Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η “αχόρταγη” Μπάγερν αποτελειώνει την Ντόρτμουντ με τον Ρόις!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος σκέφτεται πάνω στις γερμανικές αναλύσεις που προβλέπουν ότι η λαιμαργία της Μπάγερν οδηγούν την Bundesliga πίσω στην εποχή που δεν προκαλούσε το ενδιαφέρον του πλανήτη ποδόσφαιρο. Και τώρα, σε συνέχεια των μεταγραφών του Μάριο Γκέτσε και του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι η Μπάγερν ετοιμάζεται να “αρπάξει” από την Ντόρτμουντ και τον Μάρκο Ρόις. Πιστή σε μια παράδοση που δημιουργεί να αφαιρεί από την “μεγαλύτερη αντίπαλό μας στην Bundesliga” (σημερινή δήλωση Γκουαρδιόλα) το καλύτερο εξάρτημα της κάθε σεζόν, η Μπάγερν δεν κινείται απλώς για την απόκτηση του 25χρονου Γερμανού διεθνούς μεσοεπιθετικού το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά φροντίζει να το “φωνάζει” νωρίς προκειμένου να μεγαλώσει τον εκνευρισμό σε μια ήδη συγχυσμένη Ντόρτμουντ και να κλονίσει περισσότερο την πίστη του Γιούργκεν Κλοπ στο σχέδιο αναδόμησης της ομάδας του και δημιουργίας ενός συνόλου που θα έχει την προοπτική να ξανακάνει πρωταθλητισμό στη Γερμανία και να ξανακοιτάξει τις τελευταίες πίστες του Champions League.
Ολα αυτά η Μπάγερν τα κάνει σε μια εποχή που η Bundesliga δείχνει περισσότερο μονότονη, λιγότερο ανταγωνιστική και λιγότερο ψυχαγωγική συγκριτικά με την πρόσφατη ιστορία της. Δηλαδή σε μια εποχή που το γερμανικό πρωτάθλημα χάνει την περσινή ψυχαγωγία με το πολύ επιθετικό και παραγωγικό θέαμα, το προπέρσινο σασπένς για τον τίτλο, και τον όποιο ανταγωνισμό στο κορυφαίο της επίπεδο.
Οι Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν εδώ και καιρό τον κίνδυνο που αναλαμβάνει η Μπάγερν με αυτή την τακτική, τον κίνδυνο να μείνει μόνη σε ένα μονότονο πρωτάθλημα χωρίς ενδιαφέρον για τον τίτλο, που θα έχει ως συνέπεια την μείωση του ενδιαφέροντος για την Bundesliga και άρα την πτώση των εσόδων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την παγκόσμια αγορά.
ADVERTISEMENT
Στην πιο εστιασμένη στην Μπάγερν ανάλυση, οι παρατηρητές σχολιάζουν ότι οι πρωταθλητές Γερμανίας δημιουργούν με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο να μην βρίσκουν στην Bundesliga εξομοιωτή συνθηκών Champions League και συνεπώς να φτάσουν να παίζουν στο γερμανικό πρωτάθλημα σε χαμηλότερο τέμπο από αυτό στο οποίο χρειάζεται να φτάνουν για να επιτυγχάνουν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους. Για την ώρα όμως η διοίκηση της Μπάγερν δείχνει να αδιαφορεί για όλα αυτά, ή για την ακρίβεια να μην τα αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητες. Προτιμά να “αποψιλώνει” την Ντόρτμουντ και να επιδιώκει την μετανάστευση του Κλοπ σε άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Της φαίνεται πιο ασφαλής και συμφέρουσα η επιλογή να χαμηλώσει τα κυβικά της Ντόρτμουντ και να μεγαλώσει την απόσταση που την χωρίζει από το σύνολο των γερμανικών ομάδων από το να τους επιτρέψει να την πλησιάσουν. Κι ας έχει δει στο πρόσφατο παρελθόν τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής, τον καιρό που η Bundesliga τραβούσε πολύ λιγότερο το παγκόσμιο μάτι και – όχι τυχαία – η ίδια δεν κατάφερνε να φτάσει μακριά στο Champions League.
Η Ντόρτμουντ, που δεν έχει βρει τρόπο στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 18 μηνών να λύσει την άσκηση μέσα από την δημιουργική διαχείριση των υψηλών εσόδων της προκειμένου να φτιάχνει κάθε χρόνο καλύτερο ρόστερ από το προηγούμενο, έχει ήδη πληρώσει και τις μεταγραφικές αστοχίες της και έχει βγει από την διεκδίκηση του τίτλου προτού φτάσει καν η 10η αγωνιστική. Και φυσικά καμιά εκ των Βόλφσμπουργκ, Γκλάντμπαχ, Χόφενχάιμ, Λεβερκούζεν πείθουν ότι μπορούν να απειλήσουν την Μπάγερν. Κάπως έτσι η φετινή Bundesliga δείχνει πιο προβλέψιμη από τις προηγούμενες. Το σχέδιο της Μπάγερν επιτυγχάνει τους μεσοπρόθεσμους στόχους του, αλλά της μεγαλώνει τον κίνδυνο να οδηγηθεί προοπτικά σε απώλεια εσόδων και ευρωπαϊκές αποτυχίες. 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: