Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η ιδέα Μασάντο σε ρόλο Πίρλο!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί στο sport-fm.gr πως ο Μίτσελ βάζει τον Μασάντο σε ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο από αυτούς που τον είχαμε δει πέρσι.

Η ιδέα Μασάντο σε ρόλο Πίρλο!
• Αν μη τι άλλο είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή του Μίτσελ, να δοκιμάζει τον Μασάντο σε θέση αμυντικού μέσου. Και δη σε ρόλο Πίρλο!

• Γιατί ο Μασάντο περίπου τέτοιο ρόλο έχει αυτή την στιγμή στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Όπως ο Πίρλο παίρνει την μπάλα από τα σέντερ μπακ κι οργανώνει το παιχνίδι από πίσω, το ίδιο κάνει κι ο Πορτογάλος στον Ολυμπιακό. Με την δική του ποιότητα βέβαια. Είναι ένας πραγματικά ιδιαίτερος ρόλος, καθώς ο Μασάντο ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού δεν παίζει ούτε σαν κλασικό εξάρι, ούτε σαν κλασικό δεκάρι.

• Ίσως είναι μία ιδέα του Μίτσελ ακριβώς προσαρμοσμένη στο υλικό που έχει. Δηλαδή, χωρίς κλασικό δεκάρι πρώτης γραμμής, πλην του έμπειρου Ιμπαγάσα (ο Τσόρι δεν είναι ακριβώς τέτοιος παίκτης) και χωρίς άλλο κλασικό κόφτη πλην του Φέϊσα. Προσπαθεί, δηλαδή, να αξιοποιήσει έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του, καλύπτοντας παράλληλα ένα κενό της ενδεκάδας του

• Κι η αλήθεια είναι ότι στο δημιουργικό κομμάτι ο Πορτογάλος τα πάει καλά. Ερχόμενος από πολύ πίσω, βρίσκει τους χώρους που δεν έβρισκε ως οκτάρι η, ως δεκάρι η, ως πλάγιος κυνηγός και βγάζει καλές πάσες, από τις οποίες προκύπτουν φάσεις κι ευκαιρίες. Στο φιλικό με την Χόφενχαϊμ τέσσερις τέτοιες μπαλιές του ήταν όντως υπέροχες.

• Το θέμα είναι, όμως, ότι για να πετύχει αυτό το πλάνο, με τον Μασάντο σε ρόλο κόφτη-πλέϊ μέϊκερ, θα πρέπει να συνδράμουν δύο ακόμη προϋποθέσεις.

• Η μία είναι να μπορέσει ο ίδιος ο Πορτογάλος να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Διότι, στο ίδιο αυτό φιλικό πούλησε δύο φορές την μπάλα έξω από την περιοχή, με συνέπεια να κάνουν φάσεις οι Γερμανοί, σε μία τρίτη φάση τους ο ίδιος έχασε πολύ εύκολα μία διεκδίκηση της μπάλας, άλλες δύο φορές τον πέρασαν πολύ εύκολα, ήταν μέσα και στη φάση του δοκαριού και στο τέλος της σούμας ανασταλτικά βοήθησε μόνο με δύο-τρία κλεψίματα, εκ των οποίων στο ένα πούλησε πάλι την μπάλα στη συνέχεια της προσπάθειάς του.

• Και στο αμέσως προηγούμενο φιλικό, με την Στουτγκάρδη, όταν μπήκε αλλαγή, είχε πάλι καλά ανοίγματα, αλλά και πούλημα της μπάλας, που το διόρθωσε με φάουλ, το οποίο του κόστισε κίτρινη. Και τότε, όμως, έδειξε αρκετά καλή εικόνα και έβγαλε ενέργεια μέσα στο ματς, με αποκορύφωμα μία ενέργεια στο φινάλε, όπου έκλεψε την μπάλα και σούταρε και καλά, φτάνοντας έξω από την αντίπαλη περιοχή.

• Η δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει με τη βοήθεια που πρέπει να του δίνουν αμυντικά οι δύο άλλοι μέσοι, όπως κάνουν στη Γιούβε (αλλά και στην εθνική Ιταλίας) με τον Πίρλο. Γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να σταθεί αυτό το πλάνο. Πρέπει κι οι τρεις μέσοι να μαρκάρουν και να βοηθάνε αμυντικά. Και δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο φιλικό ο Μίτσελ έβαλε μπροστά από τον Μασάντο δύο χαφ που είναι καλοί κι αμυντικά, τον Μανιάτη και τον Σάμαρη.

• Δεν φαίνεται τόσο απλό (για την ακρίβεια καθόλου απλό) να του βγει του Ισπανού προπονητή αυτή η ιδέα, του Μασάντο σε στιλ Πίρλο. Όμως, είναι ενδιαφέρουσα κι αν ο ίδιος μπορεί να βελτιωθεί αμυντικά και οι όποιοι άλλοι δύο χαφ μπροστά του μπορούν να είναι «σκύλοι», δηλαδή να παίζουν καλά και μπροστά και πίσω, θα είναι μία ιδέα «αποκάλυψη»… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: