει μήπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος να αποκλείσει εφημερίδες (ή οποιοδήποτε μέσο) από την ενημέρωση στο Press Room;
6. Επειδή υπάρχουν κι άλλα μέσα (π.χ. Gazzetta.gr), τα οποία η ΠΑΕ Ολυμπιακός «απέκλεισε» από τις συνεντεύξεις των παικτών της, σημαίνει ότι δεν έχουν ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΕΙ το «Goal», ο Sentra 103,3 και το Sentragoal.gr; Και από πότε η αποστολή εξωδίκου «συνεπάγεται» αποκλεισμούς;
7. Ας μας θυμίσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός πότε το «Goal» «ζήτησε να απομακρυνθούν για λόγους ηθικής τάξης» από το ποδόσφαιρο «όσοι ακούγονται στα τελευταία γεγονότα»; Εκτός αν εννοεί ο κ. Μώραλης ότι κακώς ο υπογράφων (και άλλοι συνάδελφοι) έγραψε στο ξεκίνημα της υπόθεσης, μετά την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Μαρινάκη, πως απ' αυτήν την υπόθεση, όποια κι αν είναι η κατάληξή της, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει ήδη πληγεί ηθικά. Ο κ. Μώραλης διαφωνεί ότι έχει συμβεί αυτό;
Η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο «Goal»
Η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός απάντησε διά του αντιπροέδρου της, Γιάννη Μώραλη, στη θέση που εξέφρασε το «Goal» στο χθεσινό φύλλο και η εφημερίδα μας παραθέτει τη θέση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, η οποία είναι η εξής:
«1. Η εφημερίδα ''Goal'' δεν ενημερώθηκε χθες πως δεν πρόκειται να είναι παρών στις συνεντεύξεις που θα δώσουν οι παίκτες της ομάδας μας. Η ενημέρωση έγινε την Παρασκευή πριν δηλαδή ο Ολυμπιακός αναχωρήσει για Ζέεφελντ.
2. Ο απεσταλμένος της εφημερίδας ''Goal'' και των άλλων μέσων του ομίλου παρακολουθεί τις προπονήσεις της ομάδας, είναι παρών στις δηλώσεις που κάνει ο προπονητής στους εκπροσώπους του Τύπου και ως εκ τούτου δεν πρόκειται για αποκλεισμό. Δεν του έχει απαγορευτεί να είναι παρών.
3. Για μας είναι ξεκάθαρο πως οι συνεντεύξεις που δίνουν στα μέσα οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είναι συνεντεύξεις Τύπου, όπως παρουσιάζεται από την εφημερίδα σας. Πρόκειται για παρουσίαση ποδοσφαιριστών και έχουμε το δικαίωμα της επιλογής σε ποια μέσα θα παρουσιάσουμε τους παίκτες που ανήκουν στον Ολυμπιακό.
4. Στα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη είναι όλοι οι δημοσιογράφοι απ' όλα τα μέσα. Κανείς δεν απαγόρευσε σε κάποιον να μπει στο γήπεδο ούτε απαγόρευσε να δώσει το ''παρών'' σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα.
5. Η θέση μας αναφορικά με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για την πρόοδο του ποδοσφαίρου είναι διαφορετική με αυτή που εξέφρασε η εφημερίδα ''Goal''. Η εφημερίδα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει διακοπή της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για ένα χρόνο, να γίνει εν συνεχεία μια επανεκκίνηση, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Σεβαστή η άποψη, αλλά μας βρίσκει αντίθετους. Εχουμε άλλη γνώμη για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο ποδόσφαιρό μας.
Ο Ολυμπιακός επενδύει εκατομμύρια ευρώ για να πάρει παίκτες που θα παίζουν στις εγχώριες διοργανώσεις και στο Τσάμπιονς Λιγκ και όχι για να κάθονται και να μην παίζουν. Από τη στιγμή λοιπόν που οι απόψεις της εφημερίδας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε άδεια για παρουσία του απεσταλμένου της εφημερίδας και των άλλων μέσων του ομίλου στις παρουσιάσεις των παικτών μας.
6. Το ''Goal'', ο Sentra 103,3 και το Sentragoal.gr δεν είναι τα μοναδικά μέσα στα οποία ο Ολυμπιακός δεν έδωσε άδεια να είναι παρών στις συνεντεύξεις-παρουσιάσεις των παικτών της ομάδας μας. Υπάρχουν και άλλα μέσα για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία είτε αγωγών είτε εξωδίκων.
7. Θεωρούμε πως μια εφημερίδα η οποία ζητά να απομακρυνθούν από το χώρο του ποδοσφαίρου, επικαλούμενη λόγους ηθικής τάξης, όσοι ακούγονται στα τελευταία γεγονότα, δεν είναι δυνατόν να έχει την απαίτηση να δίνει το ''παρών'' ο απεσταλμένος της στις συνεντεύξεις που παραχωρεί ο Ολυμπιακός».
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: