Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Τότι... ποιότης!! (vids)

Ο 38χρονος Φραντσέσκο Τότι κατέρριψε δύο σπουδαία ρεκόρ στο Champions League και ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για τον ακούραστο Capitano της Ρόμα που συνεχίζει...
Ακόμα δεν είχε τελειώσει το σχολείο, όταν ο Βουγιαντίν Μπόσκοφ τον Μάρτιο του 1993 τον έριξε στη φωτιά σε ένα ματς κόντρα στη Μπρέσια. Εκείνη ήταν η αρχή και λίγο πολύ είναι γνωστή η ιστορία, όπως και η συνέχεια της τεράστιας καριέρας του. Εκείνο που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει, είναι το πότε θα έρθει το φινάλε της πορείας του Φραντσέσκο Τότι. Προφανώς ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι ο χρόνος όλα τα δαμάζει και επιμένει πεισματικά να του εναντιώνεται. Διαψεύδει φίλους, αντιπάλους και κακεντρεχείς. Οπως ορισμένες φορές είμαστε και εμείς εδώ στα διεθνή του gazzetta.gr, όταν μεταξύ σοβαρού και αστείου κάνουμε πλάκα με τα γκολ του από την άσπρη βούλα.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως έχοντας σβήσει τα 38 κεράκια στην τούρτα της ζωής του, ο Capitano της Ρόμα παραμένει ενεργός και στο παιχνίδι της ομάδας και αγωνίζεται με το σπαθί του. Και σκοράρει όχι μόνο με πέναλτι. «Και το φάουλ στημένη φάση είναι», θα πει όποιος θέλει να μειώσει τη συνεισφορά του. Ισως και να είναι έτσι. Δεν μπορεί όμως να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Ετσι δεν είναι;

Εκείνος πάλι την Τρίτη το βράδυ, έστησε το τόπι έξω από την περιοχή και πυροβόλησε. Η ταχύτητα της μπάλας που κατέληξε στα δίχτυα του Ιγκόρ Ακινφέεφ καταμετρήθηκε ότι έπιασε τα 103 χλμ την ώρα. Οχι και άσχημα για έναν βετεράνο που σε πείσμα όλων εξακολουθεί να πιστεύει στον εαυτό του και να παλεύει στο υψηλότερο επίπεδο.



Αυτό το γκολ-φάουλ πάντως ήταν ιστορικό. Με δαύτο ο Τότι έγινε ο γηραιότερος που σκοράρει με στημένο εκτός περιοχής στην ιστορία του Champions League. Το... έγραψε σε ηλικία 38 ετών και 59 ημερών, ξεπερνώντας ένα ρεκόρ που κρατούσε κοντά πέντε χρόνια ο Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος όταν είχε... εκτελέσει ήταν 35 ετών και 305 ημερών (Αντρέα Πίρλο 35 ετών, 169 ημερών, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο 34 ετών, 256 ημερών). Επίσης ήταν το τρίτο γκολ-φάουλ των Τζαλορόσι στον θεσμό μετά από εκείνο του Ζούλιο Μπαπτίστα (Οκτώβριος 2010) και ένα ακόμα του Τότι (Νοέμβριος 2008).
Αυτό το τέρμα όμως είχε μία ακόμα σημαντική σημασία, καθώς τον έφερε στην κορυφή της λίστας των γηραιότερων σκόρερ στο... σεντόνι. Ποιον ξεπέρασε ο Τότι; Μα ποιον άλλον από τον εαυτό του, καθώς είχε σκοράρει στο Μάντσεστερ κόντρα στη Σίτι στη φετινή φάση των ομίλων, τον Σεπτέμβριο σε ηλικία 38 ετών και 3 ημερών! Τώρα λοιπόν, με το τέρμα του στη Μόσχα έφτασε συνολικά τα 38 στην Ευρώπη, νούμερο που τον φέρνει στην 4η θέση των Ιταλών σκόρερ εκτός συνόρων.

Εκει, δηλαδή όπου προπορεύεται ο Πίπο Ιντσάγκι (70) και ακολουθούν οι Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (52') και Αλεσάντρο Αλτομπέλι (39'), τον οποίο και ο Τότι ευελπιστεί να προσπεράσει. Από αυτά τα 38 γκολ του, τα 17 τα έχει πανηγυρίσει στο Champions League, όπου έχει εννέα περισσότερα από κάθε άλλον στην ιστορία της Ρόμα στον θεσμό.
Και το ερώτημα για το φινάλε παραμένει ανοικτό: Πότε θα αποφασίσει να σταματήσει; Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να μπει στο νέο γήπεδο. Το αρχικό πλάνο, δίχως τις καθυστερήσεις που πάντα εμφανίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι το καινούργιο σπίτι της Ρόμα θα κάνει εγκαίνια το 2017. Οταν δηλαδή ο Τότι θα είναι ή θα βαδίζει προς τα 40 του.
Ισως μέχρι τότε να το έχει ακόμα και να παίζει ενίοτε (σ.σ.: αν και με τον Τότι ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί και να παίζει σε όλα τα ματς). Η αλήθεια είναι όμως ότι για την υστεροφημία του και για να τον θυμάται ο κόσμος να κάνει σπουδαία πράγματα, το καλύτερο θα ήταν να αποχωρούσε... όρθιος ως βασικός και όχι «βαλσαμωμένος». Μέχρι να συμβούν βέβαια όλα αυτά, εμείς ας απολαύσουμε τα πέντε καλύτερα γκολ του στο Champions League...
30/10/2002 Ρεάλ Μαδρίτης – Ρόμα 0-1




12/09/2006 Ρόμα – Σαχτάρ Ντόνετσκ 4-0



06/03/2007 Λυών – Ρόμα 0-2



26/11/2008 Κλουζ – Ρόμα 1-3


2008 (November 26) CFR Cluj (Romania) 1-AS Roma... από sp1873


30/09/2014 Μάντσεστερ Σίτι – Ρόμα 1-1



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: