Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τα top nicknames στην Αγγλία!!

Ο Θάνος Σαρρής παρουσιάζει τις ιστορίες των 10 +1 πιο περίεργων προσωνύμιων ομάδων στην Αγγλία!
Ξεχάστε τα... αυτονόητα. «Κόκκινοι Διάβολοι», «Κανονιέρηδες», «Σπιρούνια» και «Κόκκινοι», που λίγο-πολύ καταλαβαίνει κανείς από που προέρχονται. Στις ομάδες της Αγγλίας υπάρχουν nicknames με αμφιλεγόμενες ρίζες, χαμένες στα βάθη των χρόνων. Παρατσούκλια που δύσκολα κατανοείς από που προέρχονται και πως εξελίχθηκαν. Το gazzetta.gr επέλεξε τα 10 + 1 πιο ιδιαίτερα και τα παρουσιάζει!
Μonkey Hangers
To συγκεκριμένο nickname, που περιφραστικά σημαίνει αυτοί που κρεμάνε μαϊμούδες, ανήκει στη Χάρτλπουλ και έχει τις ρίζες του στους Ναπολεόντειους Πολέμους! Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Χάρτλπουλ κρέμασαν τότε μία μαϊμού, θεωρώντας ότι είναι...
κατάσκοπος των Γάλλων! Τονίζει μάλιστα ότι... είχε περάσει και από κανονική δίκη και από τη στιγμή που δεν είχε να προβάλει επιχειρήματα, κρεμάστηκε! Οι αντίπαλοι της γειτονικής Ντάρλινγκτον χρησιμοποιούν τον όρο για να τους πικάρουν, αλλά οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ τον έχουν υιοθετήσει και μάλιστα η μασκότ της ομάδας προέρχεται από αυτόν!
Τα ζαχαρωτά
Η Έβερτον είναι γνωστή ως «Τoffees» ή «Toffeemen» (το εφοπλιστές που ακούγεται συχνά είναι... ελληνική πατέντα) και οι ερμηνείες είναι δύο. Η πρώτη αναφέρει ότι πήρε το όνομά από το "Mother Noblett's Toffee Shop", που πουλούσε τις περίφημες μέντες τη μέρα του αγώνα. Η άλλη ερμηνεία τονίζει ότι toffees λέγονται στη slang οι Ιρλανδοί, οι οποίοι είχαν γεμίσει το Λίβερπουλ την περίοδο εκείνη.

Πόμπεϊ
Το γνωστό παρατσούκλι της Πόρτσμουθ κρύβει από πίσω του πολλές θεωρίες. Λέγεται ότι κάποιοι ναύτες από την πόλη ανέβηκαν στο άγαλμα Σφίγγας του Πυλώνα του Πομπήιου στην Αλεξάνδρεια και από τότε έμειναν στην ιστορία ως Πόμπεϊ Μπόις, κουβαλώντας το
παρατσούκλι τους. Κι η δεύτερη θεωρία έχει να κάνει με τον Πυλώνα, λόγω της... ομοιότητας των συντριμμιών από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στις δύο πόλεις. Άλλοι το συνδέουν με τη... Βομβάη που πέρασε στην κυριότητα της Αγγλίας και η Αικατερίνη της Μπραγκάνζα συνέδεσε τις δύο πόλεις με το γάμο της. Λόγω της ομοιότητάς τους έκαναν το Bombay "Bom Bhia" και τελικά... Πόμπεϊ. Η πιο απλή εκδοχή αναφέρει ότι Πόμπεϊ αποκαλούσαν οι παλιοί ένα μέρος στην παλιά πόλη, όπου σύχναζαν οι ναύτες, ενώ η... μιλιταριστική τονίζει ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης δημιουργήθηκε από το Πυροβολικό της Βασίλισσας που λεγόταν Πόμπεϊ!
Οι συνταξιούχοι
Την Τσέλσι την ξέρουμε ως «Μπλε», ωστόσο παλιότερα είχε το παρατσούκλι pensioners, δηλαδή συνταξιούχοι. Όχι όμως... απλοί συνταξιούχοι. Οι pensioners του Τσέλσι προέρχονται από πρώην μέλη του Βρετανικού Στρατού που τραυματίστηκαν στη μάχη ή υπηρέτησαν για πάνω από 20 χρόνια. Αργότερα, συνδέθηκαν και με το βασιλικό νοσοκομείο της περιοχής. Από εκεί προήλθε το πρώτο σήμα της ομάδας, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1952 και έφερε το pensioners!

Τα... τέρατα του νέφους
Η Μίντλεσμπρο ή Μπόρο έχει ένα ακόμα nickname, το οποίο έχει βγει από τους γειτονικούς της αντίπαλους. Το smoggies, που σημαίνει εν συντομία smog monsters, τέρατα του νέφους. Αφορά γενικώς την πόλη του Μίντλεσμπρο στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας, λόγω της
βιομηχανικής περιοχής. Έλεγαν μάλιστα ότι οι κάτοικοι βγήκαν μέσα από τις παραγωγικές διαδικασίες! Σταδιακά, οι οπαδοί, αλλά και οι κάτοικοι ξεκίνησαν να υιοθετούν το smoggy, το οποίο έγινε πιο ουδέτερο.
Ο  στρατός του μηλίτη
Το γνωστό αλκοολούχο από μήλο έχει... παράδοση στην παραγωγή και την κατανάλωση στο Μπρίστολ. Έτσι, η Μπρίστολ Σίτι, εκτός από το πιο διαδεδομένο Ρόμπιντς, αποκαλείται και ως Cider Army, δηλαδή στρατός του μηλίτη. Οι οπαδοί της έχουν βγάλει μπλουζάκια με το συγκεκριμένο όνομα, ενώ έχουν σκαρώσει και σχετικά στιχάκια.

Οι... σακουλιασμένοι
Αν και το αρχικό παρατσούκλι της Γουέστ Μπρομ ήταν Throstles, από το πτηνό που υπήρχε και στο σήμα, καθιερώθηκαν ως Baggies, δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, οι σακουλιασμένοι! Άλλο ένα nickname που αρχικά δεν ήταν αποδεκτό. Ο θρύλος θέλει τους αντίπαλους της Άστον Βίλα να το εμπνέονται, λόγω των φαρδιών παντελονιών που φορούσαν οι οπαδοί της Μπρομ για να προστατευτούν από το λιωμένο σίδερο στα εργοστάσια και τα χυτήρια της περιοχής. Ο ιστορικός Τόνι Μάθιους, πάντως, υποστηρίζει ότι προέρχεται από τους "bagmen", που κουβαλούσαν τις εισπράξεις των αγώνων σε μεγάλες δερμάτινες τσάντες.
Τα κατεργάρικα δέντρα
Μπορεί ένα δέντρο να κάνει.. πονηριές; Το παρατσούκλι «Tricky Trees» της ιστορικής Νότιγχαμ Φόρεστ έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν και ρόλο στο ότι χρησιμοποιείται μέχρι και τώρα διαδραματίζει και το γνωστό παιχνίδι Football Manager! Η προέλευσή του προέρχεται από την εποχή που η ομάδα έπαιζε δίπλα στο δάσος του Σέργουντ του Νότιγχαμ, γνωστό από την ιστορία του Ρομπέν των Δασών. Ένα fanzine της δεκαετίας του '90 χρησιμοποίησε το όνομα για να το επαναφέρει στη μόδα, αν και οι οπαδοί της Φόρεστ προτιμούν το απλό «Ρεντς».
Τα τεριέ
Η Χάντερσφιλντ Τάουν δεν είναι τυχαία ομάδα. Έχει στην κατοχή της τρία Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο! Το 1969/70, μετά από αλλεπάλληλες ανόδους, ο προπονητής Μπιλ Μπρουκ αναγνώρισε στους παίκτες του στοιχεία από τους σκύλους τεριέ, όπως η φυσική κατάσταση και η επιμονή. Το παρατσούκλι έμεινε και έγινε και σήμα.

Oι σικάτοι...
Τη δεκαετία του 1920, ο προπονητής της Φλίτον Γιουνάιτεντ έψαχνε... posh (σικ) παίκτες για μια posh ομάδα. Στη συνέχεια, η Φλίτον συγχωνεύτηκε με την Πιτέρμπορο και... εγένετο Posh! Το παρατσούκλι συνοδεύει την Πιτέρμπορο όλα αυτά τα χρόνια, όπως και το σύνθημα «Up the Posh» από τους οπαδούς, που κρατάει από εκείνη τη δεκαετία!
Οι «Μαύρες Γάτες»
Η μαύρη γάτα συνήθως είναι συνδεδεμένη με την κακή τύχη. Πώς λοιπόν μια ομάδα και στην προκειμένη περίπτωση η Σάντερλαντ τη συνδέει με το όνομά της; Τον Ιανουάριο του 1909 ο σύλλογος, όντας σε άσχημη περίοδο, έχανε 4-1 από τη Λίβερπουλ και έμενε κάτω από τη μέση της βαθμολογίας. Μια μέρα πριν το επόμενο παιχνίδι με τη Μπέρι, οι άνθρωποι της ομάδας βρήκαν στα αποδυτήρια μια μαύρη γάτα. Νίκησαν 3-1 παρότι έχασαν πέναλτι, ενώ στο μεθεπόμενο ματς ανέτρεψαν το 0-2 με τη Σέφιλντ και νίκησαν 3-2. Έτσι, η μαύρη γάτα έγινε μασκότ. Άλλες ερμηνείες φυσικά και υπάρχουν. Άλλοι το συνδέουν με ένα ιστορικό όπλο κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων που είχε την ονομασία αυτή. Κάποιοι, στέκονται σε έναν οπαδό της ομάδας που στον τελικό Κυπέλλου το 1937 είχε μαζί του μια μαύρη γάτα που έφερε γούρι. Το 1997, πάντως, όταν οι Μάκεμ κλήθηκαν να ψηφίσουν για το παρατσούκλι που θέλουν στην ομάδα τους, επέλεξαν το Black Cats.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: