Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Και τώρα τι κάνουμε χωρίς τον Νεϊμάρ;

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος αναρωτιέται τι θα κάνει ή τι θα... έπρεπε να είχε κάνει ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι για τον αντι-Νεϊμάρ στη «σελεσάο».
Ουδείς αναντικατάστατος λέει το ρητό, όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Θα ήταν ίδια η Αργεντινή χωρίς τον Μέσι ή η Ολλανδία χωρίς τον Ρόμπεν; Άντε κι αυτοί έχουν έναν Ντι Μαρία ή έναν Φαν Πέρσι. Με τη Βραζιλία όμως;
Πως θα είναι η ζωή από ‘δω και στο εξής χωρίς τον Νεϊμάρ; Μια ομάδα γύρω από τον άσο της Μπαρτσελόνα είχε στήσει ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Και οι δέκα συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο έπαιζαν για τον Νεϊμάρ, ο οποίος ήταν ο απόλυτος ηγέτης της «σελεσάο». Ο μοναδικός που δεν είχε συγκεκριμένη θέση στο γήπεδο, αλλά πήγαινε όπου... έκρινε ο ίδιος.
Οι λύσεις του Σκολάρι
Τι γίνεται όμως τώρα που ο Νεϊμάρ χάνει το υπόλοιπο Παγκόσμιο Κύπελλο; Τι άσο θα βγάλει από το μανίκι του ο Σκολάρι; Θα καταλήξει στη λύση Γουίλιαν; Ιδιαίτερα ταλαντούχος, με γεμάτη χρονιά στην Τσέλσι (του απαιτητικού Μουρίνιο) ίσως είναι ο μοναδικός παίκτης που πλησιάζει – έστω και από απόσταση – το στυλ του Νεϊμάρ. Έχει όμως το... ανάστημα για να μετατραπεί σε αντι-Νεϊμάρ, έχοντας αγωνιστεί ελάχιστα στη διοργάνωση;
Ίσως μια άλλη λύση να είναι ο Ραμίρες, επίσης της Τσέλσι. Εντελώς, όμως, διαφορετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, με τον Χούλκ στο αριστερό και τον Όσκαρ πίσω από τον Φρεντ. Έτσι όμως η Βραζιλία χάνει το... απρόβλεπτο, αφού όλοι θα έχουν συγκεκριμένες θέσεις στο αγωνιστικό χώρο. Δε θα υπάρχει ο ποδοσφαιριστής που θα κινείται όπου θέλει, προκαλώντας αναπάντεχα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα.
Οι (εκτός αποστολής) αντι-Νεϊμάρ
Μήπως όμως υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο ρόλο του αντι-Νεϊμάρ; Ναι, αλλά δεν είναι στην αποστολή. Πρώτος και καλύτερος ο Κακά. Παρά την εξαιρετική του χρονιά στη Μίλαν, ο Σκολάρι έκρινε πως δε χωρούσε στην τελική 23αδα της Βραζιλίας.
Παρόμοια περίπτωση και ο Ροναλντίνιο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ποδοσφαιριστής, που στο παρελθόν ήταν ο κορυφαίος του πλανήτη, όμως ενδεχομένως να ήταν μια αξιόπιστη λύση στο... κάτι παραπάνω που έδινε μέχρι χθες ο Νεϊμάρ.
Ρομπίνιο και Πάτο είναι δύο ακόμη παίκτες που άφησε... στην άκρη ο Σκολάρι. Με πλούσια καριέρα (κυρίως στη Μίλαν) είναι δύο ποδοσφαιριστές που διέθεταν την εμπειρία για να γίνουν αντι-Νεϊμάρ.
Το ταλέντο και η εμπειρία
Είναι δεδομένο πως και οι 23 ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Σκολάρι δε στερούνται ταλέντου και ποδοσφαιρικής ικανότητας. Αρκούν όμως αυτά για να καλύψουν το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κενό που αφήνει ο Νεϊμάρ; Γιατί τώρα που έχουν... σφίξει τα γάλατα χρειάζεται και η εμπειρία. Ημιτελικός με τη Γερμανία υπάρχει μπροστά και ενδεχομένως η εμπειρία ενός εκ των Ροναλντίνιο, Κακά, Ρομπίνιο ή (κατά δεύτερον) Πάτο να αποδεικνυόταν «λαχείο» για τη Βραζιλία.
Ενδεχομένως ο Σκολάρι να έκρινε πως θα υπήρχαν προβλήματα στα αποδυτήρια, αν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές βρίσκονταν στην αποστολή και δεν ήταν βασικοί. Υπολόγιζε όμως χωρίς... τη στραβή. Γιατί καμιά φορά χρειάζεται ο ένας από τους 23 να είναι το back up του καλύτερού σου και να το ξέρει από την αρχή και ο ίδιος. Και ίσως αυτό να το πληρώσει ακριβά ο Σκολάρι...
Υ.Γ. Ανάλογη περίπτωση με τον τραυματισμό του Ριμπερί στη Γαλλία και την απουσία του Νασρί από την αποστολή. Αν και εκεί υπήρχαν άλλα προβλήματα, κατά τον Ντεσάμπ.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: