Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η Superleague στον υπουργό Δικαιοσύνης για τη διαφθορά!!

Ο πρόεδρος της Superleague ζήτησε από τον Χαράλαμπο Αθανασίου να “πατήσει γκάζι” σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις του ποδοσφαίρου και ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ιστορική αυτή ημέρα.
H σημερινή ημερομηνία είναι ιστορική και αξιομνημόνευτη για τη ζωή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Διότι είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία του, που το ίδιο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί το συντομότερο με όλες τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του και να το βοηθήσει να καθαρίσει.
Ο Γιώργος Μποροβήλος, με την ιδιότητα του προέδρου της Superleague πέρασε στις 9 το πρωί σήμερα την πόρτα του υπουργείου Δικαιοσύνης για να συναντήσει τον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου. Αυτή η συνάντηση δεν θα είχε απολύτως καμιά ουσία και θα ήταν μόνο για το θεαθήναι αν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο την είχε ζητήσει αυτές τις μέρες, δηλαδή μετά τα πολιτικά δεδομένα που δημιούργησαν οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εχει όμως σημασία και ουσία ακριβώς επειδή η Superleague είχε αποφασίσει εκ των προτέρων (στις 24 Νοεμβρίου) και είχε ζητήσει εκ των προτέρων από τον υπουργό Δικαιοσύνης αυτή την συνάντηση, η οποία θα είχε γίνει νωρίτερα αν δεν προέκυπταν πιο επείγοντα ζητήματα στην ατζέντα του. Ηταν μια πρόταση του ΠΑΟΚ, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο των ΠΑΕ – μελών της Superleague στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού. Και στη στιγμή της λήψης της απόφασης αυτής το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν ήξερε ότι επρόκειτο να μπει η χώρα σε προεκλογική ατμόσφαιρα και ότι ενδεχομένως αυτή η συνάντηση να γινόταν με έναν υπουργό που είναι πιθανό να αποχωρήσει σύντομα από το υπουργείο.
Τι είπε ο Μποροβήλος στον υπουργό Δικαιοσύνης; Ακριβώς αυτό, ότι η Superleague ζητεί να προχωρήσουν χαρακτηρισμένες ως κατεπείγουσες όλες οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο και ειδικά αυτές που σχετίζονται με τη διαφθορά και τη βία. Ο πρόεδρος της Superleague αναφέρθηκε και στις πιο τρανταχτές υποθέσεις, αυτές των “στημένων” του 2011, των ξυλοδαρμών και των επιθέσεων που έχουν δεχθεί άνθρωποι του ποδοσφαίρου και την υπόθεση των εισαγγελικών διώξεων για την εγκληματική οργάνωση στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Πέραν του όποιου αποτελέσματος μπορεί να φέρει αυτό το αίτημα της Superleague προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτή είναι μια συμβολική πράξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που έχει μεγάλη σημασία. Ακριβώς επειδή είναι η πρώτη φορά που το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ζητεί από τη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί μαζί του και μάλιστα με όσο το δυνατόν πιο γοργό ρυθμό, και ακριβώς επειδή αυτό συνέβη μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών του συνεταιρισμού. Φυσικά αυτή η συμβολική ενέργεια δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι όμως ένα βήμα από την πλευρά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η πίεση προς την ΕΠΟ

Αυτό που δεν έχει κάνει ακόμη η Superleague και θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει προκειμένου να αρχίσει να δίνει την εντύπωση ότι επιθυμεί την κάθαρση θα ήταν να ζητήσει, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μετά από ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της, από την ΕΠΟ να επιβάλει στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς να κάνουν το αυτονόητο: να ερευνήσουν το συντομότερο τα στοιχεία που έχουν ήδη παραλάβει από τον Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να ασκήσουν ποδοσφαιρικές διώξεις. Διότι η ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει ήδη λειτουργήσει και αποφασίσει, δίχως να περιμένει την Δικαιοσύνη, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σε υποθέσεις διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Αυτό, το αυτονόητο, είχε συμβεί, έστω για τα μάτια του κόσμου, το 2011 στην αντίστοιχη υπόθεση. Στο σημερινό ελληνικό ποδόσφαιρο όμως έχει καταργηθεί το αυτονόητο ακόμη και για το θεαθήναι. Η σημερινή ΕΠΟ έχει καταργήσει όλους τους νόμους της λογικής, συχνά και της ηθικής. Κι όσο η Superleague συμπλέει ή δεν διαχωρίζει τη θέση της και δεν απαιτεί από την ΕΠΟ να λειτουργήσει έστω στοιχειωδώς, η ένοχη στάση της ΕΠΟ αντανακλά δικαιολογημένα και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: