Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ψυχολογία και ένστικτο θα κρίνουν το ντέρμπι!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναρωτιέται τι αλλαγές θα κάνει ο Σφαιρόπουλος σε ψυχολογία και τακτική ενώ πιστεύει πως στο τέλος το νικητή θα τον κρίνει το ένστικτο των παικτών.
Χρόνια πολλά σε όλους σας και φυσικά στις οικογένειές σας. Χριστουγεννιάτικα και έχουμε ντέρμπι. Ομολογώ πως δε θυμάμαι άλλο ματς να έγινε την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Οι συγκεκριμένες μέρες χαρακτηρίζονται από αγάπη, κατάνυξη, συμπάθεια και λοιπά  θετικά αισθήματα.
Καμία σχέση δηλαδή με μία αναμέτρηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το συγκεκριμένο ματς έχει δύο πτυχές, την εντός παρκέ και την εκτός. Με την εκτός παρκέ δε θα ασχοληθώ γιατί δε θέλω, δε με ενδιαφέρει.
Στο γήπεδο δε μπορώ να χαρακτηρίσω ξεκάθαρο φαβορί καμία ομάδα. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός παίζει στο ΣΕΦ έχει πάψει εδώ και χρόνια να του δίνει κάποιο πλεονέκτημα αφού σχεδόν μία φορά το χρόνο οι «πράσινοι» φεύγουν πανηγυρίζοντας. Μη σας πω πως είναι και μειονέκτημα αφού σε ματς με κλειστό σκορ οι Πειραιώτες περισσότερο αγχώνονται παρά αποκτούν θάρρος από το χειροκρότημα των οπαδών τους.
Αγωνιστικά οι δύο ομάδες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, έχουν βρει ρυθμό, παίζουν καλά στην άμυνα και ποντάρουν πολλά στην ευστοχία πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων.
Βαθμολογικά πάντως –όπου είναι και η ουσία του αγώνα- υπάρχουν διαφορές. Ο Παναθηναϊκός με νίκη κατακτά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου 4 μήνες πριν αυτή τελειώσει.
Αν νικήσει ο Ολυμπιακός μένει απλά ζωντανός, δεν κατακτά απολύτως τίποτα και ψάχνει το «διπλό» στο ΟΑΚΑ ή μία γκέλα του Παναθηναϊκού από κάποια άλλη ομάδα. Για αυτή την κατάσταση φέρει την ευθύνη η Νέα Κηφισιά και η σπουδαιότερη νίκη στην ιστορία της, την 2η αγωνιστική της Α1.
Οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν τον αντίπαλό τους έχοντας ψυχολογικό πρόβλημα. Αρκετοί και μέχρι ενός σημείου όχι αδίκως, καταλόγιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Θέλω να δω λοιπόν πως θα τα πάει η ομάδα στο πρώτο ντέρμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις; Είτε στην τακτική, είτε στην προετοιμασία της αναμέτρησης… Θα το έχουμε μάθει το Σάββατο γύρω στις 21.00.
Ο Σφαιρόπουλος όλο και κάτι θα θέλει να αλλάξει για να βάλει τη δική του σφραγίδα, ωστόσο την «πατάτα στο χέρι» την έχουν οι παίκτες. Αυτοί θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τη μπάλα και πως θα επιτεθούν.
Έχω αναφέρει πολλάκις πως τα σημαντικά παιχνίδια τα κρίνει το ένστικτο των παικτών και τίποτα άλλο. Το ίδιο θα συμβεί και το Σάββατο στο ΣΕΦ.
Το ένστικτό μου λέει…
Κλειδί της αναμέτρησης θα είναι οι Πέτγουεϊ και Λαφαγέτ για τον Ολυμπιακό. Αν αυτοί παίξουν καλά τότε τα πάντα θα γίνουν πιο εύκολα για τους «ερυθρόλευκους». Θεωρώ δεδομένη τη βοήθεια από Λοτζέσκι και Σλούκα.
Για τον Παναθηναϊκό σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα «πεντάρια» του. Μπατίστα και Μαυροκεφαλίδης απέναντι σε Ντάνστον και Χάντερ. Αν ο Ουρουγουανός βρει χώρο κοντά στο καλάθι είναι σίγουρο πως θα «πονέσει» την ρακέτα του Ολυμπιακού για τους απλούστατους λόγους πως χρησιμοποιεί καλύτερα το σώμα του και διαθέτει υψηλότερη μπασκετική λογική από τους Αμερικάνους των γηπεδούχων.
ΥΓ: Προσωπική άποψη. Ο Χρίστος Χριστοδούλου είναι ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής (μαζί με τον Τόμι Σχινά). Ο χειρότερος Έλληνας διαιτητής είναι ο Παναγιώτης Αναστόπουλος. Σφυρίζουν και οι δύο.
ΥΓ 2: Ένα μήνα τώρα γράφω πως ο Γιώργος Πρίντεζης δε θα είναι έτοιμος στο ντέρμπι. Κάποιοι μου φώναζαν. Δυστυχώς ο «Πριντ» είναι ανέτοιμος. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί στην 12άδα. Διαφορετικό το «είμαι στην αποστολή» και διαφορετικό το «είμαι έτοιμος να βοηθήσω». Μακάρι να είναι έτοιμος με την Ουνικάχα.
ΥΓ 3: Να θυμάστε (κι εγώ επίσης) πως ο χειρότερος προπονητής, γνωρίζει περισσότερο μπάσκετ από τον καλύτερο δημοσιογράφο, αναλυτή, φίλαθλο.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: