Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ως πότε παλικάρια;

Ο Γιαννακόπουλος που αψηφά προκλητικά τους νόμους, οι Αγγελόπουλοι που προκειμένου να εκθέσουν τον Γιαννακόπουλο θέλουν να πάρουν έναν αγώνα στα χαρτιά, το ΑΣΕΑΔ που «θυμάται» ένα ματς μετά από 70 μέρες και το μπασκετάκι που μοιάζει ανήμπορο να τα βάλει με τα... αφεντικά του!Γράφει ο Βασίλης Παπανδρέου.
«Τι έγινε ρε παιδιά;» Η διάσημη ατάκα του Σπύρου Παπαδόπουλου από τους «Απαράδεκτους» πρέπει να ακούστηκε σε δεκάδες δημοσιογραφικά γραφεία το πρωί της Παρασκευής όταν έγινε γνωστό ότι το ΑΣΕΑΔ πήρε μια απόφαση που «δικαιώνει τον Ολυμπιακό», τινάζει στον αέρα τον προημιτελικό του ΟΑΚΑ και δίνει μια νέα -ολοκαίνουργια- έννοια στη φράση «οι αγώνες κρίνονται στα γήπεδα». Πάμε να δούμε λοιπόν τι έγινε...
Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός
Από νωρίς το πρωί ο Ολυμπιακός μιλάει για «δικαίωση» και υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΑΣΕΑΔ είναι ξεκάθαρη. Οι «ερυθρόλευκοι», όπως ανέφεραν και στην τελευταία ανακοίνωσή τους, θεωρούν πως το παιχνίδι πρέπει να κατακυρωθεί υπέρ τους, καθώς «η απόφαση του ΑΣΕΑΔ κάνει  δεκτή την προσφυγή  στο σύνολό της, κρίνοντας τόσο τη νομική όσο και την ουσιαστική βασιμότητά της. Επιπλέον το ΑΣΕΑΔ απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που επεδίωκε την αποτροπή του μηδενισμού της». Τι σημαίνει αυτό; Ο Ολυμπιακός προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας από τη μία να «ακυρωθεί» η πρωτόδικη απόφαση του αθλητικού δικαστή και ταυτόχρονα να κατακυρωθεί το παιχνίδι υπέρ του, λόγω της παρουσίας του Γιαννακόπουλου στο γήπεδο.
Οπως υποστηρίζει ο Ολυμπιακός, από την στιγμή που στην απόφαση του ΑΣΕΑΔ δεν αναφέρεται το «εν μέρει», τότε η προσφυγή έχει γίνει δεκτή στο σύνολό της, άρα το παιχνίδι θα έπρεπε να κατακυρωθεί υπέρ του με 20-0.  Ταυτόχρονα, στον Ολυμπιακό υποστηρίζουν πως είναι παράλογο να επιστρέφει η υπόθεση από τον Β' βαθμό (ΑΣΕΑΔ) στον Α' (Αθλητικός Δικαστής) και πως αυτό δεν προβλέπεται. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να εκθέσει τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που όλο τιμωρείται και όλο στο ΟΑΚΑ βρίσκεται!
Τι απαντά ο Παναθηναϊκός;
Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός ήταν το ίδιο σίγουρος για την δική του ερμηνεία από νωρίς το πρωί. «Η υπόθεση επιστρέφει στον αθλητικό δικαστή. Τίποτα περισσότερο δεν αναφέρεται στην απόφαση του ΑΣΕΑΔ» ήταν η επίσημη τοποθέτηση του Παναθηναϊκού, υποστηρίζοντας πως το Ανώτατο Αθλητικό δικαστήριο αποφάσισε απλά και μόνο να επιβάλει στον αθλητικό δικαστή να κρίνει την υπόθεση της παρουσίας του Γιαννακόπουλου στο γήπεδο, απορρίπτοντας την πρωτόδικη απόφαση με την οποία ο δικαστής δήλωνε αναρμόδιος.
Το κενό στην απόφαση του ΑΣΕΑΔ
Στην ΕΟΚ επικράτησε ένας μίνι πανικός, προκειμένου να διελευκάνουν την υπόθεση. Η Ομοσπονδία απευνθήκε σε νομικούς, οι οποίοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Από την απόφαση του ΑΣΕΑΔ λείπει μια πρόταση που θα μπορούσε να αποσαφηνίσει μια και καλή το θέμα. Στο σημείο που αναφέρεται πως κάνει δεκτή την προσφυγή του Ολυμπιακού, θα έπρεπε να υπάρχει και το τι συνεπάγεται σ' αυτή την περίπτωση.
Να αναφέρει δηλαδή ρητά πως  «ως εκ τούτου διατάσει την κατακύρωση του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού με 20-0» ή «την επανάληψή του αγώνα» ή «την επανεξέταση του θέματος από τον αθλητικό δικαστή». Από την στιγμή που τίποτα απ' αυτά δεν αναφερόταν, η ΕΟΚ θεωρούσε λογικές όλες τις ερμηνείες και γι αυτό το λόγο αποφάσισε να στείλει επίσημο έγγραφο στο ΑΣΕΑΔ και να ζητήσει την σχετική διευκρίνιση.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ΕΟΚ δεν είχε καμία επίσημη απάντηση από το ΑΣΕΑΔ (έχουμε χρόνο εξάλλου...), αλλά ανεπίσημα και δια τηλεφώνου υπήρξε η ενημέρωση πως το ΑΣΕΑΔ «επιστρέφει» το θέμα στον δικαστή και τον υποχρεώνει να λάβει απόφαση για το θέμα. Το ίδιο ΑΣΕΑΔ βέβαια, που ξεπέρασε κάθε όριο λογικής, εκδίδοντας μια (ακατανόητα διφορούμενη) απόφαση μόλις τρία 24ώρα πριν τον ημιτελικό, βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στην ανυποληψία του μπάσκετ, συνεχίζει να σιωπά, επικαλούμενο το... Παρασκευοσαββατοκύριακο!
Η «μήνυση» ανέβαλε τον ημιτελικό
Η ΕΟΚ, ταυτόχρονα με την επιστολή του σχετικού εγγράφου στο ΑΣΕΑΔ, αποφάσισε και την αναβολή επ' αόριστον του ημιτελικού ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Αν άφηνε το παιχνίδι να διεξαχθεί, τότε ο Ολυμπιακός θα κινούνταν δικαστικά κατά της Ομοσπονδίας που επιμένει να ορίζει ένα παιχνίδι, την στιγμή που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα. Ετσι, αποφασίστηκε η αναβολή του αγώνα κι αυτό δεν πρόκειται να οριστεί μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση από τα αρμόδια όργανα (σ.σ. όποια κι αν είναι αυτά»).
Κι αν νομίζετε πως η υπόθεση θα τελειώσει στην όποια απόφαση του αθλητικού δικαστή, τότε κάνετε λάθος! Οποιος χάσει πρωτοδίκως, θα 'χει ξανά το δικαίωμα προσφυγής στο ΑΣΕΑΔ, αυτή τη φορά επί της απόφασης κι όχι επί της μη απόφασης, όπως συνέβη σήμερα! Με λίγα λόγια έχουμε τουλάχιστον δύο «δικαστήρια» μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του συγκεκριμένου αγώνα. Αρα, με δεδομένο ότι η ΕΟΚ κινδυνεύει με μήνυση, το παιχνίδι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊού θα παραμένει σε εκκρεμότητα, μέχρι να υπάρξει οριστική και τελεσίδικη απόφαση σ' όσους προσφυγές γίνουν από τις δύο ομάδες.
Σε... απελπισία ο ΕΣΑΚΕ
Οι αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ έχουν φέρει τα πάνω - κάτω στο πρωτάθλημα και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τελειώσει το πρωτάθλημα, με δεδομένο ότι τα παιχνίδια πάνε ολοένα και πιο πίσω. Οι αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ, πέραν των υπολοίπων θεμάτων, υποχρεώνουν την διοργανώτρια αρχή να βρει νέες ημερομηνίες για την διεξαγωγή αγώνων και ημερομηνίες δεν υπάρχουν.
Πλέον, στον ΕΣΑΚΕ περιμένουν από τον αθλητικό δικαστή να πάρει εκ νέου την υπόθεση στα χέρια του και να αποφασίσει για την τύχη του αγώνα. Θυμίζουμε ότι ο θεσμός του Κυπέλλου ανήκει στην ΕΟΚ, το πρωτάθλημα στον ΕΣΑΚΕ κι ένας αθλητικός δικαστής βρίσκεται στη μέση για να «παντρεύει» τους κανονισμούς που σε κάποια σημεία διαφέρουν. Αυτό αποτελεί και «κλειδί» στην υπόθεση και μπορεί να αποτελεί τελικά τη λύση του μυστηρίου, το κριτήριο δηλαδή με το οποίο θα εκδικαστεί πλέον το ζήτημα...
Η θέση του Gazzetta
Πάγια θέση του Gazzetta.gr είναι πως οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στα παρκέ και μόνο σ αυτά! Η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού ήταν πεντακάθαρη και δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τους φίλους του Ολυμπιακού. Περιπτώσεις τύπου «Βάλνερ» (και ακόμα χειρότερες, στο πρακτικό μέρος, όπως στην περίπτωσή μας) διασύρουν τον αθλητισμό και απομακρύνουν και τους λιγοστούς που μας έχουν απομείνει. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως όσοι συμμετέχουν σε μια διοργάνωση με κανόνες και νόμους που συμφωνούνται εξ αρχής, υποχρεούνται να τους σέβονται και να τους τηρούν πιστά.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όφειλε να βρίσκεται εκτός γηπέδου, όπως ακριβώς όριζε η ποινή που του έχει επιβληθεί. Οπως όφειλε να είναι εκτός γηπέδου και να μην παραλαμβάνει το Κύπελλο του Πρωταθλητή από τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, όταν ο αθλητικός δικαστής της ίδιας διοργανώτριας αρχής τον είχε τιμωρήσει με αποκλεισμό από τα γήπεδα, λίγες ημέρες νωρίτερα, σε μια φωτογραφία πραγματικό... θέατρο του παραλόγου.
Δυστυχώς, με τις προσωπικές επιθέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και την κόντρα να έχει φτάσει στο... γενναιολογικό δέντρο της κάθες οικογένειας, η λογική, το μέτρο, το fair και το unfair χάθηκε προ πολλού. Οταν τα χτυπήματα του ενός προς τον άλλον είναι κάτω από τη ζώνη, τότε και η σημερινή εξέλιξη είναι στο πλαίσιο του λογικού. Από τη μία ο Παναθηναϊκός να διερωτάται δίκαια «είναι δυνατόν τα παιχνίδια να μην κρίνονται στα γήπεδα;» και από την άλλη ο Ολυμπιακός να απαντά εύλογα «έχετε άλλον τρόπο για να τιμωρηθεί αυτός που διαρκώς καταπατά και αδιαφορεί για τους νόμους;».
«Όχι» και στα δύο είναι η δική μας απάντηση κι έτσι όπως τα κάνετε κύριοι, βρείτε τη λύση μόνοι σας στο «σκηνικό» που έχετε στήσει, ο καθένας προφανώς με διαφορετικό μερίδιο ευθύνης στην παράνοια που ζούμε!
Ο μεγάλος χαμένος βέβαια δεν θα είναι ούτε ο Γιαννακόπουλος (θα κομπάζει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίζει μόνο στα «χαρτιά»), ούτε οι Αγγελόπουλοι (θα έχουν ένα ακόμα «όπλο» στη φαρέτρα των επιχειρημάτων για την «ατιμωρησία» του Δ. Γιαννακόπουλου). Ο μεγάλος χαμένος, φυσικά, είναι το φουκαριάρικο το μπασκετάκι, που συνεχίζει να ταλαιπωρείται και να διασύρεται από έναν πόλεμο επί προσωπικού ανάμεσα σε δύο οικογένειες που θα έπρεπε -μεταξύ άλλων- να σέβονται τα εκατομμύρια που έχουν ρίξει όλα αυτά τα χρόνια στο άθλημα.
Υ.Γ1: Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είναι ικανοποιημένοι από την εικόνα, τις κατά καιρούς απίστευτες δηλώσεις και τη μόνιμη αδιαφορία απέναντι στους νόμους εκ μέρους του Δημήτρη Γιαννακόπουλου;
Υ.Γ2: Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι ικανοποιημένοι από την προσπάθεια του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου να κατακτήσουν στα χαρτιά μια πρόκριση που η ομάδα τους έχασε πεντακάθαρα στο παρκέ, αποτέλεσμα της οποίας μάλιστα ήταν η αλλαγή προπονητή και πρόστιμο στους παίκτες;
Υ.Γ3: Μόνη λύση για το ελληνικό μπάσκετ, οι άνθρωποι σαν τον Μπάνε να κάνουν κουμάντο στις ομάδες και να βγαίνουν μπροστά από τους επενδυτές. Ένας τύπος που λέει πάντα το -σπάνιο- αυτονόητο!
Y.Γ.4: Σε μία εβδομάδα παίζουν Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για το πρωτάθλημα. Ένα ακόμα τηλεφώνημα φάρσα για βόμβα, όπως το χθεσινό στο ΟΑΚΑ, ίσως μας σώσει. Παίξτε μόνο στην Euroleague! Στην Ελλάδα έχει πάψει -εδώ και καιρό- να έχει πλάκα...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: