Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Οι όμορφες ιστορίες, όμορφα γράφονται!!

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για την νύχτα που ο Φαν Χάαλ μας (ξανα)μάγεψε και ο Τιμ Κρουλ βρήκε απάντηση στο μελλοντικό ερώτημα «τι έκανες στην καριέρα σου μπαμπά;»! 
Η Ολλανδία είχε 3 δοκάρια και άλλες 4-5 απίστευτες ευκαιρίες που είτε τις... ξόδεψαν οι παίκτες της, είτε ο εκπληκτικός Νάβας όρθωσε ξανά τείχος! Έστω σε μια από τις παραπάνω φάσεις αν η μπάλα πήγαινε στα δίχτυα της Κόστα Ρίκα, σε αυτό το εκπληκτικό Μουντιάλ δεν θα έχει γραφτεί μια εκπληκτική ιστορία!
Ο Τιμ Κρούλ απλά με την λήξη του αγώνα φορώντας την πορτοκαλί «σαλιάρα» της ΦΙΦΑ θα έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο και θα πανηγύριζε με τους άλλους συμπαίκτες του την πρόκριση στους 4 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν ήταν τυχερός ίσως σε κάποια από τα πολλά καρέ της μετάδοσης ο σκηνοθέτης να τον είχε μέσα στο πλάνο έτσι ώστε στα... ποδοσφαιρικά γεράματα να διηγείται στα παιδιά του ότι ήταν κι αυτός στην αποστολή των Ολλανδών για το Μουντιάλ της Βραζιλίας...
Αν το αρχικό πλάνο του Φαν Χάαλ πήγαινε όπως το είχε σχεδιάσει για το ματς με την Κόστα Ρίκα, ο Κρουλ πιθανότατα δεν θα είχε ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής σε όλη την διοργάνωση! Λένε πως όταν ο άνθρωπος κάνει πλάνα, ο Θεός γελάει! Όταν όμως το plan B του Ολλανδού προπονητή έλεγε αλλαγή τερματοφύλακα στο 120' πως να γελάσει ο Θεός; Μάλλον... ψάρωσε ακόμη κι αυτός!
Όπως ψάρωσαν οι Κοσταρικανοί με την κορυφαία κίνηση που έχει γίνει ως τώρα στα Βραζιλιάνικα γήπεδα. Τα στατιστικά του ήρωα της βραδιάς έγραφαν πριν το ματς ότι έχει πιάσει 2 πέναλτι στα τελευταία 20 που του χτύπησαν. Δεν είναι δηλαδή και κάποιο ποσοστό που προκαλεί φόβο και τρόμο. Ο οποιοσδήποτε πορτιέρο θα μπορούσε να το έχει.
Όμως η... ρουλέτα των πέναλτι είναι και ρουλέτα ψυχολογίας. Κι εκεί ο Φαν Χάαλ δεν πήρε άριστα 20, αλλά... 30! Εκείνη την στιγμή κανένας «αντίπαλος», προπονητής, βοηθός ή ότι άλλο θέλετε δεν ξέρει ή δεν έχει στο μυαλό του στατιστικά. Αυτομάτως όταν γίνεται αλλαγή τερματοφύλακα στο 120' με σκοπό να είναι παρών στα πέναλτι «ψαρώνεις». Τα χάνεις... Λες τι γίνεται, τι είναι αυτός που μπήκε.
Σε μια διαδικασία που χρειάζεται καθαρό μυαλό και ψυχρό αίμα, όλοι στην Κόστα Ρίκα προφανώς και θα ασχολήθηκαν με το ποιος είναι αυτός ο τύπος που έρχεται από το πουθενά. Αλλάζοντας μάλιστα τον Σίλεσεν που κι αυτός είχε... ηρωική διάθεση με την επέμβαση στο 116'! Όλα τα άλλα από εκεί και πέρα είναι ιστορία. 2 πέναλτι έπιασε ο Κρουλ που σε όλα έπεσε σωστά κι έδωσε στην Ολλανδία αυτό που άξιζε.
Το εισιτήριο για την 4άδα και το ραντεβού με την Αργεντινή. Η λογική (αν υπάρχει στην μπάλα λογική μετά από τέτοιες βραδιές) λέει ότι ο κίπερ της Νιούκασλ αφού γευτεί το νέκταρ της στιγμής θα γυρίσει και πάλι στον πάγκο. Ίσως και στα 2 ματς που έχουν να δώσουν ακόμα οι Οράνιε (ημιτελικό και τελικό, μικρό ή μεγάλο) να μην ξαναπαίξει.
Ό,τι κι αν γίνει από εδώ και πέρα η ιστορία έγραψε. Όπου κι αν φτάσει ως το φινάλε του Μουντιάλ η Ολλανδία, μια ακόμη όμορφη και μοναδική ιστορία που ξέρει να γράφει το ποδόσφαιρο την έγραψε. Παραμονές του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας του 2018, του Κατάρ το 2022, ακόμη κι αυτού που θα γίνει ... το 2050, οι αφιερωματικές εκπομπές θα βρουν χώρο για να προβάλλουν όσα είδαν τα μάτια μας στο Σαλβαδόρ!
Θα κάνουν αναφορά στον ήρωα της μιας βραδιάς (ή λέτε να έχει κι άλλες:) και φυσικά στον τεράστιο Λουίς Φαν Χάαλ! Ο προπονητής που μπήκε στο... κάδρο πριν από περίπου 20 χρόνια με τον μεγάλο Άγιαξ δεν περίμενε αυτή την νύχτα, αυτή την αλλαγή για την παγκόσμια αναγνώριση. Την είχε και την έχει. Απλά ήταν η στιγμή που τον πέρασε στο Μουντιαλικό πάνθεον. Τον μεγάλωσε ακόμη περισσότερο...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: