Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

To ψυχολογικό αβαντάζ του Παναθηναϊκού και τα σημεία «κλειδιά»

Ο Αρης Λαούδης γράφει για το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, το ψυχολογικό και βαθμολογικό πλεονέκτημα των «πράσινων» και τα δύο σημεία που θα κρίνουν το παιχνίδι από την πλευρά του Παναθηναϊκού.
Με τα... απόνερα του προημιτελικού του Κυπέλλου να μας ταλαιπωρούν ακόμη και την απόφαση του αθλητικού δικαστή για την τύχη εκείνου του αγώνα να την περιμένουμε από μέρα σε μέρα, ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για ένα ακόμη ισχυρότατο κρας τεστ απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.
Κι επειδή Παναθηναϊκός και «προβλήματα» είναι έννοιες ταυτόσιμες τη φετινή χρονιά, δεν θα μπορούσαν οι «πράσινοι» να παρουσιαστούν πλήρεις, άλλωστε δεν το χουν καταφέρει σε κανένα παιχνίδι της φετινής περιόδου. Τα προβλήματα είναι λίγο - πολύ γνωστά, με τον Μποχωρίδη να ταλαιπωρείται από θλάση και τον Ράιτ να νιώθει ένα σφίξιμο στη γάμπα.
Η συγκεκριμένη αναμέτρηση μοιάζει με τελικό περισσότερο για τον Ολυμπιακό και λιγότερο για τον Παναθηναϊκό που έχει την... καβάτζα της ήττας των «ερυθρόλευκων» από τη Νέα Κηφισιά.
Βεβαίως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν οι «πράσινοι» είχαν δώσει το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, οπότε σ' αυτή την περίπτωση θα είχαμε πιο ξεκάθαρη εικόνα, ειδικά αν ο Παναθηναϊκός είχε φύγει με το «διπλό» από την Θεσσαλονίκη.
Με λίγα λόγια, αν οι πρωταθλητές Ελλάδας νικήσουν στο ΣΕΦ θα 'χουν πια «αγκαλιάσει» την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, δεδομένου ότι η «ρεβάνς» είναι στο ΟΑΚΑ. Aν τυχόν ηττηθούν θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με τον Ολυμπιακό, έχοντας πάλι το ψυχολογικό - - κι όχι μόνο - πλεονέκτημα του εντός έδρας αγώνα.
Το βασικό πάντως για τον Παναθηναϊκό την δεδομένη χρονική στιγμή, ενόψει μάλιστα του Τοπ-16, είναι να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων για την αγωνιστική του κατάσταση. Να μάθει για παράδειγμα αν ο Μπατίστα βρίσκει τον ρυθμό του, να δει αν ο Μαυροκεφαλίδης είναι σε θέση να πάρει περισσότερο χρόνο και πρωτοβουλίες ή να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον Ράιτ για να κάνει το βήμα παραπάνω.
Ο Παναθηναϊκός έχει το ψυχολογικό αβαντάζ έναντι του Ολυμπιακού, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Οι κατά καιρούς νίκες στο ΣΕΦ, ο ανεπανάληπτος θρίαμβος στον αγώνα του Κυπέλλου, δίνει στους «πράσινους» μια ψυχολογική άνεση κι ένα... σφίξιμο λιγότερο απ' ό,τι στους παίκτες του Ολυμπιακού που ξέρουν πως σ' αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχει «αύριο». Μια δεύτερη ήττα από έναν Παναθηναϊκό που στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν έμοιαζε να βρίσκεται ένα σκαλοπάτι κάτω σε επίπεδο ρόστερ και ετοιμότητας, θα «πέσει» βαρύ στον κόσμο του Ολυμπιακού.
Προσωπικά, θεωρώ πως το βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό στη συγκεκριμένη αναμέτρηση θα είναι η απόδοση των σέντερ. Ο Μπατίστα κατά πρώτο λόγο που μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά απέναντι στους διαφορετικούς ψηλούς που διαθέτει ο Ολυμπιακός και κατά δεύτερον ο Μαυροκεφαλίδης που μπορεί να απειλήσει από μέση απόσταση.
Κριτήριο θα είναι και τα δύο «τεσσάρια», ο Γκιστ με τον Φώτση που για μια ακόμη φορά θα δώσουν... εξετάσεις στη βοήθεια για το μαρκάρισμα του Σπανούλη.  Ειδικά ο Γκιστ που θα χρησιμοποιηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, μπορεί να αποδεχτεί «κλειδί» της αναμέτρησης, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε παιχνίδια Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: