Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Το Top 16 δεν είναι φάρσα για τους αιώνιους…!

Ενα χρόνο πριν, οι δύο όμιλοι που σχηματίστηκαν στο Top 16 ήταν πέρα για πέρα άνισοι και κατ” επέκταση άδικοι.

Το Top 16 δεν είναι φάρσα για τους αιώνιους…
Αλλο βέβαια που στο φάιναλ φορ κατέληξαν τρεις ομάδες από τον θεωρητικά εύκολο γκρουπ και μόλις μία από τον όμιλο του… θανάτου. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, την πλήρωσαν οι ελληνικές ομάδες που δεν ταξίδεψαν στο Μιλάνο.
Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος
Φέτος τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα. Και τα δύο γκρουπ είναι εξίσου δύσκολα ή αν το θέλετε εύκολα. Για ποιους; Μα, φυσικά γι αυτούς που είναι έτοιμοι για την πραγματική Ευρωλίγκα, που ξεκινά στις 30 Δεκέμβρη. Μέχρι τώρα ήταν κάτι σαν… φάρσα (όχι για βόμβα), που την πλήρωσαν η Ουνίξ Καζάν και η Μπάγερν. Υπό άλλες προϋποθέσεις θα είχαν θέσεις στις καλύτερες 16. Πλήρωσαν όμως τα λάθη τους (Ουνίξ) και την ατυχία τους στην κλήρωση (Μπάγερν).

Εμειναν, λοιπόν, 16 και μέχρι τον Απρίλη οι Πέμπτες και οι Παρασκευές θα είναι γεμάτες ενδιαφέρον. Αδιάφορες δεν θα είναι σε καμία περίπτωση, γιατί από κάθε όμιλο προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες και συνάμα οι δύο πρώτοι παίρνουν και αβαντάζ έδρας. Για όποιος το θεωρεί ασήμαντο, ας θυμηθεί τι έπαθαν οι αιώνιοι πέρυσι. Εχασαν τη συμμετοχή στο φάιναλ φορ επειδή είχαν μειονέκτημα. Με το πέμπτο ματς σε ΣΕΦ ή ΟΑΚΑ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα ήταν το φαβορί, όχι η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ.
Πάμε παρακάτω. Ο Ε” όμιλος του Παναθηναϊκού έχει και σπουδαίες ομάδες, αλλά και δύσκολα ραντεβού. Το κλάσικο της Ισπανίας ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ξεχωρίζει, στον ίδιο όμιλο υπάρχει και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι (άρα τρεις από τις ομάδες του περυσινοί φάιναλ φορ), συν τον Παναθηναϊκό… Τα δικά του ματς με τον Ερυθρό Αστερα θα είναι ξεχωριστά γιατί στην εξέδρα θα είναι σαν να παίζει με τον Ολυμπιακό, αλλά παράλληλα οι Σέρβοι έχουν δυστυχώς ανοιχτούν λογαριασμούς με την Γαλατά λόγω των θλιβερών γεγονότων στην Πόλη πριν από ένα μήνα. Τι θα γίνει όταν ταξιδέψει ο Αταμάν και η παρέα του στο Βελιγράδι; Πώς θα τους υποδεχθούν οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα; Και τι θα γίνει στην Πόλη; Μπελάς για την Ευρωλίγκα….
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός δείχνει να κρατά στο χέρι του την πρόκριση στα προημιτελικά, λογικά δεν τον ανησυχούν Ζαλγκίρις, Αλμπα, Γαλατά, προφανώς ο Ερυθρός Αστέρας και η Μακάμπι είναι οι πιο δύσκολοι αντίπαλοι. Φαβορί για το αβαντάζ έδρας είναι Μπάρτσα και Ρεάλ, αν μπορέσει να χωθεί κάποιος ανάμεσά τους θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.
Στο γκρουπ του Ολυμπιακού υπάρχουν κι εδώ πολλές ιδιαιτερότητες. Η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, η Εφές του Ντούντα και του Περπέρογλου, η Φενέρ του Ζοτς, θυμίζουν πολλά από Ελλάδα. Πιθανότατα αυτή θα είναι η τετράδα πρόκρισης, οι Ρώσοι είναι το φαβορί για την πρωτιά, όλα τα άλλα είναι ανοιχτά. Ομως υπάρχουν και κίνδυνοι. Η Λαμποράλ ανεβαίνει, όμως αν πουλήσει τον Ερτέλ στην Εφές, τότε όχι μόνο αποδυναμώνεται, αλλά ενισχύει πάρα πολύ την Εφές, που δεν έχει πλέι μέικερ. Η Νίζνι έκανε την υπέρβαση αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, όμως Μάλαγα και Μιλάνο είναι ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Ολα αυτά όμως θα τα δούμε στην πράξη… Δεν χρειάζεται να κάνουμε και μεγάλη υπομονή. Ενα μικρό μπρέικ φτάνει. Πριν καν μπει το 2015, το Top 16 θα μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Πηγή:superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: