Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Σπανούλης «1», «2», «3», «4» άντε και στο «5»

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη επί της Νεπτούνας και από την αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής του Δ’ Ομίλου της Ευρωλίγκα διακρίνουμε θετικά αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία.

Σπανούλης «1», «2», «3», «4» άντε και στο «5»
Γράφει ο Μιχάλης ΛεάνηςΑς ξεκινήσουμε, όμως, από τα θετικά, τα χαρούμενα και τα εορταστικά. Ο Ολυμπιακός νίκησε (κ.α 76-76, 81-85) τη Νεπτούνας κι έκανε το 3/3 στη φετινή Ευρωλίγκα έχοντας σε μεγάλη βραδιά τον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σημείωσε 34 πόντους, οι οποίοι ήταν αρκετοί για να περάσει στην 5η θέση των πρώτων σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Σπανούλης (34π., 5/10δ., 6/11τρ., 6/10β., 5ρ., 7ασ., 2κλ., 4λ.) κατά την διάρκεια της αναμέτρησης «ντύθηκε» άσος, έπαιξε στο «2», αγωνίστηκε σαν 3άρι, 4άρι και μέχρι και  5άρι! Ο Ολυμπιακός κρατάει και την πολύ καλή παρουσία του Κώστα Σλούκα τόσο στο οργανωτικό, όσο και στο εκτελεστικό κομμάτι. Ο 24χρονος γκαρντ για ακόμη μία φορά ευστόχησε σε σουτ, όταν η μπάλα έκαιγε. Ο Σλούκας διαθέτει ικανότητα, ψυχή και μυαλό, ενώ στο παιχνίδι με τη Νεπτούνας και ο Δημήτρης Αγραβάνης έδειξε πως «μεγαλώνει». Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έχει αρκετό δρόμο μπροστά του, αλλά με τον χρόνο συμμετοχής που παίρνει, δείχνει πως βελτιώνεται.
Ολα τα άλλα πέρα των προαναφερθέντων είναι αρνητικά. Ο Ολυμπιακός με τη Νεπτούνας υπέπεσε σε 15 λάθη. Αλήθεια πόσα λάθη θα κάνει, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με μία ομάδα που παίζει επιθετική άμυνα στην μπάλα και διαθέτει παίκτες με προσωπικότητα; Ο Ολυμπιακός έχασε πολλά ριμπάουντ και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε την ιστορία με την απουσία του Γιώργου Πρίντεζη. Η απουσία του Πρίντεζη είναι σημαντική, αλλά από τον Ολυμπιακό λείπουν πολλά. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν διάρκεια στην απόδοσή τους, γιατί δεν έχουν καλή αμυντική λειτουργία. Η άμυνα δίνει σιγουριά και σταθερότητα στις ομάδες. Ειδικά στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα που οι ομάδες «χτίζονται» για το Top 16.
Επίσης, ο Ολυμπιακός αυτήν την στιγμή φαίνεται πως δεν διαθέτει έναν ψηλό για να πάρει σίγουρους πόντους από το «ζωγραφιστό». Ο Μπράιαντ Ντάνστον προέρχεται από μεταβολικό σύνδρομο και διόλου απίθανο να επιστρέψει ξανά στις καλές εμφανίσεις, αλλά στον Ολυμπιακό όφειλαν να τον στηρίξουν. Οι εύκολοι πόντοι που χάνονται κοντά στο καλάθι ταλαιπωρούν και την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Οι περιφερειακοί προσπαθούν να τους καλύψουν, αλλά μειώνεται ο πλουραλισμός της ομάδας, καθώς δεν δίνονται βοήθειες για πάρει ο Ολυμπιακός πόντους από την weak side και αυτό δεν θα λυθεί απόλυτα με την επιστροφή του Πρίντεζη.
Μακάρι για τον Ολυμπιακό ο Σπανούλης να βάζει κάθε φορά 34 πόντους, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί. Η Νεπτούνας είδε πως δεν μπορεί να σταματήσει τον κόμπο γκαρντ Βασίλη Σπανούλη, «έκλεισε» τον Ματ Λοτζέσκι και ο αρχηγός του Ολυμπιακού αναγκάστηκε να πάρει και τον ρόλο του σουτέρ.  Επίσης, είναι πολύ σημαντικό και το θέμα των αλληλοκαλύψεων στην άμυνα και το πόσο εύκολα φορτώθηκαν με φάουλ οι Ντάνστον και Χάντερ. Ο Ολυμπιακός όφειλε να τους προστατέψει παίζοντας επιθετική άμυνα στο high για να μην αφήσει την μπάλα να περάσει. Αυτό, όμως, δεν έγινε και οι Χάντερ και Ντάνστον όταν φορτώθηκαν με φάουλ, έπαιζαν με τα… μάτια.   Ο Ολυμπιακός πρέπει να σφίξει την άμυνά του, να γίνει ομάδα και να βελτιωθεί η γενικότερη παρουσία του.

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: