Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Συνδυασμός ταχύτητας και μυαλού!!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για το νέο αγωνιστικό προφίλ που θα δούμε από την Εθνική ομάδα στα γήπεδα της Ισπανίας. Ποια η φιλοσοφία που καθόρισε τις επιλογές του Φώτη Κατσικάρη.
Πιο ξεκάθαρη αρχική εικόνα για τις επιλογές ενός ομοσπονδιακού τεχνικού, αποκλείεται να έχει αποτυπωθεί ποτέ σε δελτίο Τύπου της ΕΟΚ για το “προσκλητήριο” της Εθνικής ομάδας. Από μόνο του, το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ελληνικής ομοσπονδίας, αποπνέει υγεία, επαγγελματισμό και νέα ήθη και έθιμα, απόδειξη ότι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, κακά τα ψέματα, έχει συνηθίσει σε διαφορετικές πρακτικές. Πότε ξανά, έχετε δει την παράθεση των 16 “εκλεκτών” του εθνικού προπονητή, να συνδυάζεται με αναλυτική εξήγηση για τους απόντες, με συμπληρωματική διευκρίνιση ότι οι επιλογές καθορίστηκαν από την αγωνιστική του φιλοσοφία αλλά και με σχεδόν σαφή τοποθέτηση, για την δωδεκάδα που έχει αρχικά στο μυαλό του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Γιάνκοβιτς, Τσαϊρέλης, Μπόγρης και Αθηναίου, θα συμμετάσχουν για πλάκα στις προπονήσεις);
Οι συνομιλίες με τους παίκτες
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από την ΕΟΚ, ο Φώτης Κατσικαρης βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας, έτσι ώστε να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας και των φιλικών αγώνων, ενώ παράλληλα, συνομίλησε με όλους τους παίκτες που συμπεριέλαβε την 24άδα που δήλωσε στην FIBA World. Η παρουσία του αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τη λεπτή υπόθεση του Βασίλη Σπανούλη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δυσκολία (αμφιταλαντευόταν μέχρι την τελευταία στιγμή) με την οποία ο 31χρονος Λαρισινός άσος πήρε την απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός Μουντομπάσκετ. Ενδεικτικό του σεβασμού που τυγχάνει από τους Έλληνες παίκτες (και όχι μόνο), ο 47χρονος Νικαιώτης τεχνικός, είναι ότι δύο πρωτοκλασσάτοι διεθνείς, είχαν αποφασίσει – για διαφόρους λόγους – να μείνουν εκτός Εθνικής, αλλά στη διάρκεια της συζήτησης που είχαν μαζί του, ντράπηκαν να του εκφράσουν άμεσα την επιθυμία τους και ουσιαστικά, τον άφησαν να αποφασίσει εκείνος για αυτούς.
Η διαφορετική “λειτουργία” της Εθνικής
Όλα αυτά, όμως, αφορούν οργανωτικά θέματα και έχουν να κάνουν με την διαφορετικότητα της μεθοδολογίας και της προσέγγισης, που χαρακτηρίζει το νέο ομοσπονδιακό τεχνικό. Η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 (με εξαίρεση τη διετία του Ηλία Ζούρου που είχε εγγενή προβλήματα) και με φόντο ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά, η Εθνική ομάδα θα δουλέψει με ξεκάθαρο προσανατολισμό για το ρόστερ, συγκεκριμένο πλάνο και νοοτροπία και με έναν προπονητή, που θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την εικόνα της μέσα στο γήπεδο και τη λειτουργία της έξω από τις τέσσερις γραμμές.
Η αγωνιστική φιλοσοφία του coach
Πάμε να δούμε, όμως και με ποια αγωνιστική φιλοσοφία θα παρουσιαστεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα γήπεδα της Ισπανίας. Ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός, οραματίζεται ένα σύνολο που που θα παίξει αποτελεσματική άμυνα, με στόχο με καλύψει ομαδικά τις όποιες αμυντικές αδυναμίες του και παράλληλα να εκμεταλλευτεί μυαλωμένα τα αθλητικά προσόντα και την ταχύτητα των παικτών του, στην επίθεση. Θέλει να εκμεταλλευτεί την ικανότητα των ψηλών στο ριμπάουντ για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες κατοχές, οι οποίες θα αξιοποιηθούν είτε στο ανοιχτό γήπεδο, όταν αυτό είναι εφικτό, είτε σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε, με πολύ pick'n'roll, δίνοντας βέβαια μεγάλη έμφαση στη λήψη σωστών και ορθολογιστικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια δηλαδή γρήγορο, αλλά πάνω απ' όλα μυαλωμένο παιχνίδι. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικές λεπτομέρειες που θα δουλευτούν πάρα πολύ στην διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας και αυτός είναι και ένας λόγος που ο Φώτης Κατσικάρης, θέλει να δουλέψει με τους 12 παίκτες που έχει αρχικά στο μυαλό και με τους οποίους πιστεύει ότι μπορεί να “τρέξει” το αγωνιστικό πλάνο που έχει οραματιστεί.
Οι “παλιοσειρές” Ζήσης και Μπουρούσης
Είναι δεδομένο ότι οι πρώην συμπαίκτες στην ΑΕΚ, έχουν τις περισσότερες παραστάσεις στην Εθνική ομάδα και πέρα από το σημαντικό αγωνιστικό τους ρόλο, θα σηκώσουν το βάρος της “σύνδεσης” των “παλιών” με τους νέους παίκτες, στα αποδυτήρια και τις αποστολές. Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σλούκας, Καϊμακόγλου, Βασιλειάδης, Βουγιούκας και Μάντζαρης, επελέγησαν για να έχουν συγκεκριμένους ρόλους, οι Γιάνκοβιτς και Αθηναίου, θα έχουν τις ευκαιρίες τους, ενώ οι Τσαϊρέλης και Μπόγρης, θα βοηθήσουν πολύ στην ένταση των προπονήσεων.
Η αξιοποίηση των NBAers!
Πολύ κομβικό ρόλο σ' αυτή την ομάδα, στο κομμάτι της άμυνας, του transition και της επιθετικής δημιουργίας, αναμένεται να έχει Νικ Καλάθης, ο οποίος έχει ψηλό και δυνατό κορμί και σε συνδυασμό με την ταχύτητά του, θα δημιουργήσει πολλές miss-match καταστάσεις. Έχει παίξει τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη και έχει πλέον την εμπειρία και την ηγετική ικανότητα να καθοδηγήσει καθοδηγήσει την Εθνική ομάδα. Γι' αυτό και η θετική διευθέτηση της τιμωρίας που τον ακολουθεί από το ΝΒΑ (λόγω χρήση απαγορευμένης ουσίας), αποτελεί κάτι παραπάνω από προαπαιτούμενο για την λειτουργία του πλάνου που έχει ο Φώτης Κατσικάρης. Ο 47χρονος τεχνικός ποντάρει πολύ στην ωρίμανση του παιχνιδιού του Κώστα Κουφού, σε άμυνα κι επίθεση, ενώ θέλει να αξιοποιήσει τα εξαιρετικά προσόντα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ και πρέπει να αρχίσει να “γράφει χιλιόμετρα” στην Εθνική ανδρών...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: