Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Τελικά, δεν είναι μόνο η Ελλάδα...!!

Μπορεί η χώρα μας να εγκαινίασε με το χειρότερο τρόπο το financial fair play, αλλά τα 36 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 15 μέρες, όπως αποκάλυψε η UEFA, λένε πολλά... Γράφει ο Ανδρέας Δημάτος.
Τελικά, δεν είναι μόνο η Ελλάδα...
Τα δύο τελευταία χρόνια θα έπρεπε κανονικά να είχαν βαρεθεί στην UEFA τις συνεχείς παρουσιάσεις αλλά και τις συνεχείς επισημάνσεις για το financial fair play. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούν πολύ οι άνθρωποι για να πείσουν τόσο για την αναγκαιότητα του νέου κανονισμού όσο και για να διαλύσουν τα νέφη της καχυποψίας που έχουν ήδη σχηματιστεί γύρω από αυτόν…
Μην φανταστείτε άλλωστε ότι καχύποπτοι είμαστε μόνο στην Ελλάδα! Εδώ ακόμα και η ΑΕΚ με τα τόσα προβλήματα βρήκε υποστηρικτές ενώπιον του Μισέλ Πλατινί και του Τζιάνι Ινφαντίνο στις ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων στο στυλ… «μας είπατε ότι τιμωρήσατε ομάδες όπως η ΑΕΚ και η Μπεσίκτας, αλλά η Παρί Σεν Ζερμαίν εξακολουθεί να ξοδεύει αβέρτα για μεταγραφές»…
Η Παρί Σεν Ζερμαίν που έχει ήδη αρχίσει να ταλαιπωρεί τον Γάλλο πρόεδρο λόγω και της εμπλοκής του γιού του, Λοράν, στην εταιρία εξαγοράς της ομάδας της γαλλικής πρωτεύουσας. Η απάντηση βεβαίως ήταν εύκολη από τον Τζιάνι Ινφαντίνο από τη στιγμή που o μισός κανονισμός του FFP που αφορά τον περίφημο κανόνα «break even rule (ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων) θα τεθεί πρώτη φορά υπό εξέταση για τις ομάδες την άνοιξη του 2014…
Προς το παρόν στο επίκεντρο των… ερευνών έχουν μπει από πέρυσι το καλοκαίρι μόνο οι περίφημες overdue payables, δηλαδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σφίξει τη θηλιά γύρω από το λαιμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι πολύ βαρύ το γεγονός ότι από τις δέκα ομάδες που απολογήθηκαν πέρσι οι τρεις ήταν ελληνικές και μάλιστα από τις μεγαλύτερες στη χώρα. Αυτό το 3 στα 10, όσο κι αν η UEFA το κρατούσε ως καλά φυλαγμένο μυστικό λέει πολλά…
Και ας μην γελιόμαστε κι ας μην βιαστείτε να με κατηγορήσετε ότι κινδυνολογώ όπως στο πρόσφατο παρελθόν (χωρίς δυστυχώς να επιβεβαιωθεί η κατηγορία), αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Μπορεί ακόμα και το συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε με τον Παναθηναϊκό και το μπλόκο στα έσοδά του από την UEFA να είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα που προς το παρόν φαίνεται να έχει ξεπεράσει για να συμμετάσχει στα Κύπελλα Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να βάλετε την παράμετρο ότι την επιείκεια που έδειξε αυτό το καλοκαίρι η Νιόν απέναντι στις ομάδες μας (έστω και αν θα ήταν μάλλον απίθανο να την γλυτώσει η ΑΕΚ που δεν πέρασε καν το εύκολο στάδιο της ΕΠΟ και απέφυγε έτσι εκ νέου το control body του FFP) δεν θα την ξαναδείξει και το επόμενο καλοκαίρι. Για πολλούς λόγους ίσως και να μην χρειαστεί καν να τη δείξει. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο πάντως της συνολικής επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν στο Μονακό Πλατινί και Ινφαντίνο γύρω από τις πρώτες επιδράσεις του κανονισμού στον τρόπο οικονομικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών ομάδων δεν είχε καν σχέση με τη μείωση κατά 20% της μεταγραφικής δραστηριότητας μέσα στο 2012 σε σχέση με τους μέσους όρους της τελευταίας τετραετίας.
Είχε να κάνει με τα 36 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν μέσα σε 15 μέρες οι 237 ομάδες που βρέθηκαν στο monitor της UEFA στο ξεκίνημα της χρονιάς για την περίφημη αδειοδότηση προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κανονισμού! Τελικά δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο να τρέχουμε την τελευταία στιγμή και όταν η θηλιά έχει περαστεί γύρω από το λαιμό μας. Αλίμονο αν αυτά τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν μόνο τις ομάδες μας κι αλίμονο βεβαίως αν θα μπορούσαν να τα βρουν…
Μιλάμε για 36 εκατ. ευρώ που κατέβαλλαν για της ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τις 30 Ιουνίου έως περίπου τις 15 Ιουλίου που ήταν ένα μικρό… τράτο από την UEFA να πληρώσουν για να σώσουν την ευρωπαϊκή τους χρονιά! Το ποσό είναι εντυπωσιακό και αποδεικνύει πόσα χρήματα… αέρας διακινούνταν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και πόσα βεβαίως εξακολουθούν να τζιράρονται.
Πρόκειται σαφέστατα για το πιο εντυπωσιακό νούμερο στήριξης του νέου κανονισμού μαζί βεβαίως με το 47% της μείωσης του συνολικού ποσού που οι ευρωπαϊκές ομάδες οφείλουν σε παίκτες, μεταγραφές και δημόσιους φορείς σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Ιουνίου του 2011.
Ούτε βεβαίως όλα αυτά καταδεικνύουν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπήκε σε κάποια τάξη από τη στιγμή που οι ετήσιες ζημίες των ομάδων παραμένουν στο κόκκινο, έστω κι αν δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης σε μία πολύ δύσκολη και για το ποδόσφαιρο οικονομική συγκυρία.
Από εκεί και πέρα τα μεγάλα κεφάλια της UEFA γνωρίζουν ότι στη συνέχεια και κυρίως στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου κανονισμού θα απαιτηθεί να έρθουν σε σύγκρουση και με μεγάλα ευρωπαϊκά club αφού γνωρίζουν καλά ότι η επιβεβλημένη αυστηρότητά τους δεν γίνεται να περιοριστεί σε ομάδες όπως η Μπεσίκτας, η ΑΕΚ και η ασήμαντη ουγγρική Γκιορ.
Αυτό βεβαίως δεν δικαιολογεί σχόλια του τύπου… «πόσα χρωστάει η ΑΕΚ και η Ρεάλ» γιατί έχουμε εξηγήσει ότι είναι τελείως διαφορετική η έννοια των τραπεζικων δανείων και του συνολικού ανοίγματος μιας ομάδας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς ποδοσφαιριστές και ομάδες.
Και η UEFA πάντως γνωρίζει ότι όταν θα μπει στο παιχνίδι και ο κανόνας του break even, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. Γιατί ο περίφημος ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων ή καλύτερα η αναγκαιότητα ταύτισης των χρημάτων που ξοδεύονται με τα χρήματα που μπαίνουν στο ταμείο κάθε ομάδας δεν αφορά τόσο τους μικρούς που πλέον δεν έχουν για να ξοδέψουν, αλλά κυρίως τους μεγάλους.
Για αυτούς άλλωστε φτιάχτηκε το financial fair play...
Και η επάνδρωση της νέας αρμόδιας επιτροπής για αυτά τα ζητήματα, που θα αποτελέσει παρακλάδι της νυν πειθαρχικής επιτροπής, με δικαστές πρώην μέλη του ευρωπαϊκού δικαστηρίου φανερώνει ότι οι… μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας.
Προς το παρόν ας μην ξεχνιόμαστε… Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένονται και οι πρώτες αποφάσεις για τις ομάδες που δεν θα δείξουν οικονομικά τακτοποιημένες ως προς τις οφειλές τους στην τρέχουσα σεζόν. Τρέχουμε πιο γρήγορα από εφέτος και χωρίς πολλές προθεσμίες διευκόλυνσης…
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: