Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

"Η γενιά μου μεγάλωσε σε ένα ψέμα"

Αυτό παραδέχτηκε ο Τραϊαννός Δέλλας στην εκπομπή ¨Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου μίλησε για την "φούσκα" της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τρόπου ζωής.
"Η γενιά μου μεγάλωσε σε ένα ψέμα"
Ο αρχηγός της ΑΕΚ μίλησε ως πρωτεργάτης της επιτυχίας του 2004, αλλά κι ως εκπρόσωπος της γενιάς των "ακριβοπληρωμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών". Αναφέρθηκε στα παράδοξα του ποδοσφαίρου και του Τύπου στη χώρα μας, στο πως μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό, παραδέχτηκε ότι η δική του γενιά μεγάλωσε σε ένα ψέμα και αναρωτήθηκε μήπως τελικά κάποιοι θέλουν το ποδόσφαιρο στο βούρκο για να αποτελεί ένα... πλυντήριο συναισθημάτων.
Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του Δέλλα στην τηλεοπτική εκπομπή του "Mega", στην οποία ακόμη συμμετείχαν η Καίτη Γαρμπή, ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης, ο σχολιαστής Αντώνης Παπαγιαννίδης κι ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την κατάκτηση του Euro κι αν αυτή τελικά έκανε καλό ή κακό στο άθλημα. "Δεν νομίζω ότι έκανε κακό το ευρωπαϊκό. Δεν νομίζω ότι ο ποδοσφαιριστές νόμιζαν ξαφνικά ότι γίναμε οι καλύτεροι. Ίσως αυτό να ισχύει για τον κόσμο, αλλά εμείς ξέραμε ποιοι ήμασταν και τι κάναμε. Ίσως τελικά αυτοί που έπρεπε να μη διαχειρίστηκαν σωστά αυτή την επιτυχία. Για αυτό και φτάσαμε τώρα να είμαστε στο μηδέν, ίσως και παρακάτω...
Δεν μπόρεσε το ελληνικό ποδόσφαιρο να βγει από αυτόν τον βούρκο. Και το παράδοξο είναι ότι μπαίνει όλο και πιο μέσα, όπως είδαμε και με αυτά που έγιναν πέρσι. Το γιατί είναι αυτό που πρέπει να βρούμε. Μήπως συμφέρει κάποιους να μη λυθεί το πρόβλημα; Να είναι δηλαδή ένα πλυντήριο συναισθημάτων και να μπορεί ο κοσμος -κλεισμένος σε ένα γήπεδο- να βγάζει εκεί τα προβλήματα του, να ρίχνει τα μπινελίκια του, τις πέτρες και τους πυρσούς και να μην τα κάνει αυτά στους δρόμους";
"Είναι έτσι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Κάποιες φορές πρέπει να γίνουν όλα αυτά μαθήματα. Νομίζω ότι έτσι είναι κι αυτή η περίοδος που βιώνουμε. Είναι ένα τεράστιο μάθημα για όλους" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Αν ένιωθε ο Έλληνας... βασιλιάς; Έτσι είμαστε. Βιώνουμε γενικά τα πράγματα που συμβαίνουν στα άκρα: ή πετάμε στα σύννεφα ή κρυβόμαστε κάτω από τη γη".
"Ελλάδα η τελευταία τρύπα του ζωνά"
Στο εξωτερικό, βέβαια, βλέπουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά. "Έζησα κάτι άλλο: το ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και κατάλαβα πως βλέπουν τη χώρα μας εκεί. Στην Ευρώπη μας έχουν σαν την τελευταία τρύπα του... ζωνά. Λαϊκή έκφραση, αλλά έτσι είναι".
Όσο για τη δική του... φούσκα; Τις δικές του υπερβολές; Ο Τραϊανός Δέλλας με μπόλικη ειλικρίνεια δήλωσε: "Προσπάθησα να συνδυάσω το ποδόσφαιρο με την καλή μποέμ ζωή. Πράγμα αδύνατο... Το κατάλαβα, το σταμάτησα και βγήκα κερδισμένος. Δεν γίνονται και τα δύο. Κέρδος είναι να σταματάς τα λάθη σου".
"Η δική μου γενιά μεγάλωσε σε ψέμα"
Αναφερόμενος στο σύγχρονο lifestyle απάντησε ότι "ανέκαθεν ήμουν προσγειωμένος. Βίωσα τη φτώχεια, κάτι που συνομήλικοι μου σε μεγάλες πόλεις δεν βίωσαν. Για αυτό και βρισκόμαστε εδώ ως χώρα. Η γενιά μου (36 ετών) μεγάλωσε σε ένα ψέμα, ότι θα υπάρχουν πάντα λεφτά, θα υπάρχει πάντα δουλειά κι ότι όλα θα είναι εύκολα. Δυστυχώς δεν είναι έτσι".
Για την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με τα μεγάλα συμβόλαια σε ξένους ποδοσφαιριστές τόνισε: "Κάποιοι που ήρθαν ήταν πραγματικά διαμάντια, αλλά όχι η πλειοψηφία. Αυτή η ξενομανία είναι παράδοξο ελληνικό. Ο ξένος θα πάρει τα χρήματα, ενώ σε έναν άξιο Έλληνα δεν θα του δώσουν τα ίδια λεφτά".
Και αναφέρθηκε στον ελληνικό Τύπο και στην πληθώρα εφημερίδων: "Άλλο παράδοξο κι αυτό. Έχουμε τόσες πολλές αθλητικές εφημερίδες σε μια πολύ μικρή βιομηχανία ποδοσφαίρου. Σε προηγμένα πρωταθλήματα όπως το ισπανικό, το ιταλικό ή το αγγλικό, υπάρχουν ελάχιστες εφημερίδες. Τρεις-τέσσερις..."
Αφού παραδέχτηκε ότι δεν ψηφίζει. "Δεν ψηφίζω ποτέ. Πολύ μου λένε ότι αφήνω τους άλλους να αποφασίζουν, αλλά δεν το βλέπω έτσι" πρόσθεσε για να καταλήξει: "Η σφαλιάρα σε ξαφνιάζει. Μπορεί, όμως, να σε ξυπνήσει κιόλας. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει το δεύτερο".
Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκπομπής, πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: