Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ο Φράνκο Μπαρέσι και πως να αμύνεσαι σαν άρχοντας!!

Ισορρόπησε το σώμα σου και θα κυριαρχήσεις επάνω σε όλους τους αντιπάλους σου, λέει ο θρύλος της A.C.Milan και της Εθνικής Ιταλίας, ένας από τους μεγαλύτερους κεντρικούς οπισθοφύλακες που έβγαλε ποτέ το ποδόσφαιρο.
Να είσαι υπομονετικός
Ένας αμυντικός πρέπει να είναι γενναίος. Πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τάκλιν και να δώσει μάχες με σωματώδεις αντιπάλους. Μπορείς να γίνεις καλύτερος στην τεχνική του τάκλιν προπονούμενος σε μονομαχίες ένας με έναν. Σαν αμυντικός χρειάζεται να είσαι στο παιχνίδι σου επιθετικός και αποφασιστικός αλλά όταν κάνεις τάκλιν να μην κάνεις φάουλ. Εάν ο αντίπαλο σου έχει τη μπάλα και εσύ αμύνεσαι θα προσπαθήσει να απομακρύνει τη μπάλα από εσένα. Τη στιγμή που κάνει αυτή την κίνηση είναι η στιγμή που πρέπει να δράσεις. Περίμενε και μόλις έρθει η κατάλληλη στιγμή τότε να επέμβεις.
Να είσαι πανέτοιμος
Το μαρκάρισμα είναι μια τέχνη που πεθαίνει λόγω της εμφάνισης της άμυνας ζώνης αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό για έναν αμυντικό να μάθει αυτό το «αγώνισμα». Όταν παίζεις ζώνη δεν κοιτάς τον αντίπαλο σου αλλά όταν φτάνει μια σέντρα τότε θα πρέπει να τον κοιτάξεις γιατί εάν δεν το κάνεις εκείνος θα σκοράρει. Έτσι θα πρέπει να είσαι καλός στην κάλυψη του χώρου όποτε παραστεί ανάγκη. Και να θυμάσαι ότι εάν ο παίκτης είναι πιο μεγαλόσωμη από εσένα και καλός στον αέρα υπάρχει πιθανότητα να μην έχει πολύ καλή τεχνική. Για αυτό το λόγο θα πρέπει, αν μπορείς, να φέρεις το παιχνίδι στο έδαφος.
Δούλεψε ομαδικά
Το πόσο γρήγορος είσαι εξαρτάται από το πώς κινείσαι μπροστά, πλάγια και πίσω. Για να πάρεις πλεονέκτημα στο ένας με ένα, πρέπει να γυρίζεις γρήγορα. Δεν είναι μόνο να είσαι εσύ γρήγορος αλλά θα πρέπει να είστε γρήγοροι και σαν ομάδα. Στη Milan είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο που λειτουργούσαμε σαν ένας άνθρωπος με συγκροτημένες κινήσεις την κατάλληλη στιγμή σε όλα τα μέρη του γηπέδου. Στην προπόνηση αρχίζαμε με ένας εναντίον ενός, ύστερα δυο εναντίον δυο, τέσσερις εναντίον έξη και τέσσερις εναντίον οκτώ. Το τελευταίο μας έμαθε πώς να σταματάμε τους αντιπάλους και τους υποχρέωνε να παίζουν με μακρινές μπαλιές.
Προετοιμάσου για το χειρότερο
Συγκέντρωση και εμπιστοσύνη είναι τα βασικά για έναν αμυντικό. Όσο πιο πολύ σκέφτεσαι σαν αμυντικός τόσο πιο προσεκτικός είσαι και τόσο πιο εύκολο γίνεται. Γνωρίζεις πότε είναι καλύτερα να μαρκάρεις τον αντίπαλο σου με επιθετικότητα και πότε με άνεση. Η προπόνηση είναι το μυστικό να βελτιώσεις την εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου διότι εξομοιώνει συνθήκες ποδοσφαιρικού αγώνα τις οποίες θα αντιμετωπίσεις σύντομα σε έναν πραγματικό αγώνα. Να προετοιμαστείς στην προπόνηση για το χειρότερο έτσι ώστε την ημέρα του αγώνα να είσαι ήρεμος και προετοιμασμένος διότι τώρα γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίσεις κάθε περίπτωση.
Επίθεση από τα μετόπισθεν
Το να αισθάνεσαι άνετα με τη μπάλα είναι σημαντικό για έναν αμυντικό διότι μπορείς να αρχίσεις επιθέσεις. Πίεσε ψηλά με τη μπάλα και μοίρασε μικρές μπαλιές στους μέσους σου ή πάσαρε κατευθείαν στους επιθετικούς. Σε μια καλά οργανωμένη και συμπαγή ομάδα οι παίκτες δεν απέχουν ποτέ περισσότερο από 15 μέτρα μεταξύ τους. Όταν την κατοχή της μπάλας την έχει ο αντίπαλος πιέζεις ομαδικά και ψηλά.
Πρόσεξε πως παίζει η Barcelona. Όταν χάνουν τη μπάλα αμέσως πιέζουν ψηλά στο γήπεδο και δημιουργούν προβλήματα στους αντιπάλους. Μην οπισθοχωρήσεις γιατί θα προκαλέσεις πρόβλημα. Να είσαι θετικός.
Προετοιμάσου εκτός γηπέδου
Είναι σημαντικό να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Το πώς φροντίζεις τον εαυτό σου σημαίνει πολλά. Καλή διατροφή και επαγγελματισμός είναι ουσιώδη εάν θέλεις να παίξεις για πολλά χρόνια. Το πώς προπονείσαι και γενικά πως προετοιμάζεσαι είναι το ίδιο σπουδαία με το πώς συμπεριφέρεσαι εκτός γηπέδου. Όταν έκανα καλή προπόνηση και καλή προετοιμασία είχα περισσότερη εμπιστοσύνη. Έβγαινα σρο γήπεδο και δε φοβόμουν τίποτα. Εάν η ομάδα επενδύσει σε αυτό το ήθος και πιστέψετε όλοι σε αυτό, τότε επικρατεί αρμονία μεταξύ των παικτών και η ομάδα γίνεσαι ισχυρότερη. 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: