Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η εποχή των… Κλάους!!

Ο ΠΑΟΚ έφυγε με διπλό από το ΟΑΚΑ και αυτό είναι είδηση. Έφτασα στα 37 μου για να ζήσω ως δημοσιογράφος μία νίκη εκεί. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Η εποχή των… Κλάους
Θυμάμαι πάντα να κατεβαίνω μία μέρα πριν, να κάνω το κλάμπινγκ μου, αλλά μετά… κλαρίνο. Αυτή τη φορά, είχα το προαίσθημα.
Βασικά ήθελα ο Βρύζας ως πρόεδρος να ξεκινήσει με μία μεγάλη νίκη. Ο δρόμος που έχει να διαβεί είναι πάρα πολύ δύσκολος και για να επέλθει η ισορροπία, θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία.
Ο ΠΑΟΚ έχοντας μία ομάδα πιο κουρασμένη από αυτή του αντιπάλου, έχοντας και μία απουσία της τελευταίας στιγμής, έχοντας και έναν τερματοφύλακα που δεν μπορούσες να προβλέψεις πως θα αντιδράσει μετά το λάθος της Τετάρτης, έκανε ένα πολύ εύκολο διπλό στο ΟΑΚΑ. Απέναντι σε μία ΑΕΚ, η οποία μάλλον σφράγισε σήμερα το πόσο κατώτερη είναι από εμάς σε αυτή την εποχή.
Δεν είναι το 7-0 που την έχουμε στα τρία παιχνίδια που παίξαμε. Είναι η νοοτροπία που έχει ως ομάδα χάνοντας επίπεδο όπως όλοι. Μία κωμική αγωνιστική συμπεριφορά με στόχο την πίεση του διαιτητή για ένα πέναλτι μαϊμού, με πρωτεργάτη τον Λυμπερόπουλο που μάλλον θα πρέπει να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Αυτός και ο Γεωργέας μας κούρασαν με τη μουρμούρα τους.
Προσπαθώ να κατανοήσω τι συνέβη και ο ΠΑΟΚ πήρε διπλό στο ΟΑΚΑ, ξέχωρα από το αγωνιστικό σκέλος και γενικά την τακτική του αγώνα, εκεί όπου ο Μπόλονι κλείδωσε την ΑΕΚ για πλάκα.
Μέτρησε το ελληνικό στοιχείο, αλλά νομίζω και το μεγάλο παιχνίδι του Λάζαρ στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ρουμάνος βρήκε τη χαρά του με τα χαφ της ΑΕΚ.
Δεν μπορώ παρά να χαρώ από την παρουσία του Γιώργου Κατσικά, ο οποίος βρέθηκε στην ενδεκάδα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει ο αγώνας και παρόλα αυτά είχε τη συγκέντρωση για να βοηθήσει την ομάδα του να κρατήσει το μηδέν παθητικό στην άμυνα.
Δυνατός, κοντρολαρισμένος και μόλις 21 ετών, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά όταν μιλάμε για στόπερ. Τελικά μάλλον ήταν καλύτερα το ότι έπαιξε αυτός αντί του Τσιρίλο γιατί η μπάλα βγήκε πολύ πιο ορθολογικά από την άμυνα.
Μου άρεσε ο τρόπος που ο Γλύκος ξεπέρασε το σοκ της Τετάρτης, έχοντας μία κακιά στιγμή στο ξεκίνημα και το δοκάρι του Καφέ, όμως στη συνέχεια βοήθησε την ομάδα του να δεχτεί ελάχιστες φάσεις και να αντέξει στην όποια πίεση της ΑΕΚ, παίζοντας σωστά με τα πόδια όποτε χρειάστηκε. Είχε εντυπωσιακά γρήγορη αντίδραση και σε μία πλαγιοκόπηση του Λαγού που αν ήταν άλλος το γκολ θα είχε μπει.
Ο Κλάους πέτυχε το γκολ νούμερο 13 και αυτό σε πρώτο χρόνο. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν μπορούσε να παίξει και με κάποιο κοντρόλ μέσα στη περιοχή, να εκμεταλλευτεί καλύτερα τη πλαστικότητά του και τους χώρους που υπάρχουν. Θα είχε φτάσει ξεκούραστα στα 20 και θα πήγαινε για πολλά.
Ο Κλάους μετράει ένα γκολ ανά δύο αγώνες σχεδόν στη σεζόν, μπορεί να είναι και καλύτερο το ποσοστό του και ξάφνου προκύπτει το θέμα των Ρώσων. Είναι διατεθειμένοι – λένε – να δώσουν τη ρήτρα του παίκτη, τέσσερις φορές το συμβόλαιό του στον ίδιο και να τον πάρουν από τον ΠΑΟΚ.
Το θέμα αυτό παίζει εδώ και δέκα μέρες, όμως απ ότι φαίνεται δεν θα προχωρήσει. Θα είχε προχωρήσει μέχρι τώρα και δεν θα περίμενε τις δύο τελευταίες μέρες των μεταγραφών.
Ο ΠΑΟΚ φώναξε τον Νιμανί, ο οποίος και προφανώς δέχτηκε να υπογράψει με μπόνους, όμως η περίπτωση μάλλον δεν σχετίζεται με αυτή του Κλάους. Αν έπαιρνε ο ΠΑΟΚ τρία εκατ. ευρώ από τον μικρό, δεν θα έφερνε τον Νιμανί. Θα έφερνε και καλό φορ και εξτρέμ. Αλλά ο Κλάους μάλλον μένει εδώ που είναι.
Η ουσία του ενδιαφέροντος των Ρώσων για τον Κλάους, είναι η εξής απλή. Ο ΠΑΟΚ, επέλεξε να ποντάρει στον Κλάους ως βασικό του φορ. Η μουρμούρα που υπήρξε το καλοκαίρι ήταν από αυτές τις κλασικές που ζαλίζουν κεφάλι δίχως λόγο.
Ο μικρός έβαλε μέχρι τώρα 13 γκολ και άμα δεν είχε τραυματισμούς μπορούσε να έχει 15 με 17 πάντα σε σχέση με τη συχνότητα που σκοράρει.
Έβαλε γκολ στο Καζάν, έβαλε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, μπήκε στη βιτρίνα και βρέθηκε ο πρώτος που σκέφτηκε πως ίσως και να πρέπει να δώσει τρία εκατ. ευρώ για να τον πάρει. Λίγα λιγότερα από το κέρδος που είχε ο ΠΑΟΚ από τον Βιεϊρίνια.
Το θέμα το έθεσε καλά ο Μπόλονι. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγάλει κέρδος από τον Κλάους, κάτι που μόνο τυχαία δεν το είπε ο Ρουμάνος. Τον λατρεύει ποδοσφαιρικά και θέλει παίκτες που μπορούν να τον υποστηρίξουν καλύτερα.
Το ζητούμενο λοιπόν για τον ΠΑΟΚ και την εξέλιξή του, είναι να μπορεί να διαφημίσει την πραμάτεια του στην Ευρώπη, να εισπράττει υπεραξίες και να συνεχίζει. Για τον Κλάους πρόταση θα έρθει μέσα στα επόμενα χρόνια αφού δεν φαίνεται να έρχεται τώρα. Το θέμα είναι λοιπόν, ο ΠΑΟΚ να έχει ετοιμάσει τη συνέχειά του και να μπορεί να επενδύσει εκεί που πρέπει για να ανεβαίνει επίπεδο η ομάδα. Και σε αυτό το κομμάτι, όπως και σε πολλά άλλα, ο κόσμος δεν πρέπει να έχει άποψη γιατί αν είχε το καλοκαίρι, ο Κλάους σήμερα θα κόστιζε 200 χιλιάδες ευρώ. Και ο ΠΑΟΚ ίσως να μην είχε περάσει στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ.
Στο ΟΑΚΑ, η νίκη μας φέρνει 3ους στον βαθμολογικό πίνακα και την Κυριακή έχουμε τον Ολυμπιακό. Την ομάδα που νομίζει πως μόνο αυτή υπάρχει στη χώρα και οι άλλες πρέπει να έχουν έναν ρόλο κομπάρσου.
Ήδη, πήραν σφυρίγματα – σκάνδαλο εναντίον του Εργοτέλη για να κερδίσουν, αλλά ο Σάββας δεν βγήκε να μουρμουρίσει αυτή τη φορά και ετοιμάζονται για τον υπέρ πάντων αγώνα την Κυριακή στη Τούμπα. Και αυτοί δεν έχουν μάθει ποτέ να αγωνίζονται μόνο εντός αγωνιστικού χώρου.
Τους περιμένουμε, με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά τους. Στους πέντε βαθμούς. Έτσι ώστε τα πλέι οφ, να έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτή τη διαδικασία την ξέρουμε άλλωστε καλύτερα απ όλους και το μόνο που με προβληματίζει είναι το βάθος του ρόστερ που όντως δεν έχουμε.
Πηγή: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: