Θετικό χαρακτήρισε το πρόσημο της 8μηνης παρουσίας του στην
διοίκηση της ΕΠΟ, ο Γιώργος Σαρρής, που έκανε ένα μίνι απολογισμό όλων
όσων απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ χαρακτήρισε θετικό το πρόσημο της διοίκησης τους τελευταίους οκτώ μήνες, ξεκαθαρίζοντας πως παρά τον «πόλεμο» που δέχεται όλο αυτό το διάστημα, δεν θα σταματήσει ποτέ να απαντά στις προκλήσεις, πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση των κανονισμών.
Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως τις αδειοδοτήσεις, το ποδοσφαιρικό μνημόνιο, τις αναδιαρθρώσεις των μικρών κατηγοριών, τις προσφυγές των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς, τις διαιτησίες της σεζόν, αλλά και του τελικού στο Κύπελλο, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τον Φερνάντο Σάντος στο «τιμόνι» της Εθνικής.
Αναλυτικά, όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου:
Για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε: «Η χρονιά ήταν πλούσια σε γεγονότα χρονιά. Υπήρχαν και εξελίξεις κομβικής σημασίας για επόμενη ημέρα. Τα πρωταθλήματα ήταν ανταγωνιστικά και αυτό το παραδέχονται όλοι. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπήρχαν και λάθος επιλογές. Θεωρούμε ότι το πρόσημο ήταν θετικό. Παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και ότι το ποδόσφαιρο φταίει για όλα τα δεινά. Όλοι αυτοί το τελευταίο διάστημα συνεπικουρούνται από κάποιες μικρές ομάδες των ηττημένων των εκλογών που τους βοηθάνε να παράγουν το επιζήμιο έργο για το ποδόσφαιρο. Στους οκτώ μήνες διοίκησης συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολεμικές συνθήκες που καταλήγουν σε δικαστήρια, μηνύσεις που αποπροσανατολίζουν, βάζουν φραγμούς σε αυτό που εμείς ονειρευόμαστε, να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί. Η διοίκηση απάντησε και θα απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις με γνώμονα υπεράσπιση καταστατικού και κανονισμών. Αυτό έκανε και θα κάνει. Πήραμε πρωτοβουλίες γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε».
Για την αναδιάρθρωση της Γ' και Δ' Εθνικής: «Υλοποιούμε συγκεκριμένες αποφάσεις προηγουμένων ετών. Αυτή η αναδιάρθρωση ξεκίνησε το Απρίλιο του 2011 επί ημερών Πιλάβιου. Τότε υπήρχε εισήγηση και εγκρίθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η διαδικασία επιβλήθηκε από ψήφιση νόμου με το οποίο το νομικό καθεστώς ομάδων Γ' Εθνική από επαγγελματικό τροποποιήθηκε σε ερασιτεχνικό. Η εξέλιξη αυτή κανείς δεν είπε ότι θα κάνει κακό στο ποδόσφαιρο. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες αναλογικά με τον πληθυσμό και είναι επιτυχία που τόσο γρήγορα υλοποίησε αυτή η διοίκηση ένα σχέδιο που όλοι ήθελαν αλλά κανείς δεν ήθελε να το κάνει. Εμείς τολμήσαμε και το κάναμε».
Για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο: «Είναι μια μεγάλη επιτυχία που πέτυχε το ποδόσφαιρο. Είναι μία νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν είναι τροποποίηση κανονισμού όπως εσκεμμένα κάποιοι λένε. Ωφέλησε επαγγελματικές ομάδες να επιβιώσουν αλλά και παίκτες αφού ξέρετε τα αποτελέσματα αν ομάδες κατέληγαν σε πτώχευση. Η προηγούμενη σύμβαση ήταν τον Απρίλιο του 2008. Και τότε μεσούσης της περιόδου δηλαδή. Εμείς δείξαμε το μνημόνιο αυτό στην UEFA η οποία μας είπε πως θα είναι κάτι σαν το πλάνο της για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση».
Για την κάρτα υγείας: «Κατέληξε στον μεγαλύτερο βραχνά της ΕΠΟ με μηδενική εφαρμογή και με ένα προκλητικά απίστευτο κόστος που προκαλεί και την κοινή γνώμη».
Για τις αδειοδοτήσεις: «Το 2013 είναι η καλύτερη χρονιά σε ότι αφορά τον θεσμό σε όλα τα επίπεδα. Οι αποφάσεις είναι ανεξάρτητων επιτροπών και οι φωνές ήταν ελάχιστες. Στόχος μας είναι να επεκταθεί και στη Β' Εθνική γιατί μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα μπορούν να έρθουν επενδυτές. Το τμήμα της ΕΠΟ λειτουργεί υποδειγματικά. Το τμήμα αδειοδότησης δεν αποφασίζει. Εισηγείται βάσει γράμμα νόμου και τις αποφάσεις παίρνουν ανεξάρτητες επιτροπές που πιθανόν να εξετάζουν και με άλλα κριτήρια».
Για της διαγραφή της Ένωσης του Beach soccer: «Η διοίκηση αποκατέστησε πλήρως τη νομιμότητα. Με συντριπτική πλειοψηφία αντιμετώπισε τα προβλήματα που υπήρχαν. Αυτό έπρεπε να γίνει και έγινε».
Για τις συμβάσεις: «Είναι ντροπή να μας καταγγέλλουν για συμβάσεις, άτομα για τα οποία η ΕΠΟ πλήρωνε τεράστια εκατομμύρια σε συμβάσεις για τις οποίες δεν υπήρχε αντιπαροχή. Μόλις είδαμε τις συμβάσεις τις καταγγείλαμε και σταματήσαμε να τις πληρώνουμε. Αν προκύψουν ποινικές ευθύνες, τότε θα κινηθούμε».
Για παρουσία αναπληρωματικών μελών στο Δ.Σ.: «Ο κ. Γκαγκάτσης το ξεκίνησε το 2008, συνεχίστηκε επί Πιλάβιου και επί δική μας διοίκησης. Είναι σωστό να έρχονται κάποια από τα αναπληρωματικά μέλη. Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Γκαγκάτσης είπε διάφορα στο δικαστήριο. Το 2005 μετά από έγγραφο Γκαγκάτση η FIFA έστειλε ακριβώς το ίδιο χαρτί με αυτό που έστειλε τώρα. Το 2007 όταν 13 ΕΠΣ είχαν προσφύγει σε πολιτικά δικαστήρια για το καταστατικό, η ΕΠΟ με Γκαγκάτση και Χατζηαποστόλου απέβαλλε την Πέλλα που επέμεινε, με απόφαση εκτελεστικής γραμματείας. Μπορούν να προσφύγουν οι Ενώσεις σε διαιτητικό ή Γ.Σ. Δεν έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν σε πολιτικά δικαστήρια».
Για το τι ήρθε να κάνει η UEFA για τις αδειοδοτήσεις αφού όλα είναι καλά: «Έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο. Προβλέπεται από τον κανονισμό ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθει να ελέγξει φακέλους. Το τμήμα αδειοδότησης δεν αποφασίζει. Εισηγείται. Οι αποφάσεις παίρνονται από επιτροπές ανεξάρτητες από την ΕΠΟ. Εχει συμβεί στο παρελθόν να υπάρχει άλλη απόφαση από τμήμα, άλλη από επιτροπές».
Γιατί δεν απαντούσε τόσο καιρό: «Θεωρούμε ότι δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ. Είχαμε πει ότι θα κάνουμε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της σεζόν. Είχα προγραμματίσω να δώσω μία συνέντευξη μετά το δικαστήριο. Η ιστορία ξεκίνησε από τον Αύγουστο 2012 με τις καταγγελίες για στημένους πίνακες. Όλη η ιστορία αυτή ήταν βήμα, βήμα και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, περίμεναν να κάνουν το τελικό χτύπημα με την προσφυγή στα δικαστήρια για να ρίξουν την διοίκηση της ΕΠΟ. Εγώ έχω κάνει μήνυση και νομίζω ότι το ίδιο έχουν κάνει και οι διαιτητές για τις καταγγελίες με τα στημένα».
Για τις δύο Ενώσεις: «Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να πάρει θέση. Το Δ.Σ. δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποινές. Όταν θα έρθει η ώρα, θα το συζητήσουμε. Να βγούμε και να πούμε τι θα γίνει, είναι σαν να προαποφασίζουμε. Είναι σοβαρό θέμα θα το αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία βάσει καταστατικού και κανονισμών. Δεν χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ. Θα το δούμε. Δεν είναι θέμα Δ.Σ. Το 2007 είχε αποβληθεί Ενωση με απόφαση εκτελεστικής γραμματείας. Ήταν παράνομο αυτό».
Για την παρουσία του Αχιλλέα Μπέου στο γραφείο του την προηγούμενη Πέμπτη: «Την ώρα που πέρασε ο κ. Βελλής από την Πειθαρχική, εγώ έπινα καφέ στην Λιθουανία. Η πειθαρχική ήταν στις 3.30 μ.μ., ο κ. Βελλής ήταν στις 3 εγώ ήμουν Λιθουανία. Όσο αληθές ήταν αυτό, άλλο τόσο είναι και τα δημοσίευμα για κακές σχέσεις με τον Σάντος. Θα κινηθώ νομικά».
Για το συμβόλαιο του Σάντος: «Ο κ. Σάντος έχει πρόταση από εμάς. Ευθαρσώς μας είπε ότι θα μας απαντήσει τον Αύγουστο. Χωρίς καμία υπεκφυγή. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Ρωτήστε τον ίδιο για τις σχέσεις μας».
Για τον Άρη και το άρθρο 99: «Για θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου αρμόδια είναι τα όργανα της ΕΠΟ. Η απόφαση του 99 για τον Άρη δεν αφορά ποδοσφαιριστές. Είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, αν δεν πληρώσει τα ξενοδοχεία. Οι επιτροπές δώσανε αναβολή στον Άρη. Δεν υπήρχε καθόλου προστασία του Άρη από τις επιτροπές».
Για τις μη εγγυητικές από τις ομάδες: «Έχουν έρθει αποφάσεις για πρόστιμα από ομάδες που δεν έχουν εγγυητικές. Έχουν πάει στις αρμόδιες επιτροπές. Νομίζω ότι προκειμένου να πληρώσει το 1.5 για εγγυητική, μία ομάδα, θα προτιμήσει να πληρώσει τα 50.000 που είναι το πρόστιμο».
Γιατί δεν μίλησε για την έρευνα για τους πίνακες: «Όταν διεξάγεται μία έρευνα, σεβόμαστε τα όργανα. Κρίνουμε ότι δεν είναι η στιγμή να τοποθετηθούμε. Έχουμε άποψη».
Για τον Γιάχο και τον τελικό: «Ηδη έχει επιληφθεί η ΚΕΔ. Εχουν επιβληθεί οι πρέπουσες κυρώσεις στους υπευθύνους. Όπως ξέρετε όμως, αυτές δεν ανακοινώνονται».
Για τη διαιτησία: «Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να πει ότι έμεινε ικανοποιημένος από αυτό που είδε εκείνη τη βραδιά στον τελικό του Κυπέλλου. Είχαμε μία άσχημη διαιτησία και έτυχε να είναι στον τελικό. Θα ληφθούν μέτρα. Πρέπει να βελτιωθεί η ελληνική διαιτησία. Σαφέστατα και πρέπει. Η διαιτησία στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όμως, ήταν καλή;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου