Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Οι τερματοφύλακες που λένε ''ναι'' στα γκολ!! (vids)

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους τερματοφύλακες, που έχουν γράψει ιστορία, όχι μόνο με τις επιδόσεις τους κάτω από τα δοκάρια, αλλά ως... επιθετικοί.
Πολλές φορές γίνεται συζήτηση για το πόσο αδικημένοι είναι κάποιοι γκολκίπερ στο βραβείο της Χρυσής Μπάλας. Οι μέσοι και επιθετικοί κυριαρχούν, αφού τα γκολ που πετυχαίνουν ή η συμμετοχή στην επίτευξη τους, «μετράνε» πολύ περισσότερο, σε σχέση με μια εντυπωσιακή απόκρουση.
Υπάρχουν όμως και αυτοί οι τερματοφύλακες, που μπαίνουν «σφήνα» στους επιθετικούς, καθώς τους κλέβουν τη δόξα με τα τέρματα που πετυχαίνουν. Πέναλτι, φάουλ, χατ-τρικ σε αγώνα πρωταθλήματος, ακόμη και γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ περιλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους οι... γκολτζήδες πορτιέρο.
Ροζέριο Σένι
Το απόλυτο σύμβολο των γκολ από τη θέση του τερματοφύλακα, αφού τα 123 τέρματα από χτυπήματα φάουλ και εκτελέσεις πέναλτι του έχουν δώσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Εκτός από το... απλησίαστο – για έναν γκολκίπερ – νούμερο των γκολ που έχει πετύχει, ο Σένι κατέχει δύο ακόμη ρεκόρ.
Αγωνίζεται ανελλιπώς με τη φανέλα της Σάο Πάολο από το 1990 (σήμερα 41 ετών και συνεχίζει) και είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας, αλλά και ο ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει πιο πολλές φορές από κάθε άλλον το περιβραχιόνιο της.
Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ
Μέχρι το 2006 ήταν αυτός που κατείχε την πρώτη θέση στο πίνακα των τερματοφυλάκων-σκόρερ (τότε τον ξεπέρασε ο Σένι). Δεύτερος πλέον ο Παραγουανός πορτιέρο, ο οποίος σταμάτησε στα 62 γκολ στην καριέρα του. Ο Τσιλαβέρτ, ωστόσο, είναι κάτοχος δύο άλλων ρεκόρ.
Με τα 8 του τέρματα με την εθνική Παραγουάη, είναι ο αυτός που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλο γκολκίπερ με τη φανέλα με το εθνόσημο, ενώ είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει σημειώσει χατ-τρικ. Το 1999, με τρία εύστοχα πέναλτι είχε οδηγήσει τη Βελέζ Σάρσφιλντ στη νίκη με 6-1 επί της Φερό.
Χανς-Γιόργκ Μπουτ
Μπορεί να βρίσκεται πολύ κάτω στη λίστα με τους τερματοφύλακες-σκόρερ, αφού με 32 γκολ συνολικά είναι μόλις 7ος (πίσω από Σένι, Τσιλαβερτ, Ιβάνκοφ, Χιγκίτα, Φερνάντεζ και Κάμπος), όμως ο Γερμανός είναι κάτοχος δύο ρεκόρ. Με 26 γκολ στην Μπουντεσλίγκα, είναι ο πορτιέρο με τα περισσότερα γκολ (όλα από το σημείο του πέναλτι) από κάθε άλλον σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
ADVERTISEMENT
Στην καριέρα του, όμως, ο Μπουτ βγήκε και εκτός συνόρων, αφού είναι ο τερματοφύλακας που έχει σημειώσει τρία γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα με διαφορετική ομάδα (Αμβούργο, Λεβερκούζεν, Μπάγερν Μονάχου), όμως όλα εναντίον της ίδιας ομάδας. Της Γιουβέντους.







*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: