Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ικερ Κασίγιας: Η αποκαθήλωση του Αγίου!!

Μετά από 15 χρόνια ο Ικερ Κασίγιας βιώνει τις πιο δύσκολες μέρες στην Ρεάλ και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις αποδοκιμασίες, την αποκαθήλωση και την… έξοδο από το «Μπερναμπέου».
Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι λένε και ίσως υπό μία έννοια αυτό να ταιριάζει γάντι στον Ισπανό πορτιέρο, ο οποίος βλέπει το τελευταίο κομμάτι μία σπάνιας καριέρας να είναι το χειρότερο για τον ίδιο. Και είναι χειρότερο γιατί δύσκολα είχε περάσει και στο ξεκίνημα της τεράστιας πορείας του στο κορυφαίο επίπεδο. Οταν το 1999 ο Τζον Τόσακ είδε στον νεαρό Ικερ εντυπωσιακά reflex και αποφάσισε να τον βάλει βασικό, η αρχή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν αφού στα δύο πρώτα ματς δέχθηκε δύο γκολ από την Μπιλμπάο και τρία από τον Ολυμπιακό στο OAKA. Τότε κατάφερε να αλλάξει το κλίμα και να αποδείξει την αξία του, όμως 15 χρόνια μετά το ντεμπούτο, περνάει την πιο σκληρή εποχή στην καριέρα του. Σήμερα, το γυαλί με την Ρεάλ και τον Κασίγιας έχει ραγίσει και όπως φαίνεται, δεν ξανακολλάει…
Πρώτο ρήγμα με Μουρίνιο (2012-13)
Τη σεζόν 2011-12 οι Μερένγκες του Ζοσέ Μουρίνιο έσπασαν την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα κατακτώντας τον τίτλο στην Primera Division κάνοντας στο τέλος νίκη στο «Καμπ Νόου». Σε ένα τέλειο φινάλε εκείνη τη χρονιά, κανένας μάλλον δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει. Το 2012-13 δεν ξεκίνησε καλά για την Βασίλισσα, δέχθηκε πολλά γκολ από στημένες φάσεις, μεγάλο ποσοστό των προσπαθειών των αντιπάλων κατέληγαν στα δίχτυα, η διαφορά από την Μπάρτσα άνοιξε πολύ γρήγορα και το πρωτάθλημα χάθηκε πολύ πριν τα Χριστούγεννα.
ADVERTISEMENT
Μέσα σε όλα, η σχέση του Κασίγιας με την δημοσιογράφο της Ρεάλ, Σάρα Καρμπονέρο, άρχισε να γίνεται σοβαρό θέμα στον Τύπο αλλά και στους Μπλάνκος, αφού ήταν φως-φανάρι ότι κάποια πράγματα που γνώριζε η ρεπόρτερ προέκυπταν αποκλειστικά από το ότι ήταν η κοπέλα του Ικερ. Η κατάσταση σε κάποιο σημείο είχε ξεφύγει και ήταν σαν κοινό μυστικό ότι ο πορτιέρο είναι ο 'πληροφοριοδότης' των όσο διέρρεαν στα Μέσα Ενημέρωσης και δημιουργούσε πρόβλημα.

Τα μυαλά του Μουρίνιο είχαν… γυρίσει με την εικόνα της ομάδας, ενώ κάθε μέρα έβλεπε τα άπλυτα της Ρεάλ στις εφημερίδες και ήξερε τον τρόπο που βγαίνουν. Σίγουρα ο Πορτογάλος δεν είναι ο άνθρωπος που το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί είναι να συμβιβάσει την κατάσταση, αλλά κανένας δεν μπορεί να του καταλογίσει άδικο στον χειρισμό της όλης υπόθεσης.
Ετσι αποφάσισε να τον αφήσει στον πάγκο. Τα γάντια πήρε για ελάχιστα ματς ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Αντόνιο Αδάν, όμως το χειρότερο για τον Κασίγιας συνέβη τον Ιανουάριο του 2013. Σε αγώνα Κυπέλλου με την Βαλένθια στο «Μεστάγια» τραυματίστηκε σοβαρά, έμεινε εκτός για δύο μήνες και η Ρεάλ με συνοπτικές διαδικασίες απέκτησε τον Ντιέγο Λόπεθ από την Σεβίλλη. Ο Μουρίνιο καθιέρωσε τον πρώην Νο1 της Βιγιαρεάλ και δεν επανέφερε ποτέ τον Ικερ.
Επιβεβαίωση με Αντσελότι (2013-14)
Το καλοκαίρι του 2013 Ρεάλ και Μουρίνιο χώρισαν μετά από τρία χρόνια και τη θέση του Πορτογάλου πήρε ο Κάρλο Αντσελότι. Οι περισσότεροι, όπως προφανώς και ο ίδιος ο Κασίγιας, πίστεψαν ότι θα πάρει πίσω τη χαμένη του θέση μετά από μία υποτιθέμενη κακή παρένθεση μετά την 'εξωαγωνιστική' κόντρα με τον Μουρίνιο. Ομως δεν έμελλε να γίνει έτσι. Λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ο Καρλέτο ανακοίνωσε στο Τύπο ότι θα διατηρήσει βασικό τον Λόπεθ, κάτι που ήταν ακόμα χειρότερο για τον Ικερ, ο οποίος πλέον έβλεπε τον εαυτό του να μην είναι η πρώτη επιλογή για δύο από τους κορυφαίους προπονητές της σύγχρονης εποχής.
Και αν κάποιος μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Μουρίνιο έκανε απλά επίδειξη δύναμης στα αποδυτήρια με τον παραγκωνισμό του Ισπανού, η επιλογή (και) του Αντσελότι έδειχνε ότι όντως κάτι δεν πάει καλά καθαρά αγωνιστικά. Αν ο Κασίγιας ήταν σε καλή κατάσταση, ο Ιταλός δεν θα είχε κανέναν λόγο να μην τον θέλει και σίγουρα θα τον έβαζε βασικό. 'Συμβιβαστική' λύση ήταν τελικά το να πάρει ο Ικερ τα παιχνίδια του Copa del Rey και του Champions League. Η Ρεάλ, όντας εκπληκτική στην κορυφαία διοργάνωση, έφτασε στον τελικό και έπαιξε κόντρα στην κάτοχο του πρωταθλήματος και συμπολίτισσα, Ατλέτικο.

Η γκάφα του Κασίγιας στο γκολ του Γκοδίν, έφτασε μία ανάσα από το να κάψει την ομάδα και να στερήσει στους Μερένγκες το περιβόητο 'δέκατο'. Ο Ισπανός έκανε τραγικό λάθος-έξοδο και χάρισε στους Κολτσονέρος το προβάδισμα, μέχρι που ο Σέρχιο Ράμος τον λύτρωσε με την διάσημη πλέον κεφαλιά στο 93'. Οι φωτογραφίες του Ικερ να φιλάει ακακουφισμένος τον συμπαίκτη του μετά το 1-1 έπαιζαν παντού τις επόμενες μέρες.
Mundial 2014
Μετά από τρεις σερί κατακτήσεις μεγάλων διοργανώσεων (Euro 2008, Mundial 2010, Euro 2012), η Ισπανία, εκ των κορυφαίων Εθνικών όλων των εποχών έδινε το «παρών» και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014. Το status, η εμπειρία και η μεγάλη κούπα που είχε πάρει ο Κασίγιας, οδήγησαν τον τεχνικό της La Roja, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, στην απόφαση να τον διατηρήσει κάτω από τα δοκάρια. Το ξεκίνημα ήταν καταστροφικό. Μέσα σε μία γενικότερη σύγχυση της Ισπανίας από την εντυπωσιακή εμφάνιση των Ολλανδών, ο Ικερ δέχθηκε πέντε γκολ (1-5), ενώ στο ένα από αυτά έκανε ντροπιαστικό λάθος προσφέροντας ένα ακόμα στον αντίπαλο. Και ενώ ολόκληρη η Ισπανία εκτέθηκε πέρα για πέρα στο Mundial, στην ήττα από την Χιλή (0-2) έκανε νέο λάθος μη μπορώντας να μπλοκάρει ένα εύκολο φάουλ. Πλέον είχε γίνει σαφές ότι δεν βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση και ότι δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια.
Ξεκίνημα φετινής σεζόν (2014-15)
Η όλη κατάσταση με την αμφισβήτηση λόγω Champions League και Mundial τον έκανε να σκεφτεί την αποχώρηση από την Μαδρίτη. Στα 33 του, με βιογραφικό που δεν έχει σχεδόν κανένας, θα μπορούσε να βρει ομάδα στο κορυφαίο επίπεδο και η Αγγλία ήταν ο προορισμός που έπαιζε πιο δυνατά. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τοσο απλά. Γιατί μπορεί να διαθέτει εξαιρετικά στοιχεία ως τερματοφύλακας και να είναι αποτελεσματικός σε κοντινές αποστάσεις και τετ α τετ, όμως είναι αντικειμενικό ότι έχει και πρόβλημα στις εξόδους. Ειδικά στην Αγγλία, ο γκολκίπερ πρέπει να έχει απόλυτο εναέριο έλεγχο και αποτελεσματικές εξόδους αφού το παιχνίδι παίζεται πάρα πολύ με αυτόν τον τρόπο και αυτό το μειονέκτημα ήταν που δεν του 'επέτρεψε' να μετακομίσει αυτό το καλοκαίρι στο Νησί. Τελικά, επέλεξε να μείνει.
Αποδοκιμασίες
Μετά τα τέσσερα γκολ που δέχθηκε από την Σοσιεδάδ στο Σαν Σεμπαστιάν (4-2), η Ρεάλ υποδέχθηκε την Ατλέτικο. Οι Ροχιμπλάνκος προηγήθηκαν μόλις στο 10', το κλίμα στο «Μπερναμπέου» δεν άργησε να χαλάσει και μεγάλο κομμάτι των οπαδών αποδοκίμαζε έντονα τον Κασίγιας όταν ερχόταν σε επαφή με τη μπάλα. Και παρότι αυτό δεν έχει καμία λογική, αφού όπως πιστεύουν όλοι στα αποδυτήρια της Ρεάλ, ο πορτιέρο δεν έφταιγε σε καμία περίπτωση στο γκολ, το πικάρισμα από τις εξέδρες δείχνει σαφώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του. Η θέση των οργανωμένων οπαδών είναι μεν να μην αποδοκιμάζεται ο Ικερ, όμως παράλληλα τίθενται υπέρ του να παίζει βασικός ο Κοσταρικανός, Κέιλορ Νάβας, που έλαμψε στο Mundial και αποκτήθηκε από την Λεβάντε αυτό το καλοκαίρι.
«Σήκω φύγε τώρα…»
Αυτό που είχε σκεφτεί ο Κασίγιας να κάνει πριν αρχίσει η σεζόν γράφει σαν άποψη και ο γνωστός Ισπανός αρθρογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Αντόνιο Ρομέρο, στην έντυπη έκδοση της As.
«Το μικρόβιο που του έσπειρε ο προηγούμενος προπονητής υπάρχει ακόμα. Πλέον όλοι τον κατηγορούν για όλα, αυτή η κατάσταση δεν έχει πισωγύρισμα. Ο Ικερ δεν έκανε θαύματα, αλλά δεν είχε ευθύνη και δεν αξίζει αυτή τη συμπεριφορά. Η κατάσταση δεν έχει λύση. Για να αποδίδει ένας τερματοφύλακας χρειάζεται εμπιστοσύνη και ηρεμία και αυτό δεν είναι πλέον εφικτό για τον Κασίγιας. Επρεπε να ήταν θαρραλέος και να είχε φύγει νωρίτερα για να αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει ένας οριστικός χωρισμός για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι οπαδοί θα τον νοσταλγήσουν, αλλά είναι το καλύτερο…».

Το τέλος της ιστορίας…
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Ρεάλ και τον ξέρουν χρόνια, ο 33χρονος είναι δυνατή προσωπικότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ ο Αντσελότι επιβεβαίωσε. «Η εμπειρία και ο χαρακτήρας του επιτρέπουν να γνωρίζει πως να αντιδρά σε μία κατάσταση όπως είναι οι αποδοκιμασίες». Ο ίδιος πάντως, έχει επηρρεαστεί πάρα πολύ, γνωρίζει ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, αν και δεν θεωρεί ότι η ομάδα έχασε βαθμούς εξαιτίας του.
Οταν το παιχνίδι τελείωσε, ο Ικερ ήθελε να φύγει αμέσως. Η κάμερα έπιασε τον βοηθό προπονητή του Ντιέγο Σιμεόνε, Χόρχε Μπούργος, να τον παρηγορεί, όμως ο Κασίγιας απλά ήθελε να φύγει. Ο Μπούργος επέμενε, τον αγκάλιασε και του μιλούσε προσπαθώντας να κάνει να τον πείσει να μείνει στο τερέν αλλά ο Κασίγιας απλά ήθελε να φύγει. Το θέμα όμως είναι που να πάει...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: