Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Παύσατε πυρ, παίξτε μπάσκετ!!

«Σαν μια παρτίδα σκάκι», ήταν το τελικό στίγμα του Βαγγέλη Μάντζαρη πριν από το μεγάλο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

Παύσατε πυρ, παίξτε μπάσκετ

Το παρκέ είναι ο αμείλικτος κριτής των πάντων.
Εκεί δεν υπάρχουν δικαστήρια, ΑΣΕΑΔ, ενστάσεις και αιχμηρές ανακοινώσεις. Εκεί οι πρωταγωνιστές κάνουν κατάθεση ψυχής, με σκοπό να γεμίσουν χαμόγελα τους φιλάθλους τους. Η ανομία πρέπει να τιμωρείται. Να τηρούνται οι κανονισμοί και να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Όμως, εμείς προτιμάμε να ασχοληθούμε με την πραγματική δράση… Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός; Σε μερικές ώρες θα πάρουμε την απάντησή μας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Και ελπίζουμε ο κόσμος να το απολαύσει και να μην έχει «δηλητηριαστεί» από το… pre-game. Το ΣΕΦ θα είναι κατάμεστο. Θα «βράζει». Θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να διαχειριστεί το άγχος και την πίεση που θα υπάρχει, ή οι «πράσινοι» θα κάνουν μία ακόμη… ροζ απόδραση;
Δύσκολο να χρίσεις κάποιον φαβορί. Πριν από το ντέρμπι του Κυπέλλου, η πλειοψηφία είχε χρίσει τους Πειραιώτες απόλυτο φαβορί. Από την πλευρά μας είχαμε αναφερθεί στον… Δούρειο Ίππο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Θα είμαστε και αυτή την φορά συγκρατημένοι. Τον πρώτο λόγο έχουν σίγουρα οι «ερυθρόλευκοι». Αλλά θα πρέπει να δείξουν από την πρώτη στιγμή ότι θα ναι τα αφεντικά του ματς. Δεν έχουν κι άλλη επιλογή. Η ήττα από την Κηφισιά τους έχει φέρει πίσω όσον αφορά το «κυνήγι» της πρωτιάς και η «αιώνια» νίκη αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα.
Το σημαντικό για τους δύο αντιπάλους είναι πως μετριάστηκαν οι απουσίες. Ο Ολυμπιακός είδε τον Ματ Λοτζέσκι να επιστρέφει και να κάνει θραύση στον αγώνα της Τουρκίας με αντίπαλο τη Γαλατάσαραϊ. Στο ματς του Κυπέλλου ήταν ο κορυφαίος των Πειραιωτών και η παρουσία του αποτελεί ιδανικό στήριγμα για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος «χρωστάει» ένα πολύ μεγάλο ματς απέναντι στην πρώην ομάδα του.
Ο Γιώργος Πρίντεζης παραμένει αμφίβολος. Μπήκε στο πρόγραμμα των συμπαικτών του, έκανε κάποιες προπονήσεις, όμως η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού προβληματίζει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Η επιστροφή του 29χρονου φόργουορντ -πάντως- σημαίνει πολλά ενόψει και του ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκας, καθώς πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό σκόρερ, ο οποίος σκοράρει με πολλούς τρόπους και πάνω απ΄όλα μπορεί να δώσει λύσεις και με πλάτη στο καλάθι.
Επόμενος στόχος; Ιωάννης Παπαπέτρου. Μεγάλο στοίχημα η σταδιακή επανένταξή του. Ο τραυματισμός τον έφερε πίσω, όμως δουλεύει τόσο σκληρά και αποφασιστικά που θα είναι βέβαιο πως θα βρει τον εαυτό του και θα συνεχίσει αυτο που έμεινε πέρυσι στη μέση.
Πάμε και στο απέναντι στρατόπεδο. Κι εκεί τα προβλήματα μειώθηκαν. Ο ταλαντούχος, Λευτέρης Μποχωρίδης, θα απουσιάσει, όχι όμως και ο «σκληροτράχηλος» Τζούλιαν Ράιτ. Ένας παίκτη ειδικών αποστολών, που θα δώσει πολύτιμες ανάσες στους Εστεμπάν Μπατίστα, Λουκά Μαυροκεφαλίδη και θα κληθεί να τα βάλει στην άμυνα με τους Οθέλο Χάντερ και Μπράιαντ Ντάνστον.
Βέβαια, το σημαντικότερο όλων είναι πως θα παίξει ο ρυθμιστής των πάντων, Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο άνθρωπος που λύνει τα χέρια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, αλλά και του κάθε προπονητή. Ακόμα και χωρίς «φρεσκάδα» και εκρηκτικότητα -πλέον- είναι τόσο εγκεφαλικός και τόσο ώριμος, που όταν λείπει ο Παναθηναϊκός μετατρέπεται σε μια ομάδα… Eurocup, η οποία παλεύει, αλλά της λείπει το κάτι παραπάνω που θα κάνει τη διαφορά. Ακούγεται υπερβολικό; Είναι η αλήθεια, όμως, και όσοι είναι παρατηρητικοί είδαν τη διαφορά στα παιχνίδια που έλειψε.
Ωρα για μπάσκετ, λοιπόν… Ας ελπίσουμε το ΣΕΦ να φορέσει τα γιορτινά του και όχι τα πολεμικά του. Και οι προτροπές για «τιμωρίες» να μην διαπεράσουν το βλέμμα ούτε τ΄ αυτιά του κόσμου που θέλει να απολαύσει θέαμα και αθλητικές συγκινήσεις.

Πηγή: superbasket. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: