Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ο… πικρός Καφφές της διαιτησίας και ο πόλεμος ΚΕΔ-ΟΔΚΕ!!

Στα «χαρακώματα» μπήκαν τις τελευταίες εβδομάδες τα μέλη της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας και της ΟΔΚΕ και όπως προβλέπεται, η κατάσταση θα οδηγηθεί στα άκρα. Γράφει ο Βαγγέλης Αρτελάρης

Ο… πικρός Καφφές της διαιτησίας και ο πόλεμος ΚΕΔ-ΟΔΚΕ
Από την μία πλευρά της διαιτητικής …βάρκας βρίσκονται οι …κοσμοπολίτες και πρώην πρωτοκλασάτοι και διεθνείς ρέφερις Κώστας Κορομηλάς, Νίκος Ζαβλανός και Στέλιος Συμεωνίδης και από την άλλη, οι …επαρχιώτες και χαμηλών κατηγοριών Καφφές και Ιωάννου.
Κάτι σαν τον Δαβίδ και το Γολιάθ, επί παραδείγματι… Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας διαιτητών εις βάρος των τριών στελεχών της ΚΕΔ την περασμένη Δευτέρα επέφερε δυσαρέσκεια αλλά και αναστάτωση στο χώρο της διαιτησίας, σε βαθμό που όπως λέγεται στο παρασκήνιο, επίκειται πρόταση μομφής από κάποιους συνδέσμους.

Ποιοι είναι, όμως, οι Καφφές και Ιωάννου οι οποίοι μπήκαν στα …ρουθούνια των κορυφαίων παραγόντων της ελληνικής διαιτησίας και εν τέλει, ποια είναι η ΟΔΚΕ που θα σηκώσει το ανάστημά της; Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Ο Ηλίας Καφφές ήταν, μια φορά κι ένα καιρό, ένας μικρο-μεσαίου βεληνεκούς διαιτητής, ο οποίος σφύριξε με το ζόρι λίγα παιχνίδια στην Α2, όμως, είχε δύο βασικά συστατικά που εγγυήθηκαν στη συνέχεια την επιτυχία: είναι ένα σπουδασμένο άτομο (πολιτικός μηχανικός) και έχει αδελφό τον επί σειρά δήμαρχο Λάρισας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χριστόδουλο Καφφέ. Ο τότε πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Λάρισας και διεθνής ρέφερι Νίκος Πιτσίλκας τον πρότεινε και ουσιαστικά τον επέβαλε, καθ’ ότι ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας δεν ήταν ευρέως γνωστός στο χώρο. Έτσι, κατάφερε να συμπεριληφθεί στο διοικητικό σχήμα χωρίς, ωστόσο, να λάβει θέση στο προεδρείο.

Στις επόμενες εκλογές της ΟΔΚΕ ο σύνδεσμος της Λάρισας τον πρότεινε εκ νέου, όπως και τον τότε έμπειρο και πρωτοκλασάτο Κώστα Τσούλη, ο οποίος «μετακόμισε» από την Θεσσαλονίκη λόγω της ρήξης με τον Στέλιο Συμεωνίδη. Παρ’ ότι οι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου θα μειωνόντουσαν κατά δύο (από εννιά σε επτά), εν τούτοις, ο Νίκος Πιτσίλκας πέτυχε την εκλογή και των δύο μελών του συνδέσμου του, όμως, υπήρξε μια βασική προϋπόθεση η οποία εν τέλει, δεν ακολουθήθηκε. Οι συνάδελφοί του στο σύνδεσμο τον πρότειναν και τον στήριξαν στις εκλογές, με τον όρο να ψηφίσει τον Κώστα Τσούλη στην προεδρία της ομοσπονδίας. Ο Ηλίας Καφφές δεσμεύθηκε και έτσι, στηρίχτηκε αλλά και εκλέχθηκε για δεύτερη φορά στο συμβούλιο της ΟΔΚΕ. Μόνο που την τελευταία στιγμή στήριξε για πρόεδρο τον Ανδρέα Τσαγκαμίλη, διότι απόκτησε τα εχέγγυα της ανέλιξής του στην ομοσπονδία… Όπως λέει ο …διαιτητικός μύθος ο Πιτσίλκας εκνευρίστηκε σε τέτοιο βαθμό, που η συζήτηση των δύο ανδρών …εκτραχύνθηκε. Από τότε οι σχέσεις τους ήταν κάκιστες.

Πριν ολοκληρωθεί η θητεία της τότε διοίκησης ο Καφφές υποκίνησε την πτώση του Τσαγκαμίλη από την προεδρία και κάθισε εκείνος στον προεδρικό θώκο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Λαρισαίος παράγοντας «σφυρηλατούσε» τις σχέσεις με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, κυρίως, μέσω του αδελφού του ο οποίος διέθετε έναν ισχυρό ρόλο μέσα στο Κίνημα. Σταδιακά αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς συνομιλητές του Βασιλακόπουλου και το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ηγεσία της ΟΔΚΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις προτελευταίες εκλογές, προκειμένου να βγάλει από τα πόδια του μέλη της ΟΔΚΕ που δεν ήταν αρεστά, «άδειασε» και συνεργάτες του όπως ήταν ο Παντελάκης ο οποίος εκπαραθυρώθηκε αιφνίδια! Το μοναδικό παράγοντα που δεν κατάφερε να τον εκδιώξει από την ομοσπονδία ήταν ο Πατρινός Αλέκος Δημόπουλος, ελέω γενικού γραμματέα Τάκη Τσαγκρώνη…

Όλα έβαιναν εξαιρετικά για τον παράγοντα της διαιτησίας, ο οποίος ήταν τακτικός συνομιλητής του Βασιλακόπουλου και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους Κώστα Κορομηλά και Νίκο Ζαβλανό. Τον πρώτο τον έκανε πέρσι τέτοιο καιρό επίτιμο πρόεδρο της ΟΔΚΕ και πρότεινε μάλιστα, τη δημιουργία ιδρύματος «Γ. Βασιλακόπουλος»! Αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, λένε ότι μόλις εκστομίστηκε το αίτημα από το στόμα του, ο ισχυρός ανήρ του μπάσκετ του ζήτησε να το ξεχάσει. Στα δύο μέλη της ΚΕΔ πρόσφερε «γη και ύδωρ», δηλαδή, τους άνοιξε τις πόρτες των συνδέσμων ώστε να διδάξουν ενώ συνεχώς τους επευφημούσε δημοσίως. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα που είπε σε εκδήλωση του συνδέσμου Μαγνησίας ότι «μακάρι να είχαμε και εμείς στη Λάρισα έναν Κώστα Κορομηλά, διότι ο σύνδεσμος θα έβγαζε πολλούς διαιτητές…» Εννοείται ότι η καμπάνα ηχούσε για το Νίκο Πιτσίλκα, με τον οποίο δεν αντάλλαζαν μέχρι πρότινος «καλημέρα»…

Οι σχέσεις όμως, τόσο με τον Βασιλακόπουλο, όσο και με τους Κορομηλά, Ζαβλανό διαταράχτηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες όταν μαθεύτηκε η συμμετοχή του προέδρου της ΟΔΚΕ στο προσχέδιο του αθλητικού νόμου. Ο Λαρισαίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέπτυξε μια καλή σχέση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος συμπεριέλαβε σημεία που ενδυναμώνουν την ομοσπονδία διαιτησία η οποία έχει ενεργό λόγο, πλέον, στη δημιουργία της ΚΕΔ. Ουκ ολίγες φορές θυμούνται φίλοι και συνεργάτες του να τους λέει ότι έχει ραντεβού με τον Ανδριανό και μάλιστα πιο συχνά απ’ ότι βρισκόταν με τον πρώην υπουργό, συμπατριώτη και φίλο του Φίλιππο Σαχινίδη. Εκ των υστέρων, ωστόσο, μάθαμε ότι τελικά δεν τα έλεγε κατ’ ιδίαν με τον υφυπουργό αλλά με τον διαιτητή Ανδριανό Παυλόπουλο…

Αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΚ να μην του βγαίνει στο τηλέφωνο και τα μέλη της ΚΕΔ να του μιλάνε με «κρύα καρδιά», όμως, πρόβλημα σημαντικό δεν υφίσταται. Η κατάσταση, εν τούτοις, επιδεινώθηκε τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες εξαιτίας των συγκεκριμένων ενεργειών:


  • Της καυστικής ανακοίνωση εκ μέρους της ΟΔΚΕ εναντίον των Κορομηλά και Ζαβλανού. Τους κατηγορούσε ότι διχάζουν το χώρο και δημιουργούν «παιδιά και αποπαίδια»!
  • Της παρέμβασης στις εκλογές του συνδέσμου Δωδεκανήσου, καθ’ ότι δεν ήθελε τον πρόεδρο Άρη Φάκαρο!
  • Της παρέμβασης στο σύνδεσμο Πειραιά, αφού ζητούσε από τα μέλη να προβούν σε εκλογές έστω κι αν η διαδικασία δεν ήταν νόμιμη!
  • Του προσχώματος που δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία του συνδέσμου Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας λόγω των άσχημων σχέσεων που διατηρεί με τον πρόεδρο Κυριάκο Παντελίδη!
  • Της ομιλίας του στο σύνδεσμο διαιτητών Αττικής, που επιτέθηκε εις βάρος μελών της ΚΕΔ που τροφοδοτούν με ειδήσεις ανώνυμο blog και τέλος,
  • Της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των κριτών Πειραιά, από τους οποίους ζήτησε ν’ αντιδράσουν στις «μεθοδεύσεις» της ΚΕΔ, μπροστά μάλιστα στα έκπληκτα μάτια του προέδρου της ΕΣΚΑΝΑ Γιάννη Παλλάτου και του αντιπροέδρου Βαγγέλη Λυμπεράτου! Παρ’ ότι δεν του πέφτει λόγος, διότι δεν εκπροσωπεί τους κριτές!

Μπαρούτι …μυρίζει, αντί επιλόγου, η κατάσταση στο χώρο της διαιτησίας και όπως σιγοψιθυρίζεται, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας θ’ αντιδράσουν. Ποιος θα είναι ο τρόπος, δεν το γνωρίζουμε όμως σίγουρα, οι δύο πλευρές θα το τραβήξουν στα άκρα…

Πηγή:  superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: