Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πάμε για… πρωταθληματάρα!!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης με αφορμή τις άδειες της ΕΕΑ είναι αισιόδοξος ενόψει της νέας σεζόν στο μπάσκετ και εξηγεί το γιατί και το πώς... Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, έχοντας στο… χέρι μόλις τρεις λάμψεις από το "πράσινο φως", για τη συμμετοχή των ΠΑΟΚ, Δράμας και Ρεθύμνου στο πρωτάθλημα της Α1, με δεδομένα τα προβλήματα σε ΑΕΚ και Πανιώνιο (δευτερευόντως και στον Κόροιβο), θα έλεγε κανείς πως η χρονιά ξεκινά ζόρικα για το πρωτάθλημα αιχμής του ελληνικού μπάσκετ. Αυτή, όμως, είναι η… αλήθεια του τώρα, της στιγμής. Η πραγματικότητα είναι πως πάμε για ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) πρωτάθλημα όλων των εποχών.
Κατ' αρχάς το νούμερο 3 είναι… πλασματικός αριθμός. Ο Πανελευσινιακός και η Κηφισιά κόπηκαν για… τυπικούς λόγους, με την ΕΕΑ να εξαντλεί τα αποθέματα τυπολατρίας της. Όχι πως είναι κακό, προτιμούμε να βλέπουμε τους φακέλους ασφυκτικά γεμάτους, να μην λείπει ούτε ένα χαρτί, να μην δέχεται η Επιτροπή ούτε τηλεομοιοτυπία, παρά μόνο το πρωτότυπο.
Στην ουσία, λοιπόν, μιλάμε για πέντε ΚΑΕ (αύριο θα το δείτε να συμβαίνει), που με τη δεδομένη προσθήκη των δύο "αιωνίων" (υπάρχει κανείς που αγωνιά για το αν θα πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, με μπάτζετ πάνω κάτω στα 10 εκατομμύρια ευρώ;) γίνονται επτά κι έτσι αισίως φτάνουμε στα μισά του έργου.
Ο Άρης έβγαλε από πάνω του το φορτίο του BAT της FIBA (ήτοι την απαγόρευση μεταγραφών), άρα δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα έχει κι όλα τα προαπαιτούμενα. Άλλωστε, κινείται δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, στο οποίο μπαίνει κι ο Κολοσσός. Τρίκαλα και Απόλλωνας Πατρών έχουν κάνει από νωρίς τις κινήσεις (ειδικά για την ομάδα της Θεσσαλίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον φάκελο), οπότε κι αυτοί θα πάρουν (ενδεχομένως αύριο) το ΟΚ για να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.
Καμία ομάδα που δεν έχει τα προαπαιτούμενα δεν μπαίνει σε περιπέτεια να βγει από το ΒΑΤ της FIBA, να κλείσει παίκτες, να πληρώσει προκαταβολές για σπίτια, εισιτήρια, να κλείσει προετοιμασία. Κοντά στον νου κι η γνώση.
Πάμε, λοιπόν, στα τρία "αγκάθια". Η ΑΕΚ έγινε ΚΑΕ, απομένει να πάρει οσονούπω το ΑΦΜ κι έτσι γίνεται η ολική επαναφορά, εκεί που ανήκει. Δεν θα πάρει -πιθανότατα- αύριο το χαρτί, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το ουσιαστικό ζήτημα λύθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος σήμερα.
Ο Πανιώνιος είναι μια από τις ελάχιστες ομάδες, στον επαγγελματικό αθλητισμό συνολικά, που δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο (Εφορία, ΙΚΑ, κτλ.). Αλλάζει χέρια, υπάρχουν θέματα προς επίλυση, θα πρέπει να εγκριθεί η μεταβίβαση των μετοχών (αν κι όταν γίνει), όμως καμία ομάδα αυτού του επιπέδου, με αυτήν την ιστορία και αυτόν τον κόσμο, με ένα γήπεδο που του χρόνου τέτοιο καιρό θα μετατραπεί σε γιαπί για να γίνει στολίδι (τα κονδύλια υπάρχουν) δεν υποβιβάζεται. Όσο για τα χρέη (ελάχιστα) ήδη καλύπτονται από τον Ηλία Λιανό και η ΚΑΕ θα παραδοθεί "καθαρή".
Ο Κόροιβος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, δεν κουβαλά χρέη αφού τώρα θα γίνει ΚΑΕ, απλά είναι αρκετό το… χαρτομάνι. Ήδη έχει προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις, αφήστε που (δεν ευχόμαστε, απλά το σημειώνουμε) είναι κι έτοιμη (ήδη ΚΑΕ) η Καβάλα, να δώσει λύση αν υπάρξει (δεν θα υπάρξει) κενό.
Αυτά είναι τα τυπικά για να φτάσουμε στον μαγικό αριθμό "14", για ένα πρωτάθλημα χωρίς κενά. Στο ουσιαστικό κομμάτι, η Κηφισιά έχει δυναμώσει ιδιαίτερα, ο Άρης θα είναι καλύτερος, ο ΠΑΟΚ παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο (με παίκτες που προέρχονται από τον Πανιώνιο, άρα υψηλών απαιτήσεων), ο Απόλλωνας Πατρών, το Ρέθυμνο, τα Τρίκαλα και η Ελευσίνα έχουν ενισχυθεί (και ακόμα παίρνουν παίκτες).
Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο Πανιώνιος θα παραμείνει στα επίπεδα που τον ξέρουμε (λίγο πάνω, λίγο κάτω, ο "Ιστορικός" πάντα διακρίνεται για το αξιόμαχο) και πως η ΑΕΚ είναι πάντα ένα ιδιαίτερο μέγεθος (πόσο μάλλον τώρα, που επιστρέφει στα "σαλόνια"), τολμώ να προβλέψω ότι οι δύο "αιώνιοι" θα ζοριστούν αρκετά για να φτάσουν στις νίκες, που συνήθως φτάνουν.
Μπορεί η πρώτη επαφή με την ΕΕΑ να μην ήταν ενθουσιώδης, μπορεί το καλοκαίρι να είναι αγχωτικό για πολλούς, αλλά οι οιωνοί είναι εξαιρετικοί για το πρωτάθλημα της Α1.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: