Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Στην Ευρωβουλή (και) τα ελληνικά «στημένα»

Το φαινόμενο των στημένων αγώνων αφορά πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται και τις εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί για την έρευνα και την καταπολέμησή του, ολοένα και απλώνει τα δίχτυα του. Το θέμα είναι να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μπει ένα "φρένο" και να αποκτήσει το ποδόσφαιρο την χαμένη αξιοπιστία του.

Η Federbet είναι μια μη κερδοσκοπική ομοσπονδία που εδρεύει στο Βέλγιο, λειτουργώντας υπό την αιγίδα Βασιλικού Διατάγματος από το 2011 και ασχολείται με τον παράνομο στοιχηματισμό και τα στημένα παιχνίδια. Φυσικά, η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και αποτελεί κομμάτι της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί με στόχο να πιαστούν οι όποιοι ένοχοι και να λογοδοτήσουν.

Στις 2 Ιουνίου, λοιπόν, θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ετήσια αναφορά της για τα στημένα ματς, δίνοντας και ένα πανόραμα του φαινομένου. Σε αυτή την αναφορά δεν απουσιάζει η χώρα μας, αφού το δελτίο Τύπου γράφει για "στημένα" παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο ανάμεσα βέβαια σε πολλές άλλες χώρες και διοργανώσεις.

Είπαμε, δεν έχει... σύνορα ο παράνομος στοιχηματισμός και έχει "μολύνει" ακόμα και χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις σχετικά με την διαφθορά όπως είναι η Σουηδία. Το εύκολο χρήμα σαγηνεύει τους πάντες και πολλοί είναι αυτοί που έχουν μπει στον πειρασμό, γεμίζοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Για όλα αυτά θα μιλήσουν οι άνθρωποι της Federbet και μεταξύ των συνομιλητών θα είναι και ο Μάριος Παναγή, ο οποίος θα κάνει αποκαλύψεις για την χώρα του, την Κύπρο.

Το δελτίο Τύπου της Federbet πετάει τα... καρφιά της και στην UEFA, αλλά και στην εταιρεία Sportradar σχετικά με την "Lega Pro" στην Ιταλία, την οποία είχαν χαρακτηρίσει "Λίγκα μοντέλο", την στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα και η Μαφία έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους, ελέγχοντας τα πράγματα.

 

Το δελτίο Τύπου της Federbet έχει ως εξής:


"Βρυξέλλες, 29/05/2015
Το χρονικό των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύει πως το φαινόμενο των στημένων αγώνων έχει λάβει ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Το 'Βρώμικο Ποδόσφαιρο", οι έρευνες της ιταλικής αστυνομίας που έβαλε 50 ανθρώπους στη φυλακή στις 19 Μαΐου, φανερώνουν ότι η Lega Pro, η τρίτη κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας, χειραγωγείται από το οργανωμένο έγκλημα και τη μαφία. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι είναι η ίδια κατηγορία που θεωρήθηκε από τη Sportradar, το σύστημα προειδοποίησης της UEFA, ως "Λίγκα μοντέλο".

Έχουν γίνει έρευνες στην Ισπανία και τη Λετονία, για ένα παιχνίδι-φάντασμα στην Πορτογαλία, για απειλές σε ανθρώπους, όπως σε έναν Κύπριο διαιτητή, τον Μάριο Παναγή, που έχει καταγγείλει στημένα παιχνίδια, για στημένα ματς στο Champions League, στην Ελλάδα και στην Ουκρανία από τα πρωταθλήματα U-19 και U-21 μέχρι την πρώτη κατηγορία. Βρίσκουμε πρωταθλήματα σχεδόν χωρίς κανένα αθλητικό κώδικα ηθικής σε βαλκανικές και νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Ο ιός των στημένων αγώνων συνεχίζει να κινείται μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος και έχει φτάσει και στην Σουηδία, την τέταρτη λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τους δείκτες διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Στις 2 Ιουνίου στις 10:30 π.μ., στην αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Federbet, Φραντσέσκο Μπαράνκα,  θα παρουσιάσει την έρευνα του 2015 για τα στημένα παιχνίδια, δίνοντας ένα πανόραμα του φαινομένου υπό την παρουσία του Ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέγια,του προέδρου της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέ Τεμπάς και του Κύπριου διαιτητή, Μάρκου Παναγή, που έχει αποκαλύψει πολλά χειραγωγημένα παιχνίδια στην πατρίδα του και έχει απειληθεί.

Ο κ. Μπαράνκα θα παρουσιάσει τις νέες πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του ιού των στημένων αγώνων: "Λόγω της παθητικότητας των αθλητικών θεσμών, τον περασμένο Φεβρουάριο η Federbet κατήγγειλε στην αστυνομία μια σειρά ύποπτων αγώνων στην Ιταλία. Είμαστε τώρα έτοιμοι να κάνουν το ίδιο και σε άλλες χώρες που πλήττονται από στημένα παιχνίδια".

Η έκθεση του 2015 περιλαμβάνει έναν κατάλογο περιπτώσεων στημένων αγώνων και πρωταθλημάτων, όπου το φαινόμενο έχει αναπτυχθεί στο σημείο της ακύρωσης οποιασδήποτε αθλητικής αξιοπιστίας και κάποια παραδείγματα για το πώς λειτουργεί αυτή η παράνομη δραστηριότητα. Έχει ένα κεφάλαιο σχετικά με τις ορθές πρακτικές από τον Μάιο του 2014".

Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: