Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τι αλλάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ στον αθλητισμό!!

Ο Δήμος Μπουλούκος επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση των αλλαγών στον αθλητισμό, με την ανάληψη της ηγεσίας της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η κυβέρνηση στην Ελλάδα και οι αλλαγές θα είναι πολλές σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης. Επόμενο είναι λοιπόν να υπάρχουν μεταβολές και στον αθλητισμό καθώς όπως έχει αναλύσει o ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του αθλητικού προγράμματος έχει άλλη οπτική για τα αθλητικά δρώμενα της χώρας, διαφορετική από την πολιτική που έχει εφαρμοσθεί ως τώρα.
Η πρώτη δεδομένη κίνηση είναι η κατάργηση του Υπουργείου Αθλητισμού και η θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού. Οπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος είναι ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα με λίγα Υπουργεία, κοντά στα 10, γεγονός που σημαίνει ότι ο αθλητισμός θα υπαχθεί σε ένα κοινό Υπουργείο με την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Εκεί θα μπει ένα Γενικός Γραμματέας που θα είναι αρμόδιος για θέματα αθλητισμού με βασική υποψηφιότητα του Ιούλιου Συναδινού που είναι ως τώρα ο συντονιστής του αθλητικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. Yπάρχουν, όμως, σκέψεις για την διατήρηση της θέσης του Υφυπουργού Αθλητισμού, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει βάρος στον τομέα αυτό. Αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο τελικά, τότε υποψήφιος για τη θέση θα είναι κάποιο εκλεγμένο στέλεχος της νέας Βουλής.
Αμεσα θα αλλάξουν και οι ηγεσίες σε όλα τα αθλητικά κέντρα της χώρας, όπως για παράδειγμα στο ΟΑΚΑ και στον Αγιο Κοσμά. Οι διοικήσεις των Οργανισμών αυτές έχουν διορισθεί από την Πολιτεία και είναι σίγουρο ότι θα ζητηθεί η παραίτηση τους, ειδικά όταν αυτές είναι συνδεδεμένες με την πενταετία του μνημονίου. Στη θέση τους θα μπουν νέα πρόσωπα, με στόχο να είναι άφθαρτα και να μην έχουν συσχετιστεί με χειρισμό κρατικών θεμάτων...
Αλλαγές θα υπάρχουν και στα πρόσωπα όλων των επιτροπών που σχετίζονται με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως για παράδειγμα η Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, καθώς στόχος είναι να μπουν εκεί νέοι άνθρωποι με όραμα για τον αθλητισμό.
Οπως έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ , στόχος είναι να έρθει προς ψήφιση κι ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αμέσως... Πάντως ο υφιστάμενος αθλητικός νόμος (όχι αυτός του Ανδριανού που δεν πέρασε ποτέ) θα αλλάξει.
Αλλάζει η φιλοσοφία
Δεδομένη είναι και η αλλαγή φιλοσοφίας στην γενικότερη αντίληψη που θα έχει το κράτος για τον αθλητισμό. Οπως αναφέρθηκε άλλωστε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι ένας αθλητισμός με μεγαλύτερη συμμετοχή των απλών ανθρώπων και απεμπλοκή από το μοντέλο με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που πολλές φορές χρησιμοποιούν ομάδες, για ιδιοτελή συμφέροντα άσχετα με τον αθλητισμό. Επίσης θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού με την ευρύτερη συμμετοχή των απλών πολιτών, άρα θα ενισχύονται κυρίως ανάλογες πρωτοβουλίες που απευθύνονται στην ευρύτερη μάζα του κόσμου.
Τι θα γίνει με τα γήπεδα
Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στα χείλη των φιλάθλων τώρα με τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, είναι τι θα γίνει τα γήπεδα ομάδων, όπως του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν έχει καμία σχέση η Πολιτεία με τα 20 εκατομμύρια για την ΑΕΚ και τα 7 για τον Παναθηναϊκό που έχει υποσχεθεί η Περιφέρεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της δημιουργίας γηπέδων για τις δύο ομάδες, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει το ρυθμιστικό σχέδιο στο οποίο υπάγεται η έδρα της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την παραχώρηση κάποιων στρεμμάτων από το Αλσος για την κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το σχετικό νόμο, τον περασμένο Ιούνιο που είχε περάσει από τη Βουλή.
Τι θα γίνει με τις Ομοσπονδίες
Ενα ερώτημα που έχουν οι φίλοι του αθλητισμού, αφορά στις αθλητικές ομοσπονδίες, όπως για παράδειγμα η αμαρτωλή ΕΠΟ. Εκεί δεν μπορεί να υπάρχει άμεσα παρέμβαση της νέας κυβέρνησης καθώς η εκλογή των προσώπων γίνεται βάσει του καταστατικού της κάθε ομοσπονδίας, άρα όσοι βρίσκονται στα Διοικητικά του Συμβούλια δεν είναι πρόσωπα διορισμένα από την κυβέρνηση. Αν επιθυμεί αλλαγή η νέα κυβέρνηση, αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο με την ψήφιση νέου νόμου, όπου θα εμπεριέχεται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: