Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Όσα δεν θα ξεχάσουμε από το Μουντιάλ της Βραζιλίας!!

Το Μουντιάλ έφτασε στο τέλος του και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τα δέκα γεγονότα που θα θυμόμαστε την επόμενη μέρα.
Η αποκαθήλωση της Ισπανίας
Ήταν το πρώτο μεγάλο σοκ του Μουντιάλ. Η Πρωταθλήτρια κόσμου, στην τελευταία παράσταση σε Παγκόσμιο Κύπελλο πολλών εκ των αστεριών της, απογοήτευσε και αποχαιρέτησε νωρίς. Ανώμαλη προσγείωση από την πρεμιέρα, όπου είδε την Ολλανδία του Φαν Χάαλ να πετάει και να τη συντρίβει με 5-2. Και η σκληροτράχηλη Χιλή της έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Την νίκησε με 2-0 για να σφραγίσει τον αποκλεισμό και το τέλος εποχής της. Το τελικό 3-0 επί της Αυστραλίας ήταν το «αντίο» μιας χρυσής γενιάς, που συνδυάστηκε με την καλύτερη περίοδο στην ιστορία της Λα Ρόχα...


Το θαύμα από την Κόστα Ρίκα
Πριν το Μουντιάλ, οι αναλυτές σπάνια έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν μαζί της. Ήταν στον όμιλο του θανάτου, όπου τη συζήτηση μονοπωλούσε το ποιες από τις Αγγλία, Ιταλία και Ουρουγουάη θα περάσουν και ποια θα μείνει εκτός.  Το πρώτο «μπαμ» έγινε με την Ουρουγουάη, που χωρίς το Σουάρες έψαχνε να δει τι τη βρήκε! Ακόμα και μετά το 3-1, όμως, οι «τίκος» δεν ήταν φαβορί. Ακολούθησε η νίκη επί της Ιταλίας με 1-0, όπου πλέον όλο και περισσότερος κόσμος άρχιζε να χειροκροτεί το μικρό θαύμα από την Κεντρική Αμερική και η ισοπαλία με την Αγγλία. Ήταν γεγονός. Η μεγάλη έκπληξη των ομίλων ήταν η Κόστα Ρίκα! Επόμενος αντίπαλος, η Εθνική μας. Με αριθμητικό μειονέκτημα οι Κεντροαμερικανοί άντεξαν και πήγαν το ματς στα πέναλτι, όπου με πρωταγωνιστή τον Κέιλορ Νάβας προκρίθηκαν. Έκαναν  το ίδιο και με την Ολλανδία, αλλά η ρωσική ρουλέτα αυτή τη φορά βρήκε νικητή τον αντίπαλό τους.

Το δάγκωμα του Σουάρες
Και ξαφνικά, όλοι ξέχασαν αγώνες, τακτικές και αποτελέσματα. Ο Λουίς Σουάρες έγινε μεμιάς το πρόσωπο του Μουντιάλ, δαγκώνοντας τον Κιελίνι στο ματς με την Αργεντινή. Έχοντας... προηγούμενο με τις δαγκωνιές, η FIFA δεν του χαρίστηκε και η «βαριά» τιμωρία του τον κράτησε στην επικαιρότητα, διαιωνίζοντας την κουβέντα για το χαρακτήρα του, σε συνάρτηση με το πως λειτουργεί στις τιμωρίες η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Οι Ουρουγουανοί συσπειρώθηκαν,  φόρεσαν μάσκες με το πρόσωπό του και τον αποθέωσαν στην επιστροφή του στην πατρίδα. Αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν την Κολομβία. Η απουσία του τους στοίχισε, αλλά δεν ήταν ικανή να του κόψει την πορεία προς τη Μπαρτσελόνα!

Up στον άσο!
Ήταν το Μουντιάλ όπου πολλοί και διάφοροι τερματοφύλακες έδωσαν το δικό τους σόου. Ο Κέιλορ Νάβας της Κόστα Ρίκα και ο Γκιγιέρμο Οτσόα του Μεξικού, που εκτόξευσαν την αξία τους στα ύψη. Ο τρομερός Νόιερ της πρωταθλήτριας Γερμανίας, που έδειξε την τρομερή του ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια και έκανε περισσότερες πάσες κι από τον Μέσι. Ο Τιμ Χάουαρντ που με τις 16 επεμβάσεις του στο ματς με το Βέλγιο έσπασε κάθε ρεκόρ, αλλά και ο Ενεγιάμα της Νιγηρίας και ο Οσπίνα της Κολομβίας, που έδειξαν τρομερά ριφλέξ. Το Μουντιάλ του 2014 πήγε τους συχνά αδικημένους τερματοφύλακες ένα βήμα πάνω!

Το πέναλτι του Sam
Το ταξίδι της Ελλάδας στα γήπεδα της Βραζιλίας έδειχνε να φτάνει στο τέλος του. Η Ακτή Ελεφαντοστού είχε καταφέρει να ισοφαρίσει το γκολ του Σάμαρη και η κλεψύδρα είχε σχεδόν αδειάσει. Αυτό που έγινε στις καθυστερήσεις, λίγοι το περίμεναν. Ο Σαμαράς κέρδισε το πέναλτι και το εκτέλεσε ο ίδιος, κάνοντας το 2-1 και οδηγώντας τη «γαλανόλευκη» στους «16» για πρώτη φορά στην ιστορία της. H Eθνική που άκουσε τα μύρια όσα μετά την ήττα στην πρεμιέρα από την Κολομβία, μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, άγγιξε το θαύμα των «8». Και πάλι, όμως, η επιτυχία της πρόκρισης από τον όμιλο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία σε Μουντιάλ και το πέναλτι του Σαμαρά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή!
8
Brazil dericme que te sientes
Αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία το σύνθημα του Μουντιάλ. Ίσως και όλων το Μουντιάλ. Οι Αργεντινοί που έκαναν... κατάληψη στη Βραζιλία έδωσαν το δικό τους χρώμα στη διοργάνωση. Και έμαθαν το διάσημο πλέον τραγούδι τους, σε κόσμο που δεν είχε ιδέα από ισπανικά. Ακόμα και όταν δέχθηκαν το γκολ από τον Γκέτσε στον τελικό, βρήκαν τη δύναμη να αποχαιρετήσουν τους γείτονες με ένα τελευταίο τραγούδι.

Ο Φαν Χάαλ και η αλλαγή του Κρουλ
Η επιλογή του Λούις Φαν Χάαλ να παίξει με 5-3-2 αμφισβητήθηκε αρκετά πριν την πρώτη σέντρα του Μουντιάλ. Το 5-1 επί της Ισπανίας αποτέλεσε την πρώτη εκκωφαντική απάντηση του Ολλανδού και οι συμπαθέστατοι οράνιε έφτασαν μέχρι την τρίτη θέση του Μουντιάλ. Η κίνηση του Φαν Χάαλ όμως που έμεινε στην ιστορία ήταν η αλλαγή τερματοφύλακα στη διαδικασία των πέναλτι με την Κόστα Ρίκα. Ο Κρουλ πήρε τη θέση του Σίλενσεν, έκανε τον... απαραίτητο πόλεμο νεύρων στους αντίπαλους εκτελεστές και με δύο επεμβάσεις οδήγησε την ομάδα του στον ημιτελικό.

Το Μινεϊράσο
Με το θρύλο του Μαρακανάσο και την ήττα στον τελικό του 1950 στο θρυλικό γήπεδο από την Ουρουγουάη να πλανιέται πάνω από τη διοργανώτρια χώρα, οι Βραζιλιάνοι δεν ήθελαν ούτε να σκέφτονται μια ανάλογη αποτυχία στο δικό τους Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ομάδα του Φελίπε Σκολάρι δεν έπειθε, αλλά είχε τα... σπρωξιματάκια της από τη διαιτησία και την έδρα και κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά. Αυτό που έγινε όμως εκεί δεν σημάδεψε μόνο την ίδια, αλλά και το Μουντιάλ. Δύσκολα θα υπάρξει πιο μαύρη σελίδα στην ποδοσφαιρική της ιστορία από το 7-1 από τη Γερμανία μέσα στο Μινεϊράο. Τα όνειρα των Βραζιλιάνων έφτασαν στο τέλος τους με το χειρότερο τρόπο...

Ο θρύλος του Κλόζε
Στο ιστορικό 7-1 επί της Βραζιλίας, ο Κλόζε έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία των Μουντιάλ. Ξεκίνησε βασικός και με το γκολ που πέτυχε έφτασε τα 16 γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα, ξεπερνώντας τον Ρονάλντο. Αποχαιρέτησε τη... δική του διοργάνωση ως πρωταθλητής, αφού ο τελικός με την Αργεντινή ήταν το τελευταίο του μουντιαλικό ματς. Συνολικά, φόρεσε τη φανέλα της «Νατσιοναμανσάφτ» σε τέσσερις σερί διοργανώσεις! Από το 2002, μέχρι το 2014.  Οι Γερμανοί δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ!

Θέαμα εντός γηπέδων, χάος εκτός
Ήταν δεδομένο ότι με το που γινόταν η πρώτη σέντρα, τα όσα συνέβαιναν εκτός γηπέδων θα περνούσαν σε δεύτερο πλάνο. Πόσω μάλλον, από τη στιγμή που από πλευράς ποιότητας και θεάματος παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό Μουντιάλ. Όχι για τους περισσότερους Βραζιλιάνους. Οι αλόγιστες δαπάνες, οι κατηγορίες για διαφθορά, η υπερτιμολόγηση, οι αντιδράσεις από πολλά κοινωνικά στρώματα, οι καταπατήσεις και οι πιθανοί «λευκοί ελέφαντες» που θα προκύψουν, παραμένουν στο προσκήνιο για τη χώρα της Λατνινικής Αμερικής, που προετοιμάζεται και για Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ βρίσκεται και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.
 Οι καταφανείς παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως  οι χωρίς αιτία συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών, απλά και μόνο για να μην χαλούν την εικόνα και η γενικότερα εικόνα των αντιδράσεων και των κοινωνικών αναταραχών δυστυχώς θα μείνουν για πάντα συνδεδεμένες με ένα Μουντιάλ στο οποίο είδαμε την καλύτερη μπάλα των τελευταίων δεκαετιών...



Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: