Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Πλέι μέικερ όπως Τσάβι!! (vid)

Ο προπονητής σε θέματα τακτική,ς Alfred Galustian, εξηγεί καρέ-καρέ τι κάνει το μαέστρο της μεσαίας γραμμής της Barcelona και της Εθνικής Ισπανίας, Xavi, τον καλύτερο δημιουργό του κόσμου.

Κατεύθυνση επαφής
Αυτό καταδεικνύει γιατί ο Xavi είναι σύμφωνα με τη γνώμη μου ο καλύτερος πλειμέικερ του κόσμου. Δείχνει πως με την πρώτη επαφή απομακρύνει τη μπάλα από τον αντίπαλο. Αυτό στην ποδοσφαιρική γλώσσα λέγεται «κατεύθυνση επαφής». Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το κλειδί για την πρώτη επαφή είναι η απόσταση. Δηλαδή πόσο κοντά μένει στη μπάλα το πόδι τη στιγμή της υποδοχής. Εγώ νομίζω ότι η πρώτη επαφή έχει να κάνει περισσότερο με τη σωστή κατεύθυνση. Η στάση του σώματος και η επαφή είναι αυτά που θα στείλουν τη μπάλα σε σημείο εκτός ελέγχου για τον αντίπαλο.
Απομάκρυνε τον αντίπαλο
Τώρα το θέμα είναι η προστασία της μπάλας. Εναντίον της Ονδούρας χρησιμοποιεί τα χέρια του για να κρατήσει μακριά από τη μπάλα τους Chavez και Palacios. Δεν προσπαθεί να τους κάνει φάουλ αλλά απλά να τους απομακρύνει. Επίσης επιταχύνει για περισσότερο από ένα βήμα. Αυτό το ονομάζω «ποδοσφαιρική ταχύτητα» το οποίο είναι η ικανότητα να ξεφεύγει από τον αντίπαλο του που τον μαρκάρει 5 μέτρα. Ίσως δεν ακούγεται εντυπωσιακό αλλά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά εάν το συνδυάσεις με την κατεύθυνση της επαφής σε ένα συνωστιζόμενο από παίκτες κέντρο γηπέδου.
Άλλαξε τη γωνία επίθεσης
Αυτό είναι ένα παράδειγμα προστασίας τη μπάλας με αλλαγή κατεύθυνσης, κάτι στο οποίο ο Xavi είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Αλλαγή κατεύθυνσης δε σημαίνει αλλαγή της γωνίας της επίθεσης σου αλλά συχνά χρησιμοποιείται για κατοχή της μπάλας. Το άλλο του προσόν είναι ότι κοιτάει επάνω. Όλοι οι καλύτεροι παίκτες ρίχνουν μια ματιά. Αυτό δε σημαίνει ότι έχεις σηκωμένο το κεφάλι, απλά σήκωσε τα μάτια σου για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου κα αυτό θα είναι αρκετό για να πληροφορηθείς τι συμβαίνει γύρω σου.
Η πάσα δολοφόνος
Έχοντας δει τι συμβαίνει μπορεί πλέον να κάνει τη φονική πάσα του. Και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να παίξει την «πάσα δολοφόνο», μια πάσα η οποία δημιουργεί ευκαιρία για γκολ, από τον Xavi. Μια αλληλουχία αλλαγής κατεύθυνσης, προστασίας της μπάλας, επιτάχυνσης κατεύθυνσης επαφής και φονικής πάσας. Αυτά όλα είναι τι σημαίνει Xav και παίξιμο πλειμέικερ.



Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: