Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Οσα πρέπει να ξέρεις για τον Ράιαν Γκόουλντ!!

Στη Σκωτία πέρσι έκανε πρωτοσέλιδα και φέτος βρέθηκε στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Ο Dan English εξηγεί γιατί αξίζει τόσο ντόρο ο 18χρονος επιθετικός μέσος από το Νταντί.
ADVERTISEMENT
Εν συντομία το... story του
Πρόκειται για Σκοτσέζο που θεωρείται παιδί θαύμα και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Νταντί το 2006 σε ηλικία 11 ετών. Σταδιακά άρχισε να τραβάει πάνω του τα βλέμματα κυνηγών ταλέντων, ώσπου το 2012 βρέθηκε στην Α' ομάδα. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν ως αλλαγή στη νίκη 2-0 επί της Μάδεργουελ. Στις επόμενες δύο σεζόν έπαιρνε ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες, με συνέπεια να γίνει βασικός στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Σκωτίας. Για να φτάσουμε στο περασμένο καλοκαίρι, όταν ο νεαρός επιθετικός μέσος μπήκε στο μάτι της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που πλήρωσε 4,5 εκατ. λίρες και τον πήρε στην Πορτογαλία.
Γιατί αξίζει να τον γνωρίσεις
Δεν ήταν μόνο η Σπόρτινγκ που ενδιαφέρθηκε για εκείνον. Οταν ο Ντέιβιντ Μόγιες βρέθηκε στο τιμόνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ζήτησε την απόκτηση του. Ωστόσο, το όποιο ενδιαφέρον κατέρρευσε λίγο αργότερα μαζί με την απόλυση του Μόγιες. Ο Γκόουλντ θεωρείται η μεγάλη ελπίδα του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου που εδώ και πολλά χρόνια έχει βαλτώσει. Στα 18 του δείχνει τρομερή ποιότητα και εκπληκτικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης η δική του φυγή από την χώρα μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν κι άλλα ταλέντα σε χώρες πιο αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά.
Ικανότητες
Ο Γκόουλντ εμφανίζει στο γήπεδο ιδιαίτερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά για έναν τόσο νεαρό παίκτη. Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι η ντρίμπλα του που τον κάνει να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά. Επίσης βελτιώνεται διαρκώς και στα τελειώματα. Πέρσι μέτρησε έξι γκολ με τη Νταντί, ενώ ήδη έχει ανοίξει λογαριασμό με τη Β' ομάδα της Σπόρτινγκ. Πίσω στην πατρίδα του έχει κερδίσει τον χαρακτηρισμό «baby Messi» και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ομοιότητα στον σωματότυπο τους. Οπως και ο Μέσι όταν παίρνει τη μπάλα και μπαίνει ανάμεσα σε αντιπάλους, είναι δύσκολο να σταματηθεί.
Αδυναμίες
Είναι αδύνατος και βραχύσωμος και αυτό δεν του επιτρέπει να μπαίνει γερά στις φάσεις. Είναι αρκετές οι φορές που πέφτει εύκολα. Επίσης αυτή τη στιγμή αν και θεωρείται ταλαντούχος, είναι 18 και δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία. Μάλιστα τώρα που παίζει στη Σπόρτινγκ Β' ίσως να μένει πίσω από παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο.
Είπαν γι' αυτόν
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πολύ σύντομα θα είναι ο σούπερ σταρ στην Εθνική Σκωτίας. Στην πορεία μου ως προπονητής είχα την τύψη να δουλέψω με ταλαντούχους παίκτες. Ωστόσο, ο Ράιαν είναι ό,τι καλύτερο έχω δει από κοντά σε αυτές τις ηλικίες. Μεγαλώνοντας θα γίνει ακόμα πιο δυνατός και αποφασιστικός και τότε θα κάνει πράγματι τη διαφορά», ήταν τα λόγια του τέως προπονητή του στη Νταντί, Τζάκι ΜακΝαμάρα.
Ηξερες ότι;
Η Σπόρτινγκ του έχει βάλει ρήτρα αποδέσμευσης 60 εκατ. ευρώ, δείγμα του πόσο πολύτιμο τον θεωρεί!
Και τι γίνεται στη συνέχεια;
Ο ίδιος ο Γκόουλντ έχει δηλώσει ότι βρίσκει πολύ δύσκολη την ζωή στην Πορτογαλία. Ωστόσο, η Σπόρτινγκ είναι αποφασισμένη να τον κρατήσει. Ούτως ή άλλως και για τον ίδιο αυτό μάλλον καλό θα είναι. Αλλωστε όλο και κάτι θα έχει να κερδίσει στα ίδια μέρη όπου εκπαιδεύτηκε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: